Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa în Mexic

Sfântul Părinte a făcut o vizită apostolică în Mexic în perioada 12-18 februarie, fiind al treilea papă care vizitează această țară după Ioan Paul al II-lea (1979, 1990, 1999) și Benedict al XVI-lea (2012).

Dintre evenimentele care au avut loc în timpul acestei călătorii amintim sfintele Liturghii în bazilica din Guadalupe, în Centrul de Studii din Ecatepec (au participat aproximativ 300.000 de credincioși) și în localitatea Chiapas, unde s-a celebrat în limbile indigene. De asemenea, suveranul pontif s-a întâlnit cu familiile, cu preoții, persoanele consacrate și seminariștii, cu tinerii și cu reprezentanții muncitorilor din regiunea Chihuahua și a vizitat un spital pediatric și o închisoare.

Motoul ales pentru acest eveniment a fost "Papa Francisc: misionar al milostivirii și al păcii", iar logoul îl prezintă pe suveranul pontif, care se unește în partea inferioară cu spațiul geografic al Mexicului, și pe sfânta Fecioară de la Guadalupe cu mantia sa înstelată. Toate acestea sub crucea care străjuiește poarta sanctuarului.

În cadrul vizitei, papa le-a vorbit mexicanilor, printre altele, despre eforturile pentru a nu mai exista "victime ale traficanților de moarte!", "grijă față de migranți și după ce se află dincolo de granițe" și "evitarea culturii debarasării".

Vorbind celor peste cincizeci de mii de familii prezente la întâlnire, papa a spus că a trăi în familie nu este mereu ușor, însă "prefer o familie rănită, care în fiecare zi încearcă să trăiască iubirea, decât o societate bolnavă din cauza închiderii, comodității și fricii de a iubi".

În cadrul Liturghiei cu participarea credincioșilor din rândul populațiilor indigene, papa Francisc le-a cerut iertare acestora în numele tuturor celor care "au despuiat și exclus populațiile indigene" și a înmânat reprezentanților Bisericii din Mexic decretul care autorizează folosirea limbilor indigene la celebrările liturgice.

La întâlnirea cu cei peste o sută de mii de tineri, papa Francisc i-a îndemnat pe aceștia să construiască "sanctuare", nu locuri fizice, ci comunități, parohii și mai ales familii, în care se învață discernământul, împărtășirea și iubirea adevărată.

Vizita apostolică s-a încheiat joi, 18 februarie. Aceasta a fost cea de-a XII-a călătorie apostolică a Sfântului Părinte și prima din anul 2016.

* * *

Statele Unite Mexicane

Suprafața: 1.958.201 km2

Populația: 119.713.000 locuitori

Capitala: Ciudad de México

Religii: 91,9% (110.007.000) romano-catolici, 8,1% alte religii

Ziua națională: 16 septembrie (independența față de Spania)

Pr. Claudiu Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat