Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Anul Milostivirii

S-au împlinit, la 1 mai, 145 de zile de la deschiderea Anului Sfânt. Atât în Biserica Universală cât și în cea locală s-au organizat mai multe evenimente menite să scoată în evidență milostivirea lui Dumnezeu; acestea vor continua și în perioada următoare.

De la deschiderea Anului Jubiliar prin poarta sfântă a bazilicii "Sfântul Petru", din Vatican, au trecut aproximativ cinci milioane de pelerini, dintre care două milioane înregistrându-se în perioada Paștelui și în luna aprilie.

Calendarul jubileelor se apropie de jumătate, patru jubilee celebrându-se deja până acum, urmând ca în perioada 27-29 mai să aibă loc jubileul diaconilor, iar în perioada 1-3 iunie cel al preoților. Miercuri, 4 mai, cu o seară înainte de sărbătoarea Înălțarea Domnului, Sfântul Părinte va prezida în bazilica vaticană, la ora 18.00, privegherea de rugăciune intitulată "Ștergerea lacrimilor" care este destinată tuturor celor care au nevoie de consolare. Specific pentru Anul Sfânt al Milostivirii sunt și audiențele jubiliare pe care papa Francisc le ține în fiecare sâmbătă la ora 12.00, în Piața "Sfântul Petru" din Vatican, pentru a răspunde cererilor primite de la diferite dieceze, dar și provocărilor cu care se confruntă Biserica zilnic.

În Dieceza de Iași grupuri de pelerini s-au îndreptat spre cele trei porți sfinte deschise la Iași, Bacău și Cacica. Peste 200 de credincioși din Parohia Sagna au mers împreună cu pr. paroh Iacob Stolnicu, în pelerinaj la poarta sfântă de la Cacica, sâmbătă, 2 aprilie, în ajunul sărbătorii Divina Îndurare. Prin poarta sfântă din biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău au trecut pelerini din Mărgineni (17 aprilie) și Valea Mare (23 aprilie). Peste 700 de credincioși din Decanatul de Valea Siretului au mers în pelerinaj la poarta sfântă din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași sâmbătă, 23 aprilie, însoțiți fiind de păstorii lor sufletești. Parohiile participante au fost: Butea, Fărcășeni, Izvoarele, Luncași, Mogoșești, Oțeleni, Șcheia și Pașcani. După trecerea prin poarta sfântă pelerinii au participat la sfânta Liturghie, prezidată de PS Petru Gherghel. Ziua Bolnavului în Dieceza de Iași se va celebra anul acesta la 13 mai și va cuprinde pelerinajul bolnavilor la poarta sfântă de la Cacica și Liturghia pontificală prezidată de PS Petru Gherghel. La 14 mai un grup de credincioși din Satu Nou (NT) va merge în pelerinaj la poarta sfântă de la Cacica, însoțit fiind de pr. Sebastian Bilboc, parohul comunității.

O altă inițiativă este și Congresul Milostivirii la nivel diecezan care se va desfășura în perioada 9-10 iunie, fiind primul de acest fel din România. Acesta își propune să analizeze practicarea cultului divinei milostiviri în Dieceza de Iași. Programul congresului va cuprinde conferințe, rugăciuni către Milostivirea Divină și mărturii.

Deși au trecut câteva luni de la deschiderea anului dedicat milostivirii lui Dumnezeu, deși s-a vorbit mult despre milostivire și s-au organizat evenimente care au avut în centru milostivirea, totuși încă nu s-a epuizat acest subiect și parcă niciodată nu este suficient cât s-a experimentat din milostivire. Pentru a înțelege această realitate să ne amintim de cuvintele papei Francisc din Misericordiae vultus, documentul de convocare a Jubileului Extraordinar al Milostivirii: "Avem nevoie mereu să contemplăm misterul milostivirii. Este izvor de bucurie, de seninătate și de pace. Este condiție a mântuirii noastre".

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Prezentăm în continuare perioada și predicatorii la misiunile populare din parohiile care nu au fost trecute în numărul trecut, precum și programul pentru luna iunie: 3-5 mai: Adjudeni - pr. Alin-Benone Conțu; 26-29 mai: Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" - pr. Felician Tiba; 2-5 iunie: Mogoșești Siret - pr. Ioan Balan; 5-11 iunie: Huși "Sfântul Anton de Padova" - pr. Iosif Enășoae; 10-12 iunie: Fălticeni - pr. Irinel-Iosif Iosub, Roman "Fericitul Ieremia Valahul" - pr. Daniel Iacobuț; 23-26 iunie: Botoșani - pr. Irinel-Iosif Iosub; 26-29 iunie: Focșani - pr. Eugen Budău, Răducăneni - pr. Iosif Iacob.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat