Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Fiecare zi... un motiv de creștere

După lungi așteptări și multe emoții, prin intermediul Centrului Misionar Diecezan Iași, la 11 noiembrie 2015 am călcat pe pământ african. Așadar, suntem în Coasta de Fildeș de mai bine de două luni. Prima senzație, în momentul în care am ieșit din aeroportul din Abidjan, capitala economică a țării, a fost una destul de șocantă: am fost întâmpinați, pe lângă părintele Cimpoeșu Gabriel, de un val generos de căldură. În acea noapte am dormit acolo, iar în dimineața următoare am pornit spre destinația finală a călătoriei noastre, Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Djebonoua.

Odată ajunși aici, am fost întâmpinați de tradiționalul Akwaba, salutul de bun venit în baoulé. În zilele care au urmat, acest salut nu a încetat să fie rostit de credincioșii parohiei.

Încet, încet ne-am dat seama că limba franceză nu este chiar una dintre cele mai ușoare limbi și nici una pe care o stăpânim cât de cât. Dar lumea s-a arătat foarte înțelegătoare în această privință, dând dovadă de foarte multă răbdare și bunăvoință în a ne ajuta să creștem pe acest plan. Astfel, luând contact zilnic cu copiii și cu credincioșii, putem spune că "a început să ne cam placă limba franceză".

Având în vedere că de parohie sunt legate alte 36 de sate evanghelizate, activitatea noastră de bază este aceea de a le vizita, fie cu ocazia celebrării sfintei Liturghii, fie cu ocazia administrării sacramentelor sau a înmormântărilor. În sate, de obicei, Liturghia este celebrată în limba baoulé, omilia fiind tradusă de un catehet. Aproape fiecare sat are un catehet, iar în lipsa preotului, în zi de duminică, el organizează comunitatea respectivă pentru celebrarea liturgiei cuvântului.

Un lucru care ne-a impresionat: chiar dacă sunt mulți, chiar dacă sunt puțini la Liturghie, aceasta întotdeauna este animată de cântece susținute, majoritatea, în limba baoulé. Bineînțeles, în această privință, duminica își are importanța ei: participarea la o sfântă Liturghie în această zi îți dă cu adevărat sentimentul de sărbătoare, cântările sunt amănunțit pregătite, biserica este plină, iar credincioșii își manifestă bucuria prin dans. De asemenea, duminica are loc întâlnirea cu copiii și tinerii numită aici "CV-AV": această activitate are loc în jurul orei 16.00, iar copiii și tinerii au posibilitatea de a învăța lucruri noi și interesante, fie prin intermediul jocurilor, al dansurilor, al cântecelor sau al explicațiilor date de animatorii lor.

Cateheza cu copiii care se pregătesc pentru primirea sacramentului Botezului este o altă parte a activității noastre: aceasta se desfășoară miercurea, copiii fiind împărțiți în patru grupe, având în vedere că sunt prevăzuți patru ani de catehumenat.

În această perioadă am luat parte și la sărbătorile de Crăciun, prilej de a trăi într-un mod nou misterul sfânt al nașterii Mântuitorului. Perioada de dinainte a fost una de intensă pregătire: am împodobit brazi - lucru neobișnuit pentru africani, am făcut un presepiu, am pregătit, grație Centrului Misionar Diecezan, cadouri pentru copii, distribuite în noaptea de Crăciun și în cadrul carnavalului Kermesse.

Ziua de Crăciun a avut nota ei specifică de solemnitate, fiind totodată intensificată de prezența arhiepiscopului de Bouaké, Paul Simeon. Scopul principal al vizitei a fost deschiderea solemnă a porții bisericii noastre, care a fost aleasă ca loc de pelerinaj în acest an dedicat milostivirii divine.

Trecerea dintre ani am petrecut-o împreună cu credincioșii adunați în biserică pentru celebrarea sfintei Liturghii. Și pentru cei de aici, este important să începi un nou an împreună și în numele lui Dumnezeu.

Fiecare zi petrecută aici este pentru noi un motiv de creștere, atât pe plan spiritual cât și pe plan uman, având în vedere că întâlnim deseori exemple de trăire autentică a credinței creștine. După cuvintele papei Francisc, putem și noi să afirmăm cu tărie că "Africa este frumoasă!"

Mădălin-Răzvan Iacob și Laurențiu Turbuc



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat