Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Milostivirea "cea de toate zilele"

Continuăm să descoperim cum putem trăi în mod concret milostivirea, cum putem experimenta bucuria extraordinară de a fi instrumente ale milostivirii lui Dumnezeu. Suntem invitați ca această milostivire să o exprimăm în gesturi concrete în care să punem toată iubirea noastră de fii iubiți ai Tatălui, dar și de frați ai celor care ne înconjoară.

În Mesajul pentru Ziua Mondială a Tineretului 2016, papa Francisc spune că "vom fi cu adevărat fericiți numai dacă vom intra în logica divină a darului, a iubirii gratuite, dacă vom descoperi că Dumnezeu ne-a iubit infinit pentru a ne face capabili să iubim ca el, fără măsură". În continuare Sfântul Părinte oferă exemplul fericitului Piergiorgio Frassati care obișnuia să repete: "Isus mă vizitează în fiecare dimineață în Împărtășanie, eu îi restitui vizita în modul mizerabil în care pot, vizitându-i pe săraci". Piergiorgio era un tânăr care a încercat mereu să răspundă milostivirii lui Dumnezeu, a înțeles foarte bine "ce anume însemna a avea o inimă milostivă, sensibilă față de cei mai nevoiași. Lor le dădea mult mai mult decât lucruri materiale; se dădea pe sine însuși, oferea timp, cuvinte, capacitate de ascultare. Îi slujea pe săraci cu mare discreție, nearătându-se niciodată", spune papa Francisc în mesaj. Pătruns de milostivirea lui Dumnezeu fericitul Piergiorgio Frassati a dorit mereu "să trăiască, nu să vegeteze" și a reușit lucrul acesta, fiind un instrument al milostivirii lui Dumnezeu.

Tot în Mesajul pentru Ziua Mondială a Tineretului 2016, Sfântul Părinte adresează tinerilor o propunere foarte concretă: "Mie îmi place mereu să asociez fericirile evanghelice cu capitolul 25 din Evanghelia după sfântul Matei, când Isus ne prezintă faptele de milostenie și spune că pe baza lor vom fi judecați. De aceea vă invit să redescoperiți faptele de milostenie trupească: a da de mâncare celor flămânzi, a da de băut celor însetați, a-i îmbrăca pe cei goi, a-i primi pe cei străini, a-i asista pe bolnavi, a-i vizita pe cei închiși, a-i îngropa pe cei morți. Și să nu uităm faptele de milostenie sufletească: a-i sfătui pe cei care se îndoiesc, a-i învăța pe cei neștiutori, a-i avertiza pe păcătoși, a-i mângâia pe cei mâhniți, a ierta ofensele, a suporta cu răbdare persoanele deranjante, a-l ruga pe Dumnezeu pentru cei vii și pentru cei morți". Toate acestea sunt atitudini și comportamente concrete de milostivire la îndemâna fiecărui tânăr și a fiecărui creștin. Papa insistă asupra faptului că milostivirea nu este "cumsecădenie" și nici simplu sentimentalism, ci "verificarea autenticității faptului de a fi ucenici ai lui Isus, a credibilității noastre în calitate de creștini în lumea de astăzi".

Unii tineri sunt atât de obișnuiți să primească de la părinți, de la apropiați, de la aceia care au unele responsabilități. Din fericire sunt atâția tineri care știu să se dăruiască și să dăruiască! "Este mai mare fericire a da decât a primi", spune Faptele Apostolilor (20,35). Trăirea faptelor de milostenie trupească și sufletească trebuie să devină un stil de viață, un mod permanent de a împărtăși milostivirea pe care o primim neîncetat, o mărturie vie a identității de fii ai lui Dumnezeu și de creștini. De fapt, înainte de toate, trăirea faptelor de milostenie trupească și sufletească ne face să ieșim din egoismul nostru. Acesta este primul pas pentru a deveni cu adevărat milostivi.

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat