Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri. Stiri. Stiri -

Știri externe

Ziua Bolnavului
"Credința... oferă o cheie cu care putem descoperi sensul cel mai profund a ceea ce trăim... să vedem modul în care boala poate să fie calea pentru a ajunge la o apropiere mai strânsă de Isus", a scris papa Francisc în mesajul pentru a XXIV-a Zi Mondială a Bolnavului, cu tema "A ne încrede în Isus milostiv ca Maria: "Faceți tot ce vă va spune"". Manifestările dedicate acestui eveniment în Țara Sfântă, la Nazaret, la 11 februarie, au fost prezidate de arhiepiscopul Zygmunt Zimowski, președinte al Consiliului Pontifical pentru Pastorația Sănătății. În Dieceza de Iași, din motive pastorale, Ziua Bolnavului va fi marcată la 14 mai, printr-un pelerinaj cu bolnavii la Cacica.

Sinod panortodox
"Avem bucuria și speranța că sfântul și marele Sinod panortodox se va ține în luna iunie, aproape de sărbătoarea Rusaliilor... Se va ține în Creta" (în Grecia), a precizat patriarhul Daniel, la 24 ianuarie, pentru Agenția "Basilica" a Bisericii Ortodoxe Române. Despre organizarea acestui sinod au discutat, în perioada 6-8 martie 2014, primații Bisericilor locale ortodoxe reuniți la Istanbul la invitația patriarhului ecumenic Bartolomeu, arhiepiscop de Constantinopol. Printre participanții de atunci a fost și patriarhul Daniel împreună cu o delegație.

Congres euharistic
"Cristos în tine, speranța noastră de glorie: Euharistia, izvor și culme a misiunii Bisericii" a fost tema celui de-al 51-lea Congres Euharistic Internațional, desfășurat între 24 și 31 ianuarie, în Cebu (Filipine), cu participarea a peste 15.000 de persoane din aproximativ 90 de țări și cel puțin un milion de filipinezi. Din partea Conferinței Episcopilor Catolici din România a participat PS Claudiu Pop. Următorul congres euharistic internațional se va desfășura în anul 2020, la Budapesta (Ungaria).

La Máriapócs
PS Petru Gherghel și PS Anton Coșa însoțiți de un grup de preoți au mers duminică, 14 februarie, într-un pelerinaj la Máriapócs (Ungaria), unde se află o renumită biserică greco-catolică, a Maicii Domnului Înlăcrimate. Aici pot fi văzute o copie din secolul al XIX-lea a icoanei originale, precum și un iconostas deosebit de frumos. Pelerinii s-au întreținut cu ÎPS Péter Fülöp Kocsis, arhiepiscop al locului, au celebrat Liturghia la un altar din fața icoanei și au vizitat complexul de pe lângă sanctuar.

Nunțiu și în Republica Moldova
Papa Francisc l-a numit la 25 ianuarie nunțiu apostolic în Republica Moldova pe arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, care își păstrează misiunea de nunțiu apostolic în România, primită la 5 decembrie 2015. Spaniol, arhiepiscop titular de Italica, noul nunțiu apostolic în Republica Moldova îi urmează în misiunea diplomatică arhiepiscopului spaniol Francisco Javier Lozano.

Superioară și consiliu
"Sărăcia evanghelică" a fost tema care a reunit 24 de surori din Institutul "Surorile Sărace ale Sfântului Iosif", în orașul Muniz (Argentina), pentru cel de-al XXII-lea capitul general, în cadrul căruia, la 28 ianuarie, a fost reconfirmată ca superioară generală maica Raquel del Carmen Brambilla, pentru cel de-al doilea mandat. La 29 ianuarie a fost ales consiliul general. În Dieceza de Iași, surorile au o comunitate la Roman (www.surorilesaracesfiosif.blogspot.ro).

Solidaritate
Asociația Kolping Moldova a organizat, în perioada decembrie 2015 - ianuarie 2016, acțiunea caritabilă "Moldova pentru Moldova". Familii din comunitățile unde există asociații Kolping: Bacău, Bârlad, Ploscuțeni și Oituz, au oferit cutii cu alimente neperisabile pentru 300 de familii sărace din localitatea Grigorovca (Republica Moldova). Programul a mai cuprins o întâlnire cu membrii Asociației Kolping din Chișinău și cu PS Anton Coșa, episcop al Diecezei de Chișinău.

Preoți voluntari
Un grup de opt preoți din România (trei din Dieceza de Iași - Iosif Dămătăr, Pavel Chelaru și Mihai Simon - și cinci din alte dieceze), au participat, în perioada 16-19 februarie, la zilele de reculegere și formare anuală în cadrul Mișcării Focolarelor, care au avut loc la Castel Gandolfo (lângă Roma). Aceștia au întâlnit aproape 100 de preoți voluntari din 12 țări din Europa și alte continente. Din anul 2015, o dată la doi ani se desfășoară o asemenea întâlnire zonală, pentru a se actualiza "Opera Mariei" în teritoriu, după necesitățile zonale.

Întâlniri în Italia
PS Petru Gherghel și PS Anton Coșa au participat, în perioada 22-26 februarie, la întâlnirea episcopilor catolici prieteni ai Mișcării Focolarelor, la Castel Gandolfo (lângă Roma). Păstorul diecezei a avut diferite întâlniri (în perioada 21 februarie - 1 martie) cu episcopi italieni și a vizitat câteva comunități de români, printre care: Monfalcone, Roma, Padova și Concordia Sagittaria.

"Memorie și profeție"
Sr. Regina Birou, SFMA, președinte CRSM, și sr. Ildiko Homa, SSS, secretara generală, au reprezentat Conferința Română a Superioarelor Majore, la cea de-a 17-a adunare generală UCESM (Uniunea Conferințelor Superiorilor și Superioarelor Majore din Europa), desfășurată în zilele de 3 și 4 februarie, la Roma. În cadrul întâlnirii participanții au reflectat asupra viziunii de azi a vieții consacrate din Europa și asupra scopului organizației, căutându-i noi orientări și perspective.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat