Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Don Bosco

Milostivire pentru prezent și speranță pentru viitor

Există oameni sfinți pentru care speranța, milostivirea, spovada și educația sunt sinonime. Bicentenarul nașterii unui astfel de om deosebit coincide cu anul în care a început Jubileul Milostivirii. Sfântul Ioan Bosco, cunoscut în întreaga lume ca Don Bosco, s-a născut la 16 august 1815 și a fost hirotonit preot, la Torino, în anul 1841.

El este "crainicul bucuriei", cel căruia i se potrivesc atât de bine cuvintele apostolului: "Bucurați-vă mereu în Domnul... Bucuria voastră să fie cunoscută tuturor oamenilor" (Fil 4,4-5). El este cel care a trăit cuvintele lui Cristos: "Oricine va primi un copil în numele meu, pe mine mă primește" (Mt 18,5). Și-a dedicat viața slujirii celor mici și a făcut tot posibilul pentru ca fiecare tânăr să simtă milostivirea Tatălui și bucuria vieții. Prioritatea vieții sale a fost educația celor mici, slabi, săraci, pentru ca în felul acesta să-i realizeze nu doar pentru această lume, ci mai ales pentru veșnicie. Plin de milostivire, asemenea Tatălui, Don Bosco și-a dăruit întreaga viață tinerilor: "I-am promis lui Dumnezeu că până la ultima mea respirație voi fi pentru voi, tinerii. Eu pentru voi studiez, pentru voi muncesc, pentru voi sunt dispus să-mi dau și viața. Să știți că tot ceea ce eu sunt, pentru voi sunt în întregime, zi și noapte, dimineața și seara, în orice moment".

Sfântul Ioan Bosco a fost și rămâne un geniu al educației: "Se estimează că a educat în oratoriile sale nu mai puțin de o sută de mii de tineri abandonați, inventând pentru ei primele școli de muncă, semnând el însuși primele contracte de ucenicie; primele școli serale și duminicale; primele societăți de ajutor reciproc pentru muncitori, prima bibliotecă pentru tineretul italian, îngrijindu-se el însuși de publicarea a 204 volume mici" (Santi nella misericordia, Milano, 2015, p. 63-64).

Omenirea are nevoie de educație și de educatori. În multe familii, case de copii, școli și alte instituții lipsesc educatorii pasionați de oameni, pasionați de binele copiilor, dornici să educe cu milostivire și bunătate. Adevăratul educator nu este cel care a obținut zeci de diplome și titluri academice, ci acela care știe să se coboare cu milostivire spre cel mic și să obțină de la el totul, dar nu cu forța, ci cu iubirea. Adevăratul educator folosește "metoda preventivă": observă din timp lipsurile celor mici, intervine prompt și îi ajută să evite tot ceea ce ar putea împiedica un viitor frumos, o bună creștere.

Dacă vrem să oferim un viitor mai bun omenirii - ajutându-i și educându-i pe cei mici - trebuie să ne întipărim în inimă cuvintele lui Don Bosco: "Să nu fie agitație în sufletul vostru, să nu fie dispreț în ochii voștri, să nu fie insulte în cuvintele voastre, ci să aveți milostivire pentru prezent și speranță pentru viitor". Cine educă un copil trăiește prezentul cu milostivire și oferă acestei lumi speranță într-un viitor mai bun!

Don Bosco a fondat "Societatea Sfântului Francisc de Sales" (salezienii) și "Fiicele Mariei Ajutătoare". Când a murit, la 31 ianuarie 1888, opera sa era deja răspândită în 12 țări, cu peste 60 de oratorii și peste o mie de persoane consacrate. Astăzi, salezienii sunt prezenți în peste 130 de țări, cu aproximativ 1.800 de case și 15.000 de membri. În România sunt prezenți la Constanța și la Bacău.

În toată lumea răsună strigătul din timpul agoniei sale: "Alergați, alergați repede și salvați tinerii. Preasfântă Fecioară Marie, o, bună Mamă, ajută-i!" Murind spunea celui de lângă el: "Mergi și spune-le tinerilor că-i aștept pe toți în paradis", în casa Tatălui bogat în milostivire.

Pr. Laurențiu Dăncuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat