Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri. Stiri. Stiri -

Știri interne

Comemorare Camilli
La o sută de ani de la moartea sa, Nicolae Iosif Camilli, primul episcop de Iași, a fost comemorat în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, la Liturghia cu recviem prezidată de PS Petru Gherghel miercuri, 30 decembrie 2015, concelebrând și PS Aurel Percă. Pr. Ștefan Lupu, directorul Editurii "Sapientia", a prezentat cartea "Nicolae Iosif Camilli, primul episcop de Iași (1884-1894 și 1904-1915)", scrisă de pr. prof. dr. Anton Despinescu, cel care a ținut și predica. Oliver Dumas, de la Institutul Francez din Iași, a prezentat cartea "Charlotte Sibi, Scrieri, creștină exemplară și personalitate culturală proeminentă ieșeană în secolul al XX-lea", în calitate de coordonator.

Pentru Africa
În perioada 26-30 decembrie 2015, în câteva comunități ale Diecezei de Iași s-a desfășurat proiectul "Colindul pentru Africa", având ca finalitate achiziționarea de cisterne de apă potabilă pentru grădinițele și școlile din Kenya, precum și susținerea altor proiecte deja începute. În țara noastră, de peste șapte ani, câteva comunități din Dieceza de Iași (Valea Mare, Onești, Luncași, Galbeni) au introdus această activitate caritabilă sub numele de "Colindul pentru Africa". Acest proiect, preluat de Centrul Misionar Diecezan, se dorește a fi o activitate de mobilizare a copiilor în vestirea bucuriei Crăciunului prin colinde, dar și o misiune de a se implica în mod concret în ajutorarea copiilor săraci din Africa.

Întâlnire despre milostivire
"Milostivi asemenea Tatălui" a fost tema întâlnirii propusă pentru mai multe tinere, la mănăstirea surorilor dominicane din Siret, în zilele de 7 și 8 ianuarie. Prin diferitele activități propuse, participantele au învățat împreună cu surorile adevăratul sens al cuvântului "milostivire", ce înseamnă a fi milostivi și care sunt faptele de milostivire trupească și sufletească, analizând exemplul samariteanului milostiv din Evanghelia după sfântul Luca, cu o reflecție personală. A fost vizionat filmul "Scrisori către Dumnezeu", care "ne-a învățat cât este de necesar să ne încredințăm lui Dumnezeu și cât de important este să ne rugăm pentru ceilalți", după cum a mărturisit una dintre participante.

Animatori parohiali
"Ce este animatorul? Identitatea" a fost tema primei întâlniri din cadrul cursului de formare pentru animatori parohiali din anul 2016, sâmbătă, 16 ianuarie, la oratoriul salezian "Don Bosco" din Bacău. Având motoul "Dumnezeu îl iubește pe cel care dă cu bucurie" (2Cor 9,7), cursul este organizat de părinții salezieni împreună cu grupul de colaboratori salezieni. Au fost prezenți 45 de tineri din parohiile: Bacău "Sfântul Nicolae", Bacău "Inima Neprihănită a Mariei", Barați, Nicolae Bălcescu, Faraoani, Somușca, Valea Seacă, Poiana Negri și Gioseni.

SRUC 2016
Cu ocazia Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor (18-25 ianuarie), a cărei temă a fost "Chemați să vestiți faptele minunate ale Domnului" (cf. 1Pt 2,9), au fost organizate întâlniri cu caracter ecumenic și rugăciuni. "Actualitatea și urgența dialogului pentru unitatea creștinilor" este titlul scrisorii pastorale a PS Petru Gherghel, care a subliniat: "Uitarea sau neluarea în seamă a acestei rugăciuni și dorințe a Mântuitorului ["Ca toți să fie una" - In 17,21] este o lezare de neînțeles față de voința sa și de planul său de iubire și de unitate". La Iași au fost organizate întâlniri de rugăciune în biserici sau capele catolice. La Institutul Teologic Franciscan din Roman a fost organizată, la 19 ianuarie, o sesiune științifică ecumenică. La București, la vecernia din catedrala patriarhală, din 18 ianuarie, alături de patriarhul Daniel, a participat și Mons. Miguel Maury Buendía, noul nunțiu.

ZSS 2016
A patra ediție a programului de formare pentru mediul universitar: Ziua Socială pentru Studenți ("ZSS 2016") va fi organizată, sâmbătă, 20 februarie, la Seminarul "Sfântul Iosif" din Iași, tema ediției fiind: "Mediul natural. Perspective teologice și moral-sociale". Înscrierile se fac la pr. Fabian Doboș, capelan universitar (tel. 0756/833383, fabiandobos@gmail.com).

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor din luna ianuarie au fost: Săptămâna familiei și a milostivirii la Tomești (18-24 ianuarie); lansarea cărții "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc" la Tomești (6 ianuarie), Ploscuțeni (10 ianuarie) și Răducăneni (17 ianuarie); Curs pentru logodnici la Solonețu Nou (16 ianuarie); Întâlnire cu familiile la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian (30-31 ianuarie).

Proiect de program
Echipa Centrului "Gaudium et Spes" din Traian a stabilit un proiect de program pentru anul 2016. Actualizările care vor mai interveni pe parcursul anului vor fi publicate pe site-ul centrului, gaudiumetspes. ro. În luna februarie sunt prevăzute următoarele date: 6 - Întâlnirea familiilor (pr. Felician Tiba); 7 - Reculegere lunară pentru persoane consacrate (pr. Corneliu Berea, SVD); 13 - Curs biblic lunar (Evanghelia după sfântul Luca); 15-21 - Exerciții spirituale pentru persoanele consacrate, tema: "Drumurile lui Dumnezeu către inima omului. Profetul Isaia" (pr. Corneliu Berea, SVD); 20-21 - Zile de formare a laicilor: "Iubirea de noi înșine" (coord. pr. Daniel Iacobuț); 27-28 - Formare biblică pentru persoanele consacrate, pentru o mai rodnică trăire a Postului Mare (coord. sr. Iuliana Neculai, NDS).

Itinerar de milostivire
Un program de aprofundare a milostivirii lui Dumnezeu, pentru dobândirea indulgenței este propus în vinerea, sâmbăta și duminica a treia a fiecărei luni, din februarie până în octombrie, în biserica "Sfântul Ioan Paul al II-lea" din Poiana Micului. Novena se face cu diverse intenții, cerând mijlocirea sfântului Ioan Paul al II-lea. Programul include și pelerinaj la Cacica, cu trecerea prin poarta sfântă. Cei doritori să participe sunt invitați să se înscrie din timp la adresa de e-mail: rugaciune@ioanpaul2.ro. Detalii pe www.ercis.ro și la tel. 0788/339433.

Matematica prin internet
Matematică pe înțelesul tuturor, acesta este un proiect care se poate găsi pe "proful online". Cei interesați de deslușirea tainelor matematicii pot găsi un ajutor substanțial în lecțiile video pe care le prezintă online profesorul Ioan Ursu din Bacău (Călugăreni), pe site-ul www.proful-online.blogspot.ro. Lecțiile de matematică, structurate pe clase și teme, sunt transmise în direct sau pot fi vizualizate înregistrate și pe canalul www.youtube.com/user/ profuldemate. Unele lecții sunt disponibile și pe DVD, structurate pe clase, care se pot comanda. Un ajutor de neprețuit pentru elevi, inclusiv pentru cei care pregătesc examenele de capacitate sau bacalaureat.

Pe scurt
- 21 decembrie: Concert vocal-simfonic de Crăciun, susținut de Filarmonica de stat "Moldova" din Iași în catedrala mare, dirijoare fiind Connie Fortunato, din Statele Unite ale Americii, în prezența PS Petru Gherghel
- 27 decembrie: Concert de colinde susținut de Corul "Juvenes Ecclesiae", în catedrala "Providența Divină", din Chișinău
- 27 decembrie: Sărbătoarea familiilor, la Gherăești, în prezența PS Petru Gherghel
- 28 decembrie: Festivalul de colinde "Mergeți și vestiți că s-a născut Cristos", la Tămășeni, cu participanți din zece parohii, premiul întâi fiind acordat corului din Buruienești
- 6 ianuarie: Liturghie prezidată de episcopul Aurel Percă, în sărbătoarea Epifania Domnului, în biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Huși-Corni
- 20 ianuarie: Concertul "Fauré Requiem", susținut de Filarmonica de stat "Moldova" din Iași în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat