Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Preoți și episcopi înmormântați în catedrala din Iași (I)

În Arhiva Episcopiei de Iași se păstrează un caiet cu 57 de file. Pentru ziua de 2 noiembrie 1891, pr. Iosif Malinowski a lăsat o schiță cu explicații a locurilor din catedrală în care se făceau rugăciuni pentru preoți și episcopi răposați.

"După Liturghie, predică în limba germană pentru popor O.F. Wiercinski S.I., după care se fac rugăciuni de pomenire la mormintele din interiorul bisericii catedrale din Iași, închinate Maicii Domnului, Ridicată la Cer, în ordinea schiței alăturate. 1) pentru episcopul Iosif (Salandari); 2) în partea epistolei pentru episcopul Bonaventura Berardi; 3) pentru episcopul Bonaventura; 4) la altarul sfântului Anton pentru preotul Dominic (pr. Bartozzetti, OFMConv.); 5) pentru episcopul Paul Sardi; 6) pentru preotul Alois; 7) pentru preotul Rochus (sub confesional); 8) pentru preotul Fidelis; 9) pentru preotul Dominic; 10) pentru preotul Mathias (care a fost înmormântat sub amvon). Apoi clerul și poporul iese din biserică și se înconjoară biserica făcându-se trei opriri, numerotate în schiță cu numere romane I, II, și III, după care se reintră în biserică... La cele trei stațiuni din jurul bisericii, rugăciunile de pomenire se spun în general pentru toți credincioșii răposați care au fost înmormântați în cimitirul din jurul bisericii, după obiceiul vechi".

Pentru a ști exact cine sunt cei înmormântați în acele locuri, lista cu numele întreg (mai puțin pr. Rochus), alături de schema puțin modificată, a fost reluată de un inventar al parohiei și de pr. Iosif Gabor.

1. Rugăciunile începeau la locul unde este înmormântat episcopul Iosif Salandari, vizitator apostolic în Moldova (1864-1873) (în partea de nord a catedralei, în stânga crucierei). Documentele precizează că timp de trei luni a stat la pat, murind la 29 decembrie 1873, ultimele sale cuvinte fiind: "Isus, Maria, Iosif". În registrul parohial moartea episcopului a fost trecută la 17 decembrie 1873, stil vechi, cu precizarea că avea 51 de ani, a fost îngrijit cu sfintele taine și a fost înmormântat în biserică. Probabil a fost înmormântat sub tronul episcopal (1a în schemă). În luna decembrie 1882, episcopul Camilli a mutat trupul episcopului în mormântul în care se află și astăzi și a pus un epitaf. Într-o scrisoare din februarie 1883, el scria că, după aproape zece ani, trupul episcopului Salandari "era aproape intact, inclusiv părul și frumoasa lui barbă".

2. Iosif-Bonaventura Berardi, ultimul episcop titular de Bacău (1815-1818) era pomenit în catedrală, în prezbiter, în partea de sud-est ("in cornu epistolae", adică în partea dreaptă). A decedat la Iași, la 20 aprilie 1818, în urma febrei tifoide contactate în timpul vizitei canonice în parohiile din Moldova. A primit sfintele taine de la preoții Ștefan Ianucci și Inocențiu Pamfili. Pe patul de moarte, episcopul a pronunțat cuvintele: "Iași, Iași, m-ai văzut!" A murit după opt zile de suferință, spunând: "In manus tuas, Domine, commendo spiritum meum". Ianoș Jerney, un cercetător maghiar, care a vizitat catedrala în anul 1844, notează că, pe lângă pietrele funerare de la baza peretelui de nord al bisericii, în biserica "construită acum 60 de ani" se găsesc "zidite cenotafele superiorilor de misiune Landi și Berardi". Cu siguranță, era vorba de epitafele care s-au pierdut odată cu modificarea bisericii din perioada 1864-1866. (va urma)

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat