Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Vacanța este timpul ideal pentru...?

Vacanța (sau concediul) ar trebui să fie un timp de odihnă pentru trup și suflet, oferindu-ne liniște și bucurii, în special bucuria de a sta în natură și de a întâlni oameni noi, de a crea relații de prietenie reale, nu virtuale.

Așa ar trebui să fie. De fapt, așa era atunci când calculatorul și internetul erau doi străini pentru viața noastră, iar vacanțele erau adevărate aventuri în aer liber, momente de har în care se construiau și consolidau prietenii. Vacanța este timpul ideal pentru a cunoaște oameni noi, așa cum sunt ei, nu așa cum se văd pe acel display pe care uităm să-l mai închidem.

Computerul și "rețeaua" ar trebui să ne ajute viața, însă de cele mai multe ori, mai ales în vacanțe, devin o povară: creează dependență, impun un ritm haotic de informare, ne transformă în narcisiști, etalând doar ceea ce ne place din ceea ce suntem. În lumea virtuală fiecare poate fi ceea ce vrea, iar ispita de a nu fi tu însuși este irezistibilă.

Adevărul despre oameni și viață nu-l poți afla stând în fața unei mașinării și butonând. Frumusețea prieteniei o putem cunoaște doar în relațiile interumane nemijlocite de rețelele de socializare. Oare am uitat diferența dintre o îmbrățișare reală și una virtuală?!

Numai amintirea momentelor frumoase și prieteniile supraviețuiesc vacanței care trece atât de repede. Să folosim bine timpul: să cunoaștem oameni, să citim (cărți!) despre adevărații oameni mari ai lumii, să iubim natura, să practicăm un sport, să facem orice, numai să nu păcătuim pierzându-ne zilele și viața în fața unor iluzii prezentate de oameni despre care știm atât de puțin.

Trebuie să învățăm să ne organizăm cât mai bine și să ne trăim vacanța cu seninătatea celui care știe ce vrea să facă cu viața lui, nelăsând loc haosului, lenei, indiferenței față de oameni și față de natură.

Atenție mai ales la acest ultim aspect: cum rămân oamenii și natura în urma întâlnirii cu noi? Să nu uităm că "grija față de natură este parte dintr-un stil de viață care implică și capacitatea de a trăi împreună și de comuniune... Trebuie să simțim din nou că avem nevoie unii de alții, că avem o responsabilitate față de ceilalți și față de lume, că merită să fim buni și cinstiți" (Papa Francisc, Laudato si, p. 228-229).

Pr. Laurențiu Dăncuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat