Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Fericitul Ieremia, model de milostivire

Sub acest titlu s-a celebrat în acest an, la sanctuarul din Onești, comemorarea morții (5 martie 1625) acestui fericit confrate și concetățean al nostru, printr-o sfântă Liturghie solemnă, prezidată de PS Aurel Percă.

Sărbătoarea a fost precedată de o novenă de pregătire, în care pr. Irimia Bejan, OFMCap, la sfintele Liturghii de seară, a făcut în stilul său convingător o lectură pastorală a temei propuse de papa Francisc pentru acest an jubiliar, milostivirea, temă pe care a exemplificat-o și prin viața fericitului Ieremia.

În zilele de 3 și 4 martie, frații capucini de pe întreg cuprinsul țării s-au reunit la Onești pentru reculegerea din Postul Mare, ținută de preoții Albert Goșman și Petre-Marian Ianoș.

Vineri, 4 martie, în cadrul sfintei Liturghii, custodele fraților capucini, pr. Lucian Iosif Dumea, a acceptat cererea a patru tineri de a se consacra Domnului, începând prima parte a timpului de formare, postulandatul.

Sfânta Liturghie solemnă din 5 martie, de la ora 10.30, a început printr-o procesiune de la mănăstire la cripta unde se află racla cu moaștele fericitului Ieremia. La începutul sfintei jertfe a fost oferit uleiul ce va alimenta timp de un an lampa veșnică de la moaștele fericitului Ieremia, ofertă venită din partea Parohiei Târgu Ocna, reprezentată de pr. paroh Anton Encuți și de un grup de credincioși. Alături de episcopul Aurel au mai concelebrat peste 30 de preoți, iar alți trei preoți capucini au stat la dispoziția pelerinilor pentru sacramentul sfintei Spovezi.

În cuvântul său de învățătură, PS Aurel a subliniat importanța acestui an jubiliar al milostivirii, insistând asupra trăirii faptelor de milostenie trupească și sufletească, după exemplul acestui fericit concetățean al nostru, care timp de 40 de ani s-a dăruit slujirii aproapelui.

La sfânta Liturghie au participat pelerini din parohiile decanatului de Trotuș, dar și alții, veniți din zona Bacăului și a Romanului.

Sfânta jertfă a fost însuflețită de corul sanctuarului, condus de tânărul dirijor Iustin Călin, la orgă aflându-se pr. Iulian Ghiurca, OFMCap.

Ziua comemorativă s-a încheiat la ora 18.30 printr-o sfântă Liturghie de mulțumire, prezidată de pr. Lucian Iosif Dumea.

Pr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat