Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa în Armenia

Papa Francisc a făcut o vizită apostolică în Armenia în perioada 24-26 iunie, fiind al doilea papă care vizitează această țară, după papa Ioan Paul al II-lea în anul 2001, la 1.700 de ani de la încreștinarea acestei țări.

Papa Francisc a mers în țara caucaziană să îmbrățișeze credința, dorința de pace și suferințele tuturor armenilor, care sunt mai numeroși în afara granițelor decât în interiorul acestora, dar foarte atașați de propriile tradiții religioase și culturale.

Printre evenimentele care au avut loc în timpul acestei călătorii s-au numărat omagiul suveranului pontif adus victimelor "Marelui Rău", martiriul îndurat de poporul armean în anul 1915, sfânta Liturghie cu credincioșii armeni catolici la Gumri (al doilea oraș ca mărime din Armenia) și întâlnirea ecumenică de rugăciune pentru pace la Erevan, încununată de gestul simbolic în care patriarhul Karekin al II-lea și papa Francisc, fiecare cu un urcior, au vărsat apă la rădăcina unei vițe de vie, sădită într-un vas asemănător cu Arca lui Noe. De asemenea, Sanctitatea Sa a participat la sfânta Liturghie celebrată la Etchmiadzin de patriarhul Karekin al II-lea și a vizitat mănăstirea Khor Virap, unul dintre locurile cele mai sacre pentru creștinismul din Armenia. La final, papa Francisc și Karekin al II-lea au semnat o declarație comună privind misiunea Bisericii în societatea contemporană și angajamentul celor două părți de a contribui la refacerea unității între creștini.

Vorbind despre victimele "Marelui Rău" papa spunea: "Acea tragedie, acel genocid, a inaugurat, din păcate, lista cea tristă a catastrofelor din secolul trecut, care au fost posibile din cauza unor aberante motive rasiale, ideologice sau religioase, care au întunecat mintea autorilor până în punctul de a plănui să anihileze întregi popoare".

La finalul vizitei, papa Francisc și patriarhul Karekin al II-lea au semnat o declarație comună pentru pace în care amintesc imensa tragedie din Orientul Mijlociu și din alte părți ale lumii, de "nenumăratele persoane nevinovate ucise, deportate sau constrânse la un dureros și nesigur exil", din cauza "conflictelor continue, cu fundament etnic, politic și religios", dar și despre criza familiei din unele țări.

Vizita papei Francisc în Armenia s-a încheiat duminică, 26 iunie, fiind cea de-a 14-cea din pontificatul său. Următoarea vizită a fost în Polonia în perioada 25-31 iulie.

Pr. Claudiu Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat