Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri. Stiri. Stiri -

Știri interne

Familia, leagănul milostivirii
Peste 150 de persoane, copii și părinți, persoane consacrate și laici, au participat la "un weekend cu familiile în familie", la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian, în zilele de 30 și 31 ianuarie, când Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor din Dieceza de Iași, coordonat de pr. dr. Felician Tiba, a organizat pentru familii întâlnirea cu tema "Familia, leagănul milostivirii". Printre invitați s-au numărat Sofia Vicoveanca și Carmen-Lorena Acatrinei, Surorile "Slujitoarele Săracilor" de la Piatra Neamț și Surorile "Franciscane Misionare de Assisi", care au asigurat un program alternativ cu toți copiii prezenți.

Vizită și aniversare
După ce între 5 și 12 februarie a vizitat grupul Taizé și alte comunități din Republica Moldova, fratele James din comunitatea Taizé (Franța) a ajuns și la Iași la 12 februarie, unde a fost alături de câțiva dintre tinerii grupului ieșean la centrul "Xaverianum" pentru un moment de rugăciune și comuniune, vorbindu-le despre carisma comunității: milostivirea, comuniunea și bucuria. Grupul din Iași a împlinit 15 ani de existență, momentul fiind marcat la centrul "Xaverianum" la 21 februarie. Comunitatea ecumenică din Taize a luat ființă în anul 1940, fiind fondată de fratele Roger, având acum 90 de frați, provenind din aproximativ 25 de țări și din diferite tradiții creștine.

Motivația animatorului
Cea de-a doua întâlnire de formare pentru animatori parohiali din 2016, cu tema "De ce? Motivația", s-a desfășurat sâmbătă, 6 februarie, la oratoriul salezian "Don Bosco" din Bacău. Motoul zilei, care a devenit apoi și concluzia, a fost "Începem pentru că ne place, continuăm pentru că alegem". Au participat 88 de tineri din 14 parohii: Bacău "Sfinții Petru și Paul", Bacău "Inima Neprihănită a Mariei", Barați, Nicolae Bălcescu, Faraoani, Somușca, Valea Seacă, Poiana Negri, Gioseni, Valea Mare, Cleja, Traian, Călugăreni, Lespezi și Bijghir.

Înscrieri ZMT
Tinerii din Dieceza de Iași care doresc să participe la Ziua Mondială a Tineretului, la Cracovia (Polonia), între 18 iulie și 1 august, pot găsi detalii și formularul de înscriere pe site-ul www.tinericonectati.ro al Oficiului pentru Pastorația Tineretului. Înscrierile se fac până la sfârșitul lunii martie.

Sediu nou
Editura "Presa Bună" și redacția "Lumina creștinului", începând cu 1 februarie, s-au mutat într-un sediu nou. E vorba de clădirea episcopiei dinspre Bd. Ștefan cel Mare, numită Palatul Camilli sau, pe nedrept, casa "Oreste Tafrali". În aceeași clădire (la parter, în aripa dinspre "Trei Ierarhi") în perioada 19 martie 1992 - mai 2006 a funcționat și tipografia "Presa Bună". Sediul redacției este la etajul 1, aripa dinspre mitropolie. În aceeași clădire își desfășoară activitatea diferitele oficii din Curia diecezană, precum și contabilitatea. În ultimii ani clădirea a fost consolidată și renovată, respectându-se arhitectura pe care a avut-o în momentul construirii (1906). În perioada comunistă și puțin după (1950-1992), clădirea a fost confiscată de stat, în ea funcționând diverse magazine și birouri.

Inițiative
Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași a pus la dispoziția membrilor și a tuturor doritorilor itinerarele spirituale de pregătire pentru sărbătoarea Învierii Domnului. Itinerarele au fost structurate pe categorii largi de vârstă, conform celor trei sectoare: pentru tineri ("Plăsmuiește-ți inima!"), pentru copii ("În brațele lui Isus") și pentru adulți (publicația "Glasul Acțiunii"). Materialele sunt disponibile la adresa www.itinerar-postulmare2016.blogspot.ro sau www.aciasi.ro.

Armata Maicii Domnului
Membrii Armatei Maicii Domnului din Tupilați, Nisiporești, Hălăucești, Iugani, Huși-Corni, Buruienești, Bogdănești, Prăjești, Târgu-Trotuș și din parohia gazdă au avut întâlnirea anuală la 11 februarie, la Luizi-Călugăra. Liturghia a fost prezidată de pr. Emilian Cătălin, ministru provincial franciscan. Cei prezenți s-au recules la mormântul venerabilului de pomenire pr. Iosif Petru Maria Pal (1889-1947), cel care, în timpul studiilor sale, a fost prieten bun cu sfântul Maximilian Kolbe, fiind singurul preot din grupul celor șapte care au înființat Asociația spirituală "Militia Mariae Imaculatae", revenindu-i misiunea de a binecuvânta prima medalie pentru această asociație.

La șezătoare
La inițiativa Asociației "Sfântul Vincențiu de Paul" din Roman, care se ocupă de un club al seniorilor din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", sâmbătă, 6 februarie, peste 50 de credincioși au organizat o șezătoare, împodobind sala cu prosoape, covoare, straie și obiecte țărănești. Fiind îmbrăcați în costume țărănești, au făcut lucru de mână ca odinioară în multe sate. A urmat o agapă, atmosfera fiind întreținută cu cântece, poezii, snoave și voie bună.

www.tinericonectati.ro
Înaintea sărbătorii Sfântului Ioan Bosco, apostolul tinerilor, Oficiul pentru Pastorația Tineretului al Diecezei de Iași a lansat site-ul tinericonectati. ro. La această pagină de internet se găsesc articole de spiritualitate, informații despre activitățile destinate tinerilor și detalii despre evenimentele principale organizate de Oficiul pentru Pastorația Tineretului (Ziua Tineretului, Sărbătorea Copiilor, pelerinajul tinerilor la Cacica și altele). Sunt disponibile informații legate de întâlnirile naționale sau mondiale ale tinerilor.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor din luna februarie se numără: Zilele familiei și ale milostivirii la Tămășeni (7-11 februarie), Săbăoani "Sfântul Mihail" (12-14 februarie) și Faraoani (25-28 februarie); lansarea cărții "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc" la Tămășeni (8 februarie), la Iași "Sfântul Anton" și la Faraoani (27 februarie); și o întâlnire cu soții tineri, participanți la cursul pentru logodnici din 2015, la Traian (6 februarie, în prezența PS Aurel Percă).

Grotă
În comunitatea "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Tețcani a fost sfințită o grotă dedicată persoanelor consacrate, duminică, 14 februarie, sfânta Liturghie fiind prezidată de PS Aurel Percă. Evenimentul a fost organizat ca urmare a încheierii Anului dedicat Vieții Consacrate.

Propuneri spirituale
Călugării carmeliți de la mănăstirea din Luncani propun, pentru anul 2016, o serie de exerciții spirituale pentru persoane consacrate, cu tema "Fiți milostivi precum Tatăl!" având următorul program: 16-22 mai și 20-26 iunie (pr. Mihai Augustin Folner și Melinda Ferenczy); 4-10 iulie (pr. Tiberio Scorrano); 8-14 august (pr. Sebastian Benchea) și 22-28 august (pr. Roberto Toni, în limba italiană). Pentru înscriere și alte informații: tel. 0751/973550, e-mail: gustifol@hotmail.com.

Pentru un spațiu primitor
Antares România SRL poate oferi: scaune pentru săli de cateheză sau de conferință, scaune pentru elevi, pentru grădinițe, săli de mese și cămine bătrâni. Detalii la www.scaune.ro sau la Ionel Coșa (tel. 0742/223155).

Pe scurt
- 13-14 februarie: Zile de reculegere pentru tineri în Postul Mare, la Traian
- 14 februarie - 19 martie: Ștafeta rugăciunii, organizată de Acțiunea Catolică în 44 de comunități ale diecezei
- 15-21 februarie: Curs de exerciții spirituale pentru persoanele consacrate, cu tema "Drumurile lui Dumnezeu către inima omului. Profetul Isaia", la Traian
- 20 februarie: Zi de formare pentru animatorii din Acțiunea Catolică, având tema "Să descoperim bucuria de a ne dărui", la Iosefinii lui Murialdo din Roman
- 25 februarie: Întâlnirea națională a responsabilelor comunităților de terezine la Săbăoani, tema fiind "Sensul profetic al prezenței noastre în lume"
- 27 februarie: Zi de formare, la nivel zonal, pentru membrii din sectorul adulți al Acțiunii Catolice, cu tema "Întâlnirea cu Dumnezeu în sacramente și caritate", la Roman (Parohia "Isus, Bunul Păstor") și Comănești
- 27-28 februarie: Zile de reflecție și formare biblică cu tema "Înțelepciunea suferinței: relația dintre noi și Dumnezeu. O reflecție cu ajutorul cărții lui Iob", pentru persoanele consacrate, la Traian.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat