Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Monte Berico

La doar doi kilometri de centrul orașului Vicența, pe o colină, se înalță semeț sanctuarul Monte Berico, cel mai important din zonă. Poate tocmai de aceea, începând cu anul 1978, Fecioara de la Monte Berico este patroana orașului și a Diecezei de Vicența. De pe terasa bisericii, pelerinul are parte de o imagine panoramică de excepție asupra orașului și a împrejurimilor.

Statuia sfintei Fecioare din acest sanctuar, sculptată de Nicolo da Veneția în piatră ce provine din munții din apropiere, datează din anul 1430.

Maica Domnului i-a apărut, înconjurată de lumină, unei doamne în vârstă, Vincenza Pasini, la 7 martie 1426. În acea perioadă era o mare epidemie de ciumă, iar Maria, plină de compasiune pentru populația vicentină, i-a apărut acestei doamne, care mergea să ducă de mâncare soțului ei care lucra la via de pe acest deal. Maria i-a spus: "Nu te teme, Vincenza! Eu sunt Maria, mama lui Isus care a murit pe cruce pentru salvarea omenirii. Mergi și spune celor din oraș să înalțe aici o biserică dedicată numelui meu pentru a scăpa de acest flagel care îi lovește". I-a mai spus că toți aceia care vor urca să se roage la această biserică în prima duminică a fiecărei luni și în sărbătorile ei vor primi haruri deosebite.

Timp de doi ani vicentinii nu i-au dat crezare vizionarei, iar ciuma a continuat să facă victime. La 1 august 1428, Fecioara a apărut din nou, insistând să se construiască biserica și promițând binecuvântări speciale.

De data aceasta vizionara a fost crezută. S-a început construirea bisericii și cu cât se înălțau zidurile, cu atât se diminua puterea bolii. Cronicile timpului spun că în trei luni s-a reușit ridicarea unei capele modeste, pe un perete (chiar în locul apariției) fiind așezată statuia (unde se află și astăzi), iar ciuma a dispărut în aceste trei luni.

Sanctuarul s-a dezvoltat mereu, căpătând forma actuală în anul 1701, aproape de la început fiind în custodia călugărilor "Slujitorii Mariei".

Pe drumul care urcă spre sanctuar, în anul 1780 s-au construit o mulțime de porticuri și capele și au făcut mai accesibilă prezența pelerinilor și înmulțirea procesiunilor.

În anul 1826 s-a construit un nou turn, grandios, opera arhitectului Antonio Piovene, iar în anul 1860 s-a dat o nouă strălucire fațadei neogotice.

În luna mai a anului 1904, sfântul papă Pius al X-lea a ridicat sanctuarul la rangul de basilica minor.

Pe fațadă se pot vedea o mulțime de statui, reprezentând diferiți sfinți sau virtuți: credința și speranța, sfinți vicentini (Leonțiu, Carpofor și Gaetan Thiene), tradiționali (Anton de Padova și Maria Magdalena) și mulți alții. Deasupra intrării este reprezentată apariția Maicii Domnului.

În interiorul bisericii se pot vedea o mulțime de opere de artă, printre care două picturi ale lui Alessandro Maganza: "Fecioara cu cei patru evangheliști" și "Botezul lui Isus". Merită atenție și "Pieta" semnată de Bartolomeo Montagna, din anul 1500.

Marea bazilică este unul dintre exemplele clasice de artă barocă venețiană. Chiar în centru domină o cupolă sub care putem vedea o mulțime de statui.

Totuși, punctul principal al sanctuarului îl constituie statuia numită "Fecioara milostivirii", încoronată la 25 august 1900, de către patriarhul de Veneția, Giuseppe Sarto, viitorul papă Pius al X-lea.

Sfântul Ioan Paul al II-lea a vizitat sanctuarul în perioada 7-8 septembrie 1991. În discursul său spunea: "Ca și înaintașii voștri, care de mai bine de 550 de ani, au urcat pe această colină ca penitenți, conștienți de propriul păcat, dar bucuroși că episcopul lor le-a confirmat ajutorul Mariei, așa am urcat și noi la picioarele ei animați de o mare încredere în sprijinul ei".

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat