Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Un gând de speranță...

Șase seminariști de la Institutul Teologic din Iași au plecat în luna noiembrie 2015 în Ecuador, Kenya și Coasta de Fildeș, pentru o experiență misionară. La întoarcere, le-am adresat câteva întrebări.

- Ați ales să mergeți în misiuni. S-au adeverit gândurile cu care ați plecat?

Înainte de a pleca spre Coasta de Fildeș, am avut multe gânduri și întrebări: Ce fel de oameni voi găsi acolo...? Voi rezista climei, alimentației...? Chiar mă gândeam: Vor râde de mine că nu știu limba, sper să mă descurc totuși... Aceste gânduri nu au fost toate întemeiate. Am găsit oameni minunați, deschiși și primitori care oferă cu bunăvoință din timpul și puținul lor. (Laurențiu Turbuc)

- Ce știați despre activitatea misionară și ce ați întâlnit acolo?

Nu m-am interesat prea mult, voiam ca totul să fie o surpriză. Când am plecat, știam că este o misiune în care se muncește mult și că oamenii sunt deschiși. La întoarcere pot spune că oamenii sunt ospitalieri și că este "foarte mult de muncă". (Paul Roca)

- Ce v-a impresionat cel mai mult acolo?

Încă de la început m-a impresionat bucuria care se citește pe chipurile oamenilor atât la Liturghie cât și la activitățile lor zilnice. Una dintre provocări aș putea spune că a fost malaria, boală care m-a ținut la pat, însă doar o zi, având în vedere că imediat am luat medicamente. (Mădălin-Răzvan Iacob)

- Cum arată o zi obișnuită în misiune?

O zi obișnuită începea cu sfânta Liturghie și continua cu pregătirea pentru diversele activități din parohie sau filiale: întâlniri cu tinerii sau ministranții, școală de formare pentru cateheți, pregătirea vigiliilor, întâlniri cu Mișcarea "Ioan al XXIII-lea", Legiunea Mariei etc. În parohie credința este destul de bine consolidată; în satele-filiale însă munca de evanghelizare continuă și trebuie să continue pentru că altfel credința slăbește. Viața de credință în misiune este ca un izvor ce iese și potolește setea creștinilor, dar are nevoie de noii misionari care să-l întrețină. (Ștefan Tamaș)

- Cu ce gânduri v-ați întors?

Un gând de speranță. În primul rând, pentru că această misiune va putea continua, apoi pentru că oamenii aceia vor avea și pe viitor preoți care să se dăruiască. M-a impresionat mult faptul că cei mici contribuie la bunăstarea familiei și muncesc. Mulți copii cară pe spate fratele sau sora mai mică; mulți merg să caute lemne pentru foc sau muncesc pentru a avea ceva de mâncare. Am surprins de multe ori astfel de scene. Ieșind pe poartă, într-o zi, am întâlnit un grup de 10 copii care se întorceau din căutarea lor, fiecare cu câte o legătură de lemne pe cap. Le-am oferit câte o bomboană, am văzut că erau obosiți, însă niciunul nu s-a plâns că "e prea multă muncă", "nu mai pot!", sau "de ce eu...?" (Laurențiu Turbuc)

-Ce credeți că ar aștepta Dumnezeu de la voi după această experiență?

Harul lui Dumnezeu să mă ajute să ajung preot, pentru ca, revenind acolo, să pot duce mai departe munca misionarilor noștri și... sper ca anul acesta să meargă un nou preot în Coasta de Fildeș pentru a continua munca părintelui Gabriel. (Mădălin-Răzvan Iacob)

Nu știu ce așteaptă Dumnezeu de la mine, dar dacă dorește ceva, se poate baza pe mine. Doresc fiecăruia să facă o experiență misionară. (Paul Roca)

-Un gând adresat cititorilor

O experiență misionară este un lucru deosebit, iar cei care au vreun gând să meargă în misiune să nu dea înapoi. Dorim să mulțumim Centrului Misionar Diecezan și binefăcătorilor pentru șansa oferită. Rugați-vă pentru misiuni.

(Interviul integral pe cmdiasi.ro și www.ercis.ro)

Pr. Florin Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat