Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Scoutul la 25 de ani

După Revoluția din anul 1989, printre cei care s-au gândit să trimită ajutoare în țara noastră au fost și cercetașii italieni. După ce au fost în audiență la PS Petru Gherghel, au început dialoguri și colaborări între preoții și tinerii din decanatele de Iași și Bacău.

Cercetașii italieni au venit în Dieceza de Iași și tinerii de aici au trăit experiențe Scout atât la noi în țară, cât și în Italia. Pierpaolo Campostrini, lider scoutist, venit la împlinirea a 20 de ani de cercetășie catolică, a mărturisit public că intrând prima dată în catedrala din Iași, a privit icoana Maicii Domnului de deasupra tabernacolului și, fiind copia celei din parohia lui, și-a spus în adâncul sufletului său: "Sfânta Maria va fi cu cercetășia catolică din România".

Astfel, la 30 iunie 1991, un grup de 24 de persoane a elaborat procesul verbal de comun acord la înființarea Asociației Scout Catolică Română care are scopul de a contribui la educarea băieților și fetelor conform principiilor metodei Scoutului și să-și ofere serviciile de natură caritativ-socială comunității.

Cercetășia a intrat în țara noastră în anul 1913 (dar fără nicio amprentă a spiritualității catolice) și după o întrerupere de aproximativ 50 de ani, a reapărut, dar cu orientări diferite: una tradițională, alta cu tendință areligioasă și cea care și-a clădit educația pe spiritualitatea catolică.

Chiar din primul statut s-a evidențiat că Scoutul catolic își propune să contribuie la educarea băieților și fetelor conform principiilor metodei Scoutului propus de Baden-Powell. Aceasta a fost adaptată pentru copii la realitatea de azi, ca inițiativă educativă, promovată în mod liber de cei care cred și trăiesc legea creștină în comunitatea bisericească. Adulții își actualizează prezența lor personală în moduri proprii Scoutului și realizează vocația lor creștină, având fiecare roluri diferite.

Pentru a fi în comuniune și în relații legale cu cercetășia catolică din toată lumea, cercetașii catolici din România au intrat în Organizația Națională "Cercetașii României" din anul 2002 și au devenit parte din Conferința Internațională Catolică a Scoutului (CICS).

La 25 iunie s-a sărbătorit în catedrala din Iași împlinirea a 25 de ani de prezență în România a organizației Scout. Au participat cercetașii "cu vechime", liderii, asistenții spirituali, șefii de centre și cercetașii.

Sărbătoarea va continua în perioada 18-21 august la Adjudeni, când va avea loc o tabără jubiliară, după care vor urma tabere de formare.

Pr. Alois Hîrja



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat