Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru copii -

Micul emigrant

Istorioară morală de Christophor v. Schmid

Traducere de Bronislav Falewski

(continuare din numărul trecut)

Ioana încerca să-l convingă pe soțul ei, Laurențiu, că nu e niciun rău să se folosească de banii găsiți în haina lui Ludovic ca să poată plăti datoria administratorului.

- Pe Ludovic l-am luat la noi așa cum l-ai găsit și nu avea nici măcar pălărie; tu însă i-ai cumpărat una frumoasă, eu i-am făcut haine din fire de cânepă colorate cu in albastru, ca să poată păstra fracul său pentru ziua de duminică; am dat să i se pingelească ghetele, dar o să-i cumpărăm și altele noi. În felul acesta îl îmbrăcăm din cap până în picioare. Mâncarea și îmbrăcămintea pe care le-am cumpărat până acum costă mai mult de 22 de fiorini. Ia, așadar, patru napoleoni, care fac exact 22 de fiorini și du-i administratorului.

- Într-adevăr! a strigat Laurențiu foarte bucuros, ai dreptate. Cei patru napoleoni îi putem întrebuința fără să ne mustre conștiința. Dumnezeu ne-a ajutat în necazul noastru. Slavă lui și mulțumire!

A tăcut apoi un timp, fiind foarte mișcat de această întâmplare.

- Dar, a spus el după o scurtă pauză, administratorul se va mira cum de am făcut rost așa repede de bani. Ce să-i spun când mă va întreba?

- Asta-i acuma, a spus Ioana, spune-i că ți i-a dat soția; că sunt bani economisiți în tăcere și fără știrea ta. Dar acum grăbește-te; eu mă voi întoarce cât mai repede la copiii noștri!

- Vino mai întâi cu mine! a spus Laurențiu. Vreau să-ți arăt stejarul sub care l-am găsit pe Ludovic.

El a intrat în tufiș și ea după dânsul.

- Iată, Ioana, a spus Laurențiu când au ajuns la pajiștea cea verde, acesta este copacul sub care s-a rugat Ludovic cu atâta evlavie și unde i-a fost ascultată rugăciunea. Sub același copac m-am rugat și eu acum în disperarea mea - și iată că și rugăciunea mea a fost ascultată. Ah, și nici nu mi-a trecut prin minte să vin imediat sub același copac și să mulțumesc bunului Dumnezeu pentru ajutorul dat în necaz.

Laurențiu a căzut în genunchi cu mâinile împreunate și ridicate spre cer și s-a rugat:

- Bunule, preamilostivule Tată ceresc! Aș vrea să-ți mulțumesc cu aceeași evlavie cu care m-am rugat mai devreme. Tu nu ai disprețuit rugăciunea mea; așadar, nu disprețui nici mulțumirea mea!

Ioana a îngenuncheat și ea lângă soțul ei și a luat parte la rugăciunea de mulțumire a soțului. Amândoi s-au bucurat că bunul Dumnezeu se îngrijește cu atâta bunătate de oameni, că se gândește la noi și ne scapă de nevoi; iubirea, încrederea ei în Dumnezeu și recunoștința față de el îi umplea inima de o bucurie mai mare și mai curată, decât ar fi putut să i-o aducă tot aurul din lume.

Ioana se grăbea spre casă; Laurențiu se îndrepta din nou spre Waldenberg. S-a făcut târziu când s-a întors în mica sa vale. Luna plină era sus pe cer, ea lumina tot satul cel prietenos și se oglindea în micul lac. Ioana stătea pe banca din fața pragului și îl aștepta pe scumpul ei soț. Pe copii i-a trimis de mult timp la culcare, iar mâncarea era pregătită. Au intrat amândoi în cameră, au luat cina împreună și au vorbit despre întâmplările din ziua respectivă.

Laurențiu a întrebat printre altele:

- Ludovic știe că în fracul său erau cusuți niște galbeni?

- Nu, a răspuns Ioana. Eu l-am întrebat dacă vrea să-i repar haina. I-am spus că nasturii de la fracul său sunt cam uzați și că îi voi schimba; că în locul nasturilor de postav o să-i cos alții de metal, care sunt mult mai rezistenți și strălucesc ca aurul. Auzind aceasta, s-a bucurat foarte tare și nu s-a împotrivit. Dacă ar fi știut ceva despre aur, ar fi spus cu siguranță să scot galbenii înainte de a arunca postavul.

- Ei bine, a spus Laurențiu, dacă mama lui nu a considerat că trebuie să-i spună de bani, nici noi nu-i vom spune.

- Așa cred și eu, a răspuns Ioana. Cu toate că el nu știe nimic despre galbeni, aceștia să fie totuși întrebuințați pentru el. Voi ști să-i gospodăresc, ca și cu un bun încredințat, de care odată va trebui să dau socoteală. Tot ce voi cheltui din acești bani voi nota ca un tutore al copilului. Până acum eram foarte îngrijorată la gândul că nu vom ști de unde vom lua bani pentru a-i cumpăra îmbrăcăminte. Băiatul acela voios a dat deja gata o pereche de ghete. Acum s-a îngrijit Dumnezeu și de aceasta. Mama lui Ludovic i-a dat fără să fi avut de gând, mai mulți bani decât îi trebuia acum, tocmai prin faptul că a cusut banii în haină.

- Aurul, a spus Laurențiu, era un tezaur ascuns pe care l-a adus Ludovic în casa noastră și care acum ne este și nouă spre binecuvântare. Fără acești bani nu am fi putut plăti arenda.

- Cu siguranță că nu, a răspuns Ioana. Cât am cheltuit până acum cu băiatul, este foarte puțin; cât a mâncat la noi, nici nu am putut observa. Dacă nu l-am fi luat pe băiat nu am fi economisit nici zece fiorini, dar mai ales 22 de fiorini.

- Așa este, scumpa mea Ioana, a spus Laurențiu. Dacă nu l-am fi primit pe acest copil în casa noastră, azi ar fi trebuit să părăsim această casă împreună cu copiii noștri. Întrucât am făcut un bine acestui copil, Dumnezeu ne-a făcut părtași, chiar prin acest copil, de o binefacere mult mai mare. Să-l lăudăm și să-l preamărim pe Dumnezeu, care știe să orânduiască toate cu înțelepciune și care răsplătește și cea mai mică faptă bună aici și în lumea cealaltă.

Laurențiu privea mișcat spre cer. Ioana a împreunat și ea mâinile. Amândoi au rămas câteva clipe în tăcere. Era o liniște plină de evlavie. Luna lumina printre ramurile verzi ale copacilor de la casă, străbătând prin geamurile camerei; o adiere plăcută de seară aducea mirosul parfumat al florilor de tei. Iar rugăciunea plină de evlavie a bunilor oameni era în fața lui Dumnezeu o jertfă de seară mai prețioasă decât cea mai scumpă tămâie.

(va urma)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat