Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Jubileul de 25 ani
La 21 aprilie, familia guanelliană din România a sărbătorit 25 de ani de la beatificarea sorei Clara Bosatta (27 mai 1858 - 20 aprilie 1887), cofondatoarea Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" (împreună cu pr. Alois Guanella). PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia în capela surorilor din Iași, printre concelebranți fiind și pr. Bakthis Walagan Alphonse, SDC. Sărbătoarea a fost continuată la comunitatea surorilor guanelliene din Șcheia, la 24 aprilie, unde din nou a fost prezent episcopul diecezei, care a asistat și la piesa de teatru "Istoria unui înger", realizată în colaborare cu regizorul Ion Coșa, de la Teatrul din Clopotniță din Bacău.

Paroh interimar
Pr. Claudiu Iștoc, director național al Operelor Pontificale Misionare în România, a fost numit și paroh interimar în Maikona (Kenya), înlocuindu-l pe pr. Eugen Blaj, care și-a început misiunea în această țară africană acum 14 ani. Anunțul a fost făcut de PS Peter Kihara, episcop de Marsabit, în cadrul unei Liturghii solemne în biserica din Maikona. Pr. Isidor Mîrț este colaborator în această comunitate. Misiunea din Maikona a fost înființată în 1966, iar de aproximativ 15 ani se află în grija Diecezei de Iași.

Seminariști în pelerinaj
Pentru a marca Anul Jubiliar al Milostivirii Divine, seminariștii Institutului Teologic din Iași, însoțiți de părinții formatori, au realizat un pelerinaj în Polonia, în perioada 28 aprilie - 2 mai. Programul a inclus vizitarea sanctuarului din Kalwaria Zebrzydowska, întâlnirea cu ES card. Stanislaw Dziwisz, arhiepiscop de Cracovia (29 aprilie), și vizite la Czestochowa, Wadowice, Cracovia. Încheierea pelerinajului seminariștilor și obținerea indulgenței plenare au fost marcate de vizitarea, la 1 mai, a două sanctuare: "Divina Milostivire" și sanctuarul dedicat sfântului Ioan Paul al II-lea, unde au trecut prin poarta sfântă.

Adunare generală
Adunarea generală a Surorilor Providenței din Delegația "Sfânta Familie", din România și Republica Moldova, s-a ținut la Iași, în perioada 24-30 aprilie. Au fost prezente sr. Ester Leghissa, superioara generală a congregației, însoțită de sr. Adalberta Osquino, vicara generală, precum și toate surorile care fac parte din delegație. S-au stabilit noi direcții de "drum" pentru următorii șase ani în slujirea fraților încredințați misiunii congregației, pentru a da viață testamentului spiritual al fondatorului, sfântul Alois Scrosoppi: "Caritate, caritate, salvați sufletele, salvați-le prin caritate".

De 26 de ani episcop
PS Petru Gherghel a sărbătorit 26 de ani de episcopat, duminică, 1 mai, prin Liturghia celebrată împreună cu ÎPS Giuseppe Mani, arhiepiscop emerit de Cagliari, și cu un grup de preoți din Congregația Școlilor de Caritate - Institutul Cavanis, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. La 14 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a ales și l-a numit pe Mons. Petru Gherghel episcop de Iași. Consacrarea a fost oficiată la Seminarul din Iași, la 1 mai același an.

Campusuri vocaționale
Elevii din clasa a VIII-a au fost invitați la campusul vocațional, cu tema tradițională "Veniți și vedeți!", desfășurat în perioada 25-27 aprilie, la Liceul Teologic "Sfântul Francisc din Assisi" din Roman. Sâmbătă, 14 mai, la Seminarul Teologic Liceal "Sfântul Iosif" din Bacău s-a desfășurat campusul vocațional pentru ministranții și adolescenții din Dieceza de Iași. Au participat 183 de tineri și ministranți din 41 de parohii care au dorit să afle mai multe despre tot ceea ce presupun Seminarul și formarea pentru sfânta Preoție.

Reprezentanți focolarini
În Parohia "Sfânta Tereza" din Roman, luni, 2 mai, reprezentanții Mișcării Focolare din Dieceza de Iași s-au întâlnit cu responsabilii Mișcării parohiale și Mișcării diecezane ai Centrului "Operei Mariei" de la Roma. Cei peste 40 de participanți au dialogat cu oaspeții de la Roma și au ascultat și prezentarea activităților acestor ramuri din cadrul Mișcării Focolarelor. Marți, 3 mai, trimișii de la Roma, Marco și Sameiro, au fost primiți în audiență de episcopul Petru Gherghel. Liceul Pedagogic "Vasile Lupu" (Școala Normală) din Iași va găzdui anul acesta Mariapolis-ul, în perioada 14-17 iulie. Informații despre înscrieri se pot obține de la pr. Iosif Dămătăr (tel. 0744/183006).

Fratele milostivirii
Ziua de 8 mai este ziua sărbătoririi fericitului Ieremia. Frații capucini de la Onești și cei din alte convente din țară și de pe alte meleaguri au trăit această triplă sărbătoare (fericitul Ieremia - patron spiritual al sanctuarului, al Custodiei Fraților Capucini din România și al Liceului Teologic) la Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel, care a ținut predica, în fața a aproximativ 1.500 de pelerini. Cântările au fost interpretate de corul "Pax et Bonum" al sanctuarului, dirijat de Iustin Călin. Celebrarea s-a încheiat cu o procesiune cu moaștele fericitului Ieremia în jurul sanctuarului.

Concursuri școlare
Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești a fost gazda a trei concursuri diecezane anuale, sâmbătă, 14 mai: concursul interjudețean de religie catolică pentru clasele V-VI, concursul interjudețean de desene "Prin copii, Dumnezeu salvează lumea!" și concursul de eseuri "Episcop martir Anton Durcovici". Au participat 80 de elevi din Dieceza de Iași, dintre care doi elevi au luat nota 10 la concursul de religie, trei au luat aceeași notă la concursul de eseuri și șapte premii întâi la concursul de desene.

Profesiune
Sr. Monica Pascaru a depus profesiunea permanentă în cadrul Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe", în mâinile sr. Giustina Valicenti, vicară generală, la Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel, la 22 mai, în biserica din Sagna. Au fost prezente sr. Rosa Bianchini, delegata congregației pentru opera din România, și surori din comunitățile din Iași, Șcheia și Sagna.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor din luna mai se numără lansarea cărții "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc" la Focuri (1 mai) și cursuri pentru logodnici la Bacău (14 mai), Suceava (21 mai) și Iași (28 mai). Oficiul organizează cursuri pentru logodnici la Decanatul de Bacău (în Sala "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", din cadrul Parohiei "Sfântul Nicolae") - 14 mai, 13 august; Decanatul de Bucovina (în biserica din Suceava) - 21 mai; Decanatul de Iași (în Iași, la sediul Oficiului pentru Familii) - 28 mai, 30 iulie; Decanatul de Moinești (în biserica din Moinești) - 4 iunie; Decanatul de Piatra (în biserica "Sfântul Iosif" din Piatra Neamț) - 11 iunie; Decanatul de Roman - (în biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman) - 18 iunie, 20 august; Decanatul de Traian (în biserica din Galbeni) - 25 iunie; Decanatul de Trotuș (în biserica "Ss. Petru și Paul" din Onești) - 2 iulie; Decanatul de Valea Siretului (în biserica din Butea ) - 16 iulie și Decanatul de Vrancea (în biserica din Focșani) - 23 iulie.

Curs de dirijori
Decanatul de Bacău, sub îndrumarea pr. Ciprian Antălucă, organizează un curs de muzică sacră și de dirijat destinat coriștilor și animatorilor liturgici din zona Bacăului. Prima întâlnire a fost sâmbătă, 14 mai. Cursul se adresează tuturor, indiferent de pregătirea muzicală. Întâlnirile au loc la subsolul bisericii "Sfinții Petru și Paul" din Bacău în fiecare sâmbătă la ora 16.00. Informații și înscrieri: pr. Ciprian, tel. 0786/585095.

Pe scurt
- 16-23 aprilie: Exerciții spirituale cu tema "Milostivire, chip ce trebuie întâlnit, recunoscut, contemplat și slujit", pentru 18 surori din Congregația "Surorile Franciscane Misionare de Assisi", la Valea Mare (BC), relator fiind pr. Marco Secchi din Ordinul Carmeliților Desculți
- 21 aprilie: Proiectul educativ "Milostivirea - calea spre o lume mai bună", pentru elevii Liceului Teoretic "Vasile Alecsandri" din Săbăoani
- 22 aprilie: A treia ediție a pelerinajului studenților la Sighetu Marmației, cu 55 de participanți, împreună cu părintele Fabian Doboș, capelan universitar al studenților din Iași
- 22 aprilie: Masa rotundă "Studii filozofice și teologice", la Institutul Teologic Franciscan din Roman
- 23 aprilie: Zi de formare cu tema "Milostivi, deci creștini credibili", pentru 100 de tineri din Dieceza de Iași, membri ai Acțiunii Catolice, la Bacău în Parohia "Sfântul Nicolae"
- 25-29 aprilie: Exerciții spirituale cu tema "Lasă-te îmbrățișat de milostivirea Tatălui", pentru 21 de tineri, la Luncani
- 27-29 aprilie: Reculegerea "Spovada, sacramentul îndurării divine", pentru tinere, la mănăstirea surorilor dominicane din Siret
- 27-30 aprilie: Exerciții spirituale pentru cercetași din Pildești, Adjudeni și Sagna, la mănăstirea "Cavanis" din Pașcani, îndrumați de pr. Petru Tamaș
- 5 mai: Instituirea a patru lectori și trei acoliți în capela Institutului Teologic Franciscan din Roman, și reînnoirea profesiunii călugărești pentru un an, a 42 de frați în Ordinul Franciscan
- 14 mai: A șasea întâlnire anuală a preoților profesori de la Institutele Teologice din Iași (oaspeți) și Roman (gazde)
- 21-22 mai: Întâlnire de formare cu tema: "Fericiți cei chemați la ospățul Mielului! Să înțelegem sfânta Liturghie pentru a o trăi mai bine", la Traian
- 21 mai: Întâlnirea diecezană a adulților din Acțiunea Catolică, la Adjudeni
- 28 mai: Curs de formare pentru cei care citesc lecturile în biserică, la Traian
- 10-17 iunie: Exerciții spirituale ținute de pr. Paul Budău, la Gioseni, pentru studenții diaconi din anul VI de la ITRC Iași, ca pregătire pentru hirotonirile din 19 iunie (București) și 24 iunie (Iași).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat