Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Cei milostivi au chipul fericirii Fericita Maica Tereza

Fiecare zi aduce în viața noastră oameni care ne fac să fredonăm: "Fericirea are chipul tău". Cunoaștem cântecul, dar fericirea? Suntem noi cu adevărat fericiți? Știm să facem pe alții fericiți? Cei care ne întâlnesc simt nevoia să fredoneze cântece despre fericire?

Cine a întâlnit-o pe Maica Tereza de Calcutta a simțit atingerea fericirii. Născută în Albania la 26 august 1910, arzând de dorința de a sluji Domnului și oamenilor, a ales viața consacrată. În anul 1929 a fost trimisă în India. Pentru mai mulți ani s-a dedicat educației, predând geografia și istoria. Însă sărăcia și suferința pe care le-a întâlnit în Calcutta au trezit în inima ei dorința de a-i sluji pe cei mai săraci dintre săraci. Astfel, în martie 1949 a pus bazele unei comunități, pe care în anul 1950 a numit-o: Misionarele Carității. Astăzi congregația sa este prezentă în toată lumea, având peste 700 de case în care cei săraci și suferinzi întâlnesc chipul milostiv al Tatălui și al surorilor carității.

În anul 1979, Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru pace. Cu adevărat ea a purtat pacea în cele mai tulburate și suferinde vieți. S-a apropiat de cei de care nimeni nu mai îndrăznea să se apropie, pentru că în ei îl vedea pe Isus. Iar cei săraci vedeau în ea chipul fericirii, chipul milostivirii Tatălui. Ea și surorile care au urmat-o pe calea slujirii au ajutat omenirea să înțeleagă că "milostivirea lui Dumnezeu nu este o idee abstractă, ci o realitate concretă prin care el revelează iubirea sa ca aceea a unui tată și a unei mame" (papa Francisc, Misericordiae vultus, nr. 6). Să fii milostiv ca Tatăl înseamnă să-ți deschizi inima spre slujire, așa cum a făcut Maica Tereza. Și nu orice fel de slujire, ci, cum spunea ea, a celor mai săraci dintre săraci: "Comunitatea mea sunt săracii. Sănătatea lor este sănătatea mea. Acoperișul meu este cel al săracilor. Nu al săracilor simpli, ci al celor care sunt cei mai săraci dintre cei săraci... cei de care nu se mai apropie nimeni de frică să nu fie contagiați sau să se murdărească, cei care nu merg la biserică pentru că nu au haine cu care să se îmbrace, cei care nu mănâncă pentru că și-au pierdut forțele, cei care sunt prăbușiți la pământ, pe străzi, muribunzii pe lângă care cei vii trec ignorându-i... cei care nu mai sunt capabili să plângă pentru că nu mai au lacrimi". Lor și tuturor celor care așteptau milostivirea Tatălui le-a oferit viața și slujirea ei atingându-i cu "delicatețea cu care preotul atinge pe altar trupul lui Cristos pentru că în ei, în cei suferinzi, este Isus sub chipul durerii".

Și-a oferit viața pentru "a-i dărui lui Dumnezeu sfinți", pe care i-a căutat în copiii abandonați, în fetele mame refuzate de familii, în cei bolnavi și muribunzi, în special în cei atinși de SIDA și de lepră. Lor le-a redat demnitatea și fericirea. Unora le-a dat doar o clipă de fericire pe acest pământ, altora poate că doar un ultim zâmbet și un strop de apă sau firimituri de pâine, însă pe toți i-a oferit lui Cristos și pe Cristos lor. Cu operele sale de milostivire a adus consolare celui răstignit care strigă și astăzi: "Mi-e sete! Mi-e sete de suflete, de oameni fericiți și milostivi".

Maica Tereza a murit la Calcutta, la 5 septembrie 1997. La 19 octombrie 2003 a fost declarată fericită de papa Ioan Paul al II-lea, iar anul acesta, la 4 septembrie, va fi declarată sfântă. Ea să ne mijlocească harul să fim milostivi ca Tatăl, purtând fraților noștri chipul fericirii.

Pr. Laurențiu Dăncuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat