Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Încheierea Anului Vieții Consacrate

Anul Vieții Consacrate, început la 30 noiembrie 2014 s-a încheiat marți, 2 februarie, sărbătoarea Întâmpinării Domnului. Evenimentul a fost marcat la Vatican printr-un pelerinaj al persoanelor consacrate și celebrarea jubileului acestora. La Iași, PS Petru Gherghel a prezidat sfânta Liturghie de încheiere în catedrală.

La pelerinajul din perioada 28 ianuarie - 2 februarie au participat aproximativ șase mii de persoane consacrate, dintre care 20 din Dieceza de Iași, împreună cu pr. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viața consacrată.

Pelerinajul a fost deschis printr-o priveghere de rugăciune celebrată de arhiepiscopul Jose Rodríguez Carballo, secretar al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică. Cuvântul de deschidere a fost ținut de cardinalul Joao Braz de Aviz, prefect al aceleiași congregații. Zilele următoare au avut loc o întâlnire în aula "Paul al VI-lea" și conferințe în diferite locuri din Roma. La 1 februarie, persoanele consacrate au participat la o audiență cu Sfântul Părinte, în aula "Paul al VI-lea". Trei cuvinte cheie au marcat reflecția papei: profeție, apropiere și speranță.

Marți, 2 februarie, persoanele consacrate au mers în pelerinaj la una dintre porțile sfinte din bazilicile din Roma.

La predica de la Liturghia de încheiere, papa a adresat persoanelor consacrate îndemnul de a fi "într-o stare de permanentă misiune, împărtășind bucuriile și speranțele oamenilor din zilele noastre", de a păstra mereu în inimă "uimirea întâlnirii cu Cristos" și de a oferi lumii "chipuri fericite de persoane consacrate".

La celebrarea prezidată de PS Petru Gherghel în catedrala din Iași, la 2 februarie, au fost prezenți PS Aurel Percă, preoți și persoane consacrate din Iași și împrejurimi. La predică, vorbind despre misiunea persoanelor consacrate, păstorul diecezei a spus că fiecare "trebuie să fie un "profet" care să vorbească despre Cristos și despre lumină". Celebrări au fost și în alte comunități din dieceză: 31 ianuarie, Cacica (zona Bucovina) și Surorile Clarise de Clauzură - Roman (zona Roman); 2 februarie, Dărmănești (zona Onești); 7 februarie, Bacău-centru (zona Bacău).

Conform Anuarului pontifical 2015, în lume sunt: 135.137 de preoți călugări, 55.000 de călugări cu voturi care nu sunt preoți și 693.575 de călugărițe cu voturi. În Dieceza de Iași sunt 132 de preoți călugări, 49 de călugări care nu sunt preoți, 424 de călugărițe, 13 congregații masculine și 43 de congregații feminine.

Activitatea persoanelor consacrate va continua și în Anul Milostivirii Divine, cu mandatul specific vocației lor, acela de a fi chip al milostivirii Tatălui, mărturisitori și constructori ai unei fraternități autentice.

Andrei Gherghel

* * *

Din cuvintele papei Francisc

Vai de obișnuință în viața spirituală; vai de cristalizarea carismelor noastre într-o doctrină abstractă: carismele fondatorilor - așa cum am spus alte ori - nu trebuie sigilate în sticlă, nu sunt piese de muzeu. Fondatorii noștri au fost mișcați de Duhul Sfânt și nu le-a fost frică să-și murdărească mâinile cu viața cotidiană, cu problemele oamenilor, parcurgând cu curaj periferiile geografice și existențiale. Nu s-au oprit în fața piedicilor și a neînțelegerilor celorlalți, pentru că au menținut în inimă uimirea datorită întâlnirii cu Cristos. Nu au domesticit harul evangheliei; au avut mereu în inimă o sănătoasă neliniște pentru Domnul, o dorință arzătoare de a-l duce altora, cum au făcut Maria și Iosif în templu. Și noi suntem chemați astăzi să facem alegeri profetice și curajoase (...).

Cât de frumos este când întâlnim fața fericită a persoanelor consacrate, eventual înaintate în vârstă ca Simeon și Ana, bucuroase și pline de recunoștință pentru propria vocație. Acesta este un cuvânt care poate să sintetizeze tot ceea ce am trăit în acest An al Vieții Consacrate: recunoștință pentru darul Duhului Sfânt, care însuflețește mereu Biserica prin diferitele carisme.

(2 februarie, predica de la încheierea Anului Vieții Consacrate)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat