Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru copii -

Micul emigrant

(continuare din numărul trecut)

Istorioară morală de Christophor v. Schmid

Traducere de Bronislav Falewski

După ce au ajuns la casa morarului cu ofițerul rănit, soția morarului i-a dat să mănânce, iar ofițerul a adormit în scurt timp. Ludovic a avut grijă să se aprindă o candelă și apoi s-a îndreptat voios spre casă.

Convins că a făcut o faptă bună și a salvat viața unui om, i s-a umplut inima de fericire.

În dimineața următoare, încă înainte de răsăritul soarelui, Ludovic a venit la patul rănitului și l-a întrebat cum a dormit. La scurt timp a sosit și medicul și a văzut că starea rănitului este bună. Printre altele, medicul a spus că pentru a-l bandaja are nevoie de scamă. Ludovic a alergat la mama sa adoptivă ca să ceară scamă. Ea nici nu știa ce poate fi aceasta.

- Știu eu foarte bine ce este aceasta, a răspuns Ludovic. Este pânză scărmănată. O să vă arăt cum se face.

Mama și toți copiii s-au apucat să facă scamă după cum le-a arătat Ludovic. În scurt timp i-a adus chirurgului o cantitate considerabilă de scamă.

Ludovic i-a dat ofițerului rănit o batistă curată spunând:

- Batista dv. este plină de sânge și acum nu mai poate fi întrebuințată.

Ofițerul a rămas foarte mișcat de atenția și grija băiatului. Ochii i s-au umplut de lacrimi.

- Iată, a spus el, prima întrebuințare a acestei batiste să fie ștergerea lacrimilor de mulțumire.

Ludovic îl vizita de mai multe ori pe zi pe tânărul ofițer, care nu avea pe nimeni cu care să poată vorbi, și stătea ore întregi lângă patul lui. I-a povestit despre tatăl său, de care își aducea aminte numai foarte puțin, dar pe care îl cunoștea din povestirile mamei; vorbea adesea despre mama sa, despre iubirea ei față de el și despre fuga ei atât de tristă; a amintit și despre neglijența lui și cum s-a rătăcit în pădure.

- Ah, a spus el plin de durere, ce supărare mare i-am provocat mamei! Nu pot să-mi amintesc de lacrimile ei de mamă pe care le-a vărsat pentru că m-a pierdut, fără ca, după cum vedeți, să nu plâng și eu.

Ofițerul, încă foarte tânăr, și-a adus aminte de lacrimile pe care le-a vărsat mama lui la despărțire și de marea durere a tatălui său. Cu toate că era fiu de părinți bogați, trebuia să slujească în calitate de soldat, dar, datorită culturii sale și pentru curajul arătat, în scurt timp a fost avansat în gradul de ofițer.

- Scumpul meu Ludovic, a spus ofițerul, este minunat că amândoi, după ce am fost îndepărtați așa de mult de părinții noștri, ne-am întâlnit pe pământul unei țări străine! Tu, scumpul meu copil, mi-ai salvat viața și zilnic mă copleșești cu atenții și fapte bune. Acum sunt sărac și nu am niciun ban. Banii mei de buzunar și ceasul mi s-au luat ca pradă de război. Dar sper că va veni ziua când voi putea să te răsplătesc pentru iubirea ce mi-ai arătat-o și voi putea face ceva pentru tine și pentru familia ta. Dumnezeu, care te-a condus aici, înaintea mea - pentru salvarea mea - m-a adus poate și pe mine aici în sat ca să-ți pot fi de folos în viitor.

Rana tânărului ofițer Lebrun, se vindeca din zi în zi mai bine; ea a început să se cicatrizeze, chiar dacă mai greu. Cea mai mare suferință a ofițerului era că se vedea fără nicio ocupație. Oricât de plăcute erau orele în care se distra cu Ludovic, erau însă și ore în care nu știa ce să facă, se plictisea. Iată că Ludovic i-a adus niște cărți de la părintele paroh. Cu toate că aceste cărți erau cu un conținut spiritual, totuși Lebrun le citea cu multă plăcere. Adesea rămânea mirat că aceste cărți, despre care nu avea nicio idee și pe care chiar le disprețuia, conțineau adevăruri atât de mari și erau scrise într-o limbă atât de nobilă și frumoasă.

- Aceste cărți, spunea el adesea, au contribuit mult la formarea inimii și minții mele. Văd o mare binecuvântare faptul că am fost scos din vălmășeala lumii și din zgomotul războiului și, fiind adus în această cameră singuratică, am primit în mână aceste cărți. Astfel am învățat să-l cunosc mai bine pe Dumnezeu și pe mine însumi și am devenit un om mai bun. Într-adevăr, Dumnezeu știe să le orânduiască toate spre bine.

Între timp au înaintat din nou trupele franceze. Mulți ofițeri și soldați au trecut prin Eilersee. S-au bucurat foarte tare când l-au revăzut pe sublocotenentul Lebrun, pe care îl stimau și iubeau cu toții, și pe care îl credeau mort. Au început să-l copleșească pe Ludovic cu laude. Lebrun, care se restabilise într-atât încât putea să meargă proptindu-se de un toiag, a fost invitat să meargă într-un oraș îndepărtat, unde putea fi îngrijit mai bine. Înainte de a intra în poștalion, și-a luat rămas bun de la Ludovic, i-a mulțumit pentru binefacerile lui și apoi i-a spus:

- Nu plânge, scumpul meu Ludovic! Nu ne despărțim pentru totdeauna; ne vom mai vedea.

Un căpitan cu un grup de soldați a mai rămas câtva timp în sat. Când în sfârșit și acesta trebuia să se îndepărteze și era gata de plecare împreună cu soldații săi, s-au adunat sub teiul cel mare și i-a chemat pe mai marii comunei. Dar s-au adunat și mulți alți oameni, bărbați, femei și copii. Căpitanul, un alsacian, care vorbea bine limba germană, i-a lăudat și le-a mulțumit că l-au primit pe micul Ludovic.

- Bunul băiat, a spus el, a adus oștenilor francezi, dar mai cu seamă ofițerului rănit, mari servicii. Dar în același timp trebuie să recunoașteți că am fost îngăduitor, că ne-am mulțumit cu puțin și v-am scutit de cheltuieli zadarnice. Știți că mai aveți de achitat o sumă, nu tocmai neînsemnată, drept contribuție de război. La ordinul generalului, căruia i s-a anunțat deja purtarea voastră față de Ludovic, datoria vi s-a șters și prin aceasta înmânez primarului comunei o recipisă că nu mai avem niciun fel de pretenții de la voi. Acest procedeu atât de blând îl datorați amabilului Ludovic! A strâns apoi mâna primarului, morarului și a altor câțiva oameni din sat, dar mai cu seamă lui Laurențiu, vărsând lacrimi - și apoi a făcut semn toboșarului. Toba a început să vibreze; soldații și-au scos șepcile, au mulțumit împreună cu căpitanul lor și au plecat din sat. (va urma)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat