Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Semnături pentru normalitate

25.000 de semnături din Dieceza de Iași

La începutul lunii noiembrie 2015, Coaliția pentru Familie, din care fac parte toate cultele din România, a inițiat un plan de propunere de revizuire a art. 48, alin. 1, din Constituție, articol care spune că "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor".

Aparent, nu este nimic care să ne preocupe, dar, pentru că în mentalitatea ideologică de astăzi, termenul "soți" poate fi interpretat în diferite moduri, Coaliția pentru Familie a decis să ne pună la adăpost, propunând termenii "bărbat și femeie". Astfel, articolul din Constituție ar trebui să precizeze că "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie...".

La mijlocul lunii ianuarie, la propunerea aceleiași Coaliții, s-a alăturat proiectului de strângere de semnături și Dieceza de Iași.

Au fost aleși doi reprezentanți legitimi: pr. Felician Tiba și Eugenia Dămătăr, care au fost în dialog cu membrii Comitetului de Inițiativă (cu sediul în București) și cu parohiile Diecezei de Iași.

Într-o primă etapă s-a cerut fiecărei parohii un număr de 3-5 persoane, care să primească ulterior împuternicire din partea Comitetului de Inițiativă. Odată obținute împuternicirile, s-a trecut la faza de colectare a semnăturilor, o muncă nu ușoară, cu toate acestea, pe cât de meticuloasă, pe atât de importantă. Formularele propuse de către Monitorul oficial au fost gândite din start cu spații înguste, așa încât orice depășire a spațiului aferent unei persoane să ducă la invalidarea semnăturii. De asemenea, întocmirea și validarea fiecărui dosar a presupus un efort și o atenție deosebit de sporită, în caz contrar, întregul dosar fiind invalidat.

Dieceza de Iași, prin intermediul celor 150 de parohii și mai ales a celor 350 de persoane împuternicite de către Comitetul de Inițiativă, a reușit să colecteze un număr de aproape 25.000 de semnături, alăturându-se astfel celor circa 2,5 milioane culese la nivel național, deschizându-se poarta spre declanșarea Referendumului.

S-a observat din partea credincioșilor un anumit soi de perplexitate, semn că nimeni nu contestă că la baza familiei stă căsătoria liber consimțită dintre un bărbat și o femeie.

Problema ar trebui să ne preocupe nu doar la nivel ideologic, ci și la nivel uman. Omul "se preface" că a uitat de unde vine și încotro se îndreaptă.

Pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat