Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Scrisoare pastorala -

Bucuria și rolul vacanței

"Nu pentru școală învățăm, ci pentru viață".

Este firesc ca, după un an de școală și studiu intens, timpul vacanței să fie așteptat cu mare bucurie și entuziasm de către cei mici, dar și de către cei mari. Se fac planuri, se pregătesc excursii, se așteaptă noi întâlniri cu cei dragi și se înfiripează atâtea visuri. Toate frumoase și confirmate de vechi și îndelungate tradiții.

În acest sens, cei care conduc școlile de toate categoriile și cei care au o responsabilitate pentru pregătirea copiilor și a tinerilor, începând de la cei mai apropiați de ei, se bucură, îi însoțesc și le dau sfaturi ca acest timp atât de așteptat să nu fie o pauză în procesul de pregătire pentru viață, ci o perioadă foarte importantă de aplicare a celor învățate și, mai mult, o mărire și îmbogățire a cunoștințelor verificate în cealaltă școală - școala vieții.

Biserica, mamă iubitoare și grijulie, stând alături de toate familiile și școlile în misiunea și responsabilitățile lor, nu încetează de a chema pe fiii ei să folosească cu mărită atenție și bucurie timpul frumos al vacanțelor pentru o continuă creștere și o îmbogățire spirituală, fundament pentru un răspuns fericit la provocările vieții.

De mii de ani, grija pentru școală și viață a fost preocuparea înțelepților acestei lumi. În fața unei astfel de realități, adică a vacanței, iată una dintre cele mai înțelepte afirmații care nu și-a pierdut valabilitatea: "Non scholae, sed vitae discimus!" Nu pentru școală, ci pentru viață învățăm.

Dragi copii și tineri, dragi elevi și studenți,

Această afirmație, care a devenit o adevărată axiomă și regulă de viață, îi aparține lui Seneca, unul dintre cei mai mari oratori și filozofi romani din antichitate (n. cca. 4 î.Cr. - d. 65). Ea continuă să aibă o profundă semnificație de care este legată viața omului și a lumii și rămâne pentru istoria omenirii o valoare de mare importanță.

E drept, școala reprezintă ambientul fericit de formare care continuă să lărgească climatul fundamental al vieții în creștere și desăvârșire început în familie.

Omul cât trăiește învață, iar această datorie îl însoțește pe om de la leagăn la mormânt; ultima lecție din viață se termină cu închiderea ochilor în clipa morții.

Cu toții știm că școala începe în familie și are diferite etape potrivit cu vârsta fiecărui copil și tânăr, de la grădiniță la cele mai mari instituții de învățământ destinate să dăltuiască și să desăvârșească sufletul omului și caracterul său.

În acest timp de continuă creștere, vacanțele nu sunt perioade moarte sau timpi care anulează treptele școlii, ci sunt chiar perioade când copiii, elevii, studenții și toți absolvenții arată celor din jur ceea ce au învățat, transformând noțiunile și lecțiile din școală în practică fericită și binecuvântată.

De fapt, lecțiile din școala familiei și de pe băncile școlii nu au alt scop decât să-i pregătească pe tineri să se educe și să se formeze ei înșiși pentru tot parcursul vieții lor. Cu alte cuvinte, întregul scop al școlii și al educației este să transforme oglinzile pe care copiii, elevii și studenții le întâlnesc pe băncile școlii în lumini adevărate și puternice.

Perioada cea mai frumoasă a celor șapte ani de acasă continuă cu treptele pe care copiii și tinerii le urcă în primii ani de viață, până ajung să construiască un program așezat, ce trebuie să producă roade prin care să contribuie la transformarea lumii într-o casă comună, adică în familia umană.

Educatorii, învățătorii și profesorii reprezintă oglinzi care trebuie să transmită frumusețea darurilor proprii către cei care privesc cu nesaț și cu mare speranță spre ei.

Dragi copii și tineri, părinții voștri, asemenea părinților lui Isus, Maria și Iosif, se bucură să vă transmită, odată cu viața pe care v-au oferit-o, tot ce este frumos în ea, iar maeștrii și profesorii voștri nu au altă misiune și nu trebuie să facă altceva decât să vă învețe pentru ca tot ceea ce vi se propune în școală să se transforme în noi lumini cu scopul de a înlătura întunericul din jur.

Am putea spune că timpul copilăriei și perioada binecuvântată a școlii, de la cea primară la cea universitară, reprezintă, de fapt, o adevărată alimentare și înmagazinare de lumini și energii, așa cum se întâmplă în cazul bateriilor solare care stau mereu orientate spre generatorul și transmițătorul luminii și căldurii naturale, soarele de pe cer.

În fața vacanței sau atunci când școala a ajuns la momentul absolvirii finale, nu trebuie să uitați că ceea ce se învață în școală e tocmai o comoară aleasă și bogată pentru timpul vacanțelor și, desigur, al vieții.

Maxima pe care am enunțat-o la începutul acestor gânduri are nevoie de o precizare. Seneca a exprimat-o printr-o altă formulare, care răspundea la o atitudine greșită față de școală. El observase cum mulți din timpul său aveau tendința de a învăța cu un interes greșit. Ei erau interesați doar de note, și nu de restul vieții, adică învățau pentru școală, pentru a primi un calificativ sau o notă bună, și nu se gândeau la viitor.

Marele înțelept a ținut să corecteze o astfel de tendință care căuta un profit sigur la sfârșitul unui an de școală: trecerea examenului și primirea coroanei răsplății omenești, lucru care răsturna sensul adevărat al școlii. O astfel de atitudine nu cuprindea în sine realitatea și misiunea școlii, iar comportarea acestora dădea de înțeles că ei căută altceva decât interesul sfânt al școlii, ca și cum școala e mai importantă decât viața, interesul propriu e mai presus de binele comun: "Non vitae, sed scholae discimus". El a voit, de fapt, să spună că în mod firesc școala este pentru viață, și nu invers. Prin aceasta a precizat că viața trebuie slujită cu orice mijloc și că nimic nu e mai presus de viață; toate sunt ordonate să promoveze și să susțină viața.

De fapt, dragi copii și tineri, aceste lecții ni le dă însuși Isus când afirmă "că nu omul este pentru sâmbătă, ci sâmbăta pentru om" (Marcu 2,27), adevăr tradus în termenii școlii: nu omul este pentru școală, ci școala este pentru om, pentru viață.

Dragi copii, dragi tineri,

Vacanța e un timp așa de frumos și atât de așteptat, tocmai necesar pentru a arăta ceea ce ați învățat și ați deprins în ultimul an. În schimb, nu trebuie uitat un lucru: viața, binele și sufletul nu trebuie să fie niciodată puse pe locul doi, nu trebuie să aibă niciodată vacanță.

E timpul când părinții, maeștrii, educatorii, formatorii și profesorii voștri vor să vadă în voi rodul muncii și menirii lor. Vacanța este timpul când ei așteptă să vadă cum lumina primită pe băncile școlilor se răspândește între oameni.

Vă doresc să aveți vacanță frumoasă și să-i îmbucurați pe toți cu bogăția darurilor primite în școală.

Vacanță plăcută!

+ Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat