Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Congres al Milostivirii

Un Congres Apostolic European al Milostivirii Divine s-a desfășurat la Roma în perioada 31 martie și 4 aprilie. A fost primul la nivel european, până acum organizându-se doar la nivel mondial.

Au participat delegații din aproximativ toate țările europene, dar și din Africa, America și Asia. România a fost reprezentată de o delegație de 18 persoane, două din Arhidieceza de București, iar restul din Dieceza de Iași, din care au făcut parte șase preoți: pr. Iosif Iacob, pr. Gabriel Bucur, pr. Stanislav-Ioan Cucharec, pr. Andrei Staszkovian, pr. Șerban-Ioan Manole, OFMConv. și pr. Alexandru Olaru, OFMConv.

Congresul Milostivirii Divine a fost înființat de câțiva cardinalii (polonezul Dziwisz, lituanianul Backis, filipinezul Tagle și francezul Turan), inspirați fiind de profunda devoțiune a sfântului Ioan Paul al II-lea față de divina milostivire. Primul congres la nivel mondial a avut loc în anul 2008, la Roma, în bazilica "Sfântul Ioan din Lateran".

Primele două zile ale congresului european s-au desfășurat în biserica "Sfântul Andrei Apostolul" din Roma, iar printre cei care au ținut conferințe au fost cardinalul Christoph Schönborn, președinte al Congresului Apostolic Internațional al Milostivirii Divine, și cardinalul Walter Kasper. De asemenea, au fost prezentate mărturii despre chipuri ale milostivirii din Spania, Polonia, Austria și Germania, Lituania, Republica Cehă și Ungaria.

Printre subiectele abordate au fost: O rețea de "Orașe ale compasiunii", Mărturia despre misiunea milostivirii la periferii, O Biserică cu ușile deschise. Profeția papei Francisc etc.

Vineri, 1 aprilie, s-a organizat un moment al reconcilierii cu deschiderea bisericilor jubiliare în vederea celebrărilor penitențiale. Pelerinii au făcut pelerinajul milostivirii și au trecut prin poarta sfântă.

Delegația din România a celebrat sâmbătă, 2 aprilie, la ora 15.00 în biserica "Sfântul Duh", sanctuar al milostivirii lui Dumnezeu, de lângă bazilica "Sfântul Petru" din Vatican, o sfântă Liturghie în limba română, după care s-au bucurat de un moment de rugăciune la mormântul sfântului Ioan Paul al II-lea, chiar în ziua în care s-au împlinit 11 ani de la trecerea sa în casa Tatălui. În seara aceleiași zile a avut loc privegherea de rugăciune prezidată de papa Francisc în Piața "Sfântul Petru". "Împărtășim cu bucurie și recunoștință acest moment de rugăciune care ne introduce în Duminica Milostivirii, atât de dorită de sfântul Ioan Paul al II-lea; și voia aceasta pentru a da împlinire unei cereri a sfintei Faustina" a spus papa Francisc la privegherea de rugăciune.

Duminică, 3 aprilie, participanții de la Congresul Milostivirii au luat parte la celebrarea jubileului persoanelor care aderă la spiritualitatea Divinei Milostiviri, prezidată de papa Francisc.

"Pe lângă multele expresii ale milostivirii - concluziona pr. Gabriel Bucur, participant la acest congres - am înțeles din conferințele ținute, în special din cea a cardinalului Christoph Schönborn, că nu poate exista milostivire fără convertire, că a fi milostivi înseamnă a spune mereu adevărul, dar fără a jigni, fără a disprețui pe cel păcătos și că trebuie să recunoaștem fariseul din noi, gata de a arunca piatra".

Congresul Milostivirii la nivel european s-a încheiat luni, 4 aprilie. Următorul Congres al Milostivirii se va organiza la nivel mondial și se va desfășura în perioada 16-20 ianuarie 2017, la Manila, în Filipine.

În Dieceza de Iași se va organiza un congres local al milostivirii divine în zilele de 9-10 iunie, care va avea loc într-o biserică unde este poarta sfântă. Vor participa invitați din România și din străinătate.

Pr. Claudiu Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat