Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorii uitate -

Odiseea matricolelor din parohiile bucovinene

Părintele Norbert Gaschler a fost un împătimit al istoriei Bucovinei, a scris mult despre aceasta și s-a ocupat de descoperirea arhivelor din Bucovina după ce acestea au fost duse în Germania, odată cu plecarea credincioșilor de etnie germană în anul 1940.

La 2 martie 1996, părintele Gaschler a scris PS Petru Gherghel, comunicându-i rezultatul cercetărilor sale la care a adăugat o listă cu toate registrele din vechile parohii și locul unde se află astăzi.

Părintele scrie: "Fiindcă matricolele parohiale din Bucovina au fost până în anul 1929 inclusiv singurele registre pentru starea civilă recunoscute ca atare și din partea statului român, cred că azi vin persoane din străinătate în parohiile în care s-au născut înainte de introducerea oficiilor stării civile la 1 ianuarie 1930 și cer documente de naștere sau sosesc scrisori din străinătate în privința aceasta și parohii respectivi nu pot ajuta, fiindcă nu au nimic. Cel puțin să știe unde sunt matricolele lor, dacă nu s-au pierdut".

În studiul făcut, părintele explică faptul că din toate parohiile romano-catolice, afară de cele maghiare și poloneze, matricole și alte documente bisericești au fost date comisarilor germani și duse în Germania în noiembrie 1940, cu învoirea guvernului României. Din Bucovina de Sud s-au luat doar duplicatele. Toate au fost duse mai întâi la Berlin, apoi la Danzig, Brombong, Poznan, Deütsches Mittelgebirge, Berlin. Astăzi se află în cea mai mare parte în Leipzig, iar o mică parte în Regensburg.

Matricolele din cele patru parohii maghiare au fost luate în primăvara anului 1941, când maghiarii au plecat în Voivodina și apoi în ținutul Balaton. Astfel matricolele din Dornești se află la Kistoroy, cele din Țibeni la Högyész, cele din Vorniceni la Bátaszék, iar cele din Măneuți au rămas la Zédnik, Voivodina-Iugoslavia.

Polonezii au emigrat în anii 1945 și 1946. Matricolele din Cernăuți, Boian și Sadagura se află la Cernăuți. La Poznan se găsesc 20 de tomuri de registre din Adâncata, Storojeneți și Zastavna. Matricolele din Parohiile Vășcăuți și Vijnița probabil se găsesc la Cernăuți. Din Parohia Crăsnișoara Veche matricolele le-a luat pr. Iosif Szurgot și nu se mai știe de ele.

Părintele Norbert Gaschler a publicat o listă cu toate registrele (inclusiv de la parohiile protestante) și locul unde se află în ziarul "Der Sudostdeutsche" din 15 aprilie 1992, p. 9. Lista și studiul părintelui vor fi publicate în Almanahul "Presa Bună" 2016.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat