Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Doi ani de la beatificare

Anul acesta, la 17 mai, s-au împlinit doi ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici. La Iași, acest moment a fost marcat printr-o Liturghie pontificală celebrată de PS Petru Gherghel în catedrală, la ora 18.30. La celebrare au participat PS Aurel Percă, peste 20 de preoți, precum și numeroși credincioși din Iași și din împrejurimi dornici să sărbătorească amintirea fericitului Anton Durcovici.

În cântările corului mare, dirijat de pr. Florin Spătariu, episcopii și preoții au pornit în procesiune spre altar trecând prin poarta sfântă. Testamentul episcopului Durcovici a fost purtat de patru seminariști în procesiune și așezat în altar în fața imaginii lui Isus milostiv.

La începutul celebrării, PS Petru i-a salutat pe cei prezenți și i-a invitat să păstreze mereu vie amintirea episcopului martir.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Alois Fechet, primul postulator al cauzei de beatificare a episcopului Durcovici. Sfinția Sa a vorbit despre motivele pentru care s-a celebrat această sfântă Liturghie: "Primul este acela de a ne aminti ce am trăit cu doi ani în urmă (...); al doilea este acela ca noi să ne amintim de preotul, rectorul, profesorul, vicarul general și apoi episcopul de Iași, Anton Durcovici". Părintele a scos în evidență faptul că "episcopul Durcovici, prin viața sa (...), a fost un exemplu pentru toți. Fiecare, privind la imaginea episcopului Anton, poate să tragă pentru sine o învățătură".

La final, episcopii și preoții au făcut o procesiune în interiorul catedralei cu testamentul episcopului Anton Durcovici, după care PS Gherghel a împărțit binecuvântarea cu relicva fericitului martir.

Liturghia aniversară a fost transmisă în direct pe internet fiind urmărită de aproximativ o mie de persoane.

Ziua beatificării fericitului Anton Durcovici a fost sărbătorită și la Bad Deutsch-Altenburg, localitatea sa natală. Pr. Pavel Balint, paroh de Bad Deutsch-Altenburg și decan de Hainburg pe Dunăre, a celebrat o sfântă Liturghie luni, 16 mai, zi în care a sărbătorit și Ziua Bolnavului în parohia din localitate. La celebrare au participat și doamna Ingrid Galee, strănepoata martirului Durcovici, împreună cu soțul ei, Thomas. La final, credincioșii au ținut în mâini imagini cu fericitul Anton, realizându-se astfel o mică expoziție de imagini.

Pr. Claudiu Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat