Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Sărbătoarea milostivirii

În numărul trecut, pornind de la premisa că avem nevoie să întâlnim în mod direct milostivirea lui Dumnezeu, să o simțim, să o putem "atinge" și să ne lăsăm atinși de ea, am văzut că sfânta Liturghie este un moment privilegiat care ne oferă această posibilitate. Acum dorim să ne oprim asupra unui alt moment special al întâlnirii cu milostivirea lui Dumnezeu: sfânta Spovadă.

Măreția milostivirii lui Dumnezeu trece dincolo de aspectul iertării, înseamnă mult mai mult decât acest lucru, însă pentru om experiența eliberării de povara păcatului și balsamul iertării sunt unice. Recunoașterea propriilor greșeli, cererea de iertare, mărturisirea păcatelor și efortul de a le repara nu sunt trăiri deloc ușoare! Totul se poate bloca, și, în consecință, inima noastră să devină din ce în ce mai împietrită, dacă nu avem curajul să recunoaștem limitele și păcatele noastre. În fața milostivirii lui Dumnezeu obstacolul nu este gravitatea păcatului omului, ci inima împietrită care nu are căință, iluzia nevinovăției sau chiar aroganța unei perfecțiuni! În momentul în care recunoaștem că am făcut răul, simțim că avem nevoie de vindecarea sufletului, de vindecarea vieții pentru a putea să o luăm de la capăt. Nimeni nu ne poate oferi o eliberare și o putere mai mare decât acelea pe care le primim când ni se spune: "Dumnezeu ți-a iertat păcatele! Mergi în pace!" Iertare, eliberare, pace... Acestea transformă viața noastră. Iertarea este un dar al lui Dumnezeu; nu ne-o putem oferi noi. De aceea este nevoie să o cerem de la Dumnezeu celebrând sacramentul Spovezii. Nu putem să ne spovedim direct lui Dumnezeu, pentru că, de fapt, ne-am spovedi doar nouă înșine, iar cu noi suntem foarte indulgenți și înțelegători! Cristos a întemeiat acest sacrament cerând ca fiecare să mărturisească păcatele sale slujitorilor Bisericii: "Primiți pe Duhul Sfânt. Cărora le veți ierta păcatele, vor fi iertate; cărora le veți ține, vor fi ținute" (In 20,22-23). În acest sacrament preotul îl reprezintă pe Dumnezeu și reprezintă și Biserica. Păcatele noastre sunt și împotriva aproapelui, deci împotriva Bisericii, căreia îi cerem iertare în fața preotului, cel care în numele ei oferă iertarea lui Dumnezeu.

Pe lângă refuzul de a recunoaște propria greșeală sau de a accepta mărturisirea păcatelor în fața preotului, în rândul tinerilor se întâlnesc alte două atitudini. Prima este aceea de a evita revenirea asupra păcatelor comise pentru a nu alimenta vinovăția, iar a doua este starea de rușine. Unii consideră că nu are niciun rost revenirea asupra greșelilor făcute ("Ce a fost, a fost! Oricum nu se mai schimbă nimic!"). De fapt, orice rău făcut lasă o rană în inima și în viața noastră. Orice om are nevoie să se elibereze de povara greșelilor ce apasă conștiința. În interiorul nostru nimic nu putem pune "sub preș". Nu putem lăsa în urmă ca într-un glob de cristal răul făcut, pentru că ne va urmări și va fi mereu în fața ochilor noștri. Totuși, nu sentimentul vinovăției trebuie să ne împingă spre confesional, ci credința fermă că Dumnezeu atât de mult ține la noi, încât vrea să ne elibereze de tot ceea ce ne împiedică să fim împăcați, liniștiți și încrezători. Prin iertare el își manifestă întreaga sa milostivire. Chiar și în fața acestei imense bunătăți este normal să simțim rușine. Este semnul că suntem conștienți de răul făcut, că nu ne putem mândri cu el, că am dori să nu se repete. Apoi, rușinea ne face mai umili și mai înțelegători cu cei de lângă noi care greșesc.

Pentru fiecare dintre noi sfânta Spovadă să devină o adevărată întâlnire cu milostivirea lui Dumnezeu, o adevărată sărbătoare a iertării, o adevărată înviere!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat