Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru copii -

Micul emigrant

(continuare din numărul trecut)

Istorioară morală de Christophor v. Schmid

Traducere de Bronislav Falewski

Țăranii au rămas foarte mișcați de mulțumirea căpitanului și de iertarea datoriei pe care o aveau față de soldați pentru că l-au primit pe Ludovic în sat.

- Nu am spus eu, striga când unul când altul, că trebuie să-l primim pe Ludovic în satul nostru!

Aceia însă care nu au fost de acord, mai cu seamă Ghiară, au tăcut și și-au aplecat capul. Primarul a luat cuvântul și a spus:

- E bine că am ascultat de sfatul parohului nostru. El este un om evlavios și înțelept! El a prezis că Ludovic, cu toate că este un copil sărac, va aduce binecuvântare satului. Și această prorocire a lui s-a împlinit acum.

- Da, da! a strigat unul dintre țărani plin de bucurie, așa este. Este adevărat ce am învățat la catehism pe când eram copii: "Fericiți cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire".

Și ceilalți țărani făceau gesturi de aprobare.

10. Dare de judecată

S-a făcut, așadar, armistițiu. De vreo câteva săptămâni nu s-a mai văzut prin Ellersee soldați, nici dușmani, dar nici de-ai țării. Cu toții se bucurau de pacea care se credea a fi apropiată și oamenilor le părea că soarele își aruncă razele sale asupra satului. Numai asupra lui Laurențiu și asupra familiei sale s-a abătut o mare supărare. El a fost acuzat că ar fi furat o sumă însemnată de galbeni de la Kirchenbauer, unul dintre bogătașii comunei.

Lucrurile au stat astfel: Laurențiu altoise niște pomi în grădina acestui țăran, lucru la care se pricepea de minune. Grădina era înconjurată de un zid scund făcut din niște cărămizi cam stricate. Laurențiu a pus ramurile și celelalte scule pe zid, căci nu a găsit un alt loc mai potrivit. Dar tocmai în acest loc, în dosul unor cărămizi, a ascuns țăranul de frica dușmanilor mai mulți galbeni. Acum când s-au retras soldații din sat și țăranul voia să scoată galbenii, a observat, spre marea lui surprindere, că banii nu se mai aflau acolo. Bănuiala lui a căzut pe Laurențiu. El știa că Laurențiu avea nevoie de bani pentru a-și plăti arenda; căci Laurențiu, pe când îi altoia pomii, a voit să împrumute și de la dânsul, dar zadarnic. Țăranul înspăimântat a început să cerceteze pe ascuns, l-a întrebat pe servitorul administratorului de la Waldenberg și a aflat că și-a plătit datoria în aur și era exact suma care lipsea. Țăranul era acum convins că Laurențiu i-a furat aurul din ascunzătoare. S-a dus la administratorul din Waldenberg, care în același timp era și judecător, și l-a acuzat pe Laurențiu. Administratorul a rămas uimit. Mai avea încă banii pe care i-a primit de la Laurențiu, i-a scos la iveală, dar îi mai ținea în mână ascunși și l-a întrebat apoi pe țăran de ce fel sunt galbenii? Și erau de aceeași specie. Administratorul i-a arătat apoi galbenii. Țăranul a strigat plin de bucurie:

- Sunt aceeași pe care mi i-a furat Laurențiu! - și era gata să pună mâna pe ei și să-i ia.

Dar administratorul i-a spus:

- Nu se rezolvă așa repede! Trebuie să-l ascult și pe el. Laurențiu a fost citat și întrebat cum a făcut rost de acești bani. El a declarat că galbenii erau cusuți în nasturii de postav de la fracul lui Ludovic; a amintit și faptul că Ioana a însemnat pe o foaie cum a găsit galbenii, cât și toate cheltuielile care s-au făcut din ei pentru Ludovic.

Judecătorul l-a trimis îndată pe servitor să o cheme pe Ioana și foaia de hârtie amintită. Ioana a sosit tremurând; ea a considerat faptul de a fi adusă la judecată chiar de servitorul judecătorului ca ceva rușinos. Laurențiu a trebuit să se retragă și Ioana a fost interogată; spusele ei erau identice cu ale soțului. Foaia pe care a adus-o a fost verificată de administrator și pe fața lui se citea o oarecare mulțumire. Dar cu toate acestea a spus:

- Acestea ar fi toate bune, dar cine îmi poate garanta că această însemnare nu ați făcut-o cu intenție, ca în caz de judecată să-l puteți înșela pe judecător?

L-a chemat apoi și pe Laurențiu; dar faptul că Ludovic nu a știut nimic despre galbeni era o împrejurare cam neplăcută atât pentru Laurențiu cât și pentru Ioana. Administratorul era un om foarte sever, dar și drept. De aceea era nedumerit și nu știa dacă poate da crezare spuselor lui Laurențiu sau să creadă totul ca vorbit dinainte pentru a înșela. De aceea nu avea curajul să dea un verdict, dar nici să-l condamne. Deocamdată a lăsat totul așa; dar în ochii oamenilor se putea citi bănuiala pe care o aveau, crezând că Laurențiu și Ioana ar fi furat galbenii.

Această întâmplare a făcut mare vâlvă în Ellersee. În toate casele și oriunde se întâlneau oamenii, prin sat sau pe câmp, vorbeau despre aceasta. Copiii lui Laurențiu, Conrad și Lisa, veneau adesea acasă cu ochii plini de lacrimi și se plângeau părinților că au fost numiți hoți.

Laurențiu și Ioana erau cinstiți de unii oameni ca fiind virtuoși, liniștiți și muncitori; dar aveau și ei dușmanii lor. Deoarece au venit nu demult în sat, ochii tuturora erau ațintiți asupra lor și multe obiceiuri de altfel bune, dar neobișnuite în sat, erau criticate. (va urma)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat