Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Anton Durcovici. În umbra aripilor tale

În momente extrem de dificile ale vieții sale, fericitul Anton Durcovici a avut parte, citându-l pe cardinalul Willem van Rossum, prefectul Congregației "De Propaganda Fide" din acea perioadă, de "o adevărată și particulară asistență paternă din partea Domnului (...) în mijlocul atâtor pericole și necazuri".

Biografii fericitului Anton Durcovici au accentuat cu predilecție cel puțin două fapte miraculoase petrecute în viața acestuia: salvarea în timpul bombardamentului german din 11 octombrie 1917, respectiv vindecarea în anul 1920 după recidiva bolii de febră tifoidă (sau "gripă spaniolă"), epidemie care a ucis peste douăzeci de milioane de oameni la sfârșitul Primului Război Mondial.

Aflat în detenție, în calitate de "cetățean străin" la Institutul "Notre Dame de Sion" din Galați, fericitul Anton Durcovici a fost surprins la 11 octombrie 1917 de un puternic bombardament al artileriei germane efectuat asupra zonei în care se afla institutul școlar sionist amenajat ad hoc în spital pentru răniți.

În timpul bombardamentului (au căzut asupra clădirii un număr de 26 de proiectile incendiare), fericitul Anton Durcovici a alergat la spitalul din incinta institutului, dând dezlegare generală răniților grav, intrând apoi în capela institutului cu intenția de a pune la loc sigur sfântul sacrament. În momentul în care se afla în fața tabernacolului, un proiectil a explodat în prezbiteriul capelei, iar suflul exploziei l-a ridicat pe fericitul Anton Durcovici în aer, căzând apoi în picioare.

Revenindu-și din șoc, el a putut constata faptul că totul din jurul său se transformase în ruină.

Au fost rănite două surori, iar găurile pe care Anton Durcovici le-a observat în reverenda sa l-au convins de gravitatea momentului prin care trecuse. "Dumnezeu cel puternic m-a salvat", îi scria Anton Durcovici cardinalului Rossum, la 29 iulie 1918.

Scena de mai sus este confirmată și de superioara Institutului "Notre Dame de Sion", într-o scrisoare trimisă cardinalului Rossum. În timpul bombardamentului, scria superioara, "părintele a luat sfântul sacrament și toată rezerva sfântă pentru a le transporta la altarul pregătit în pivniță. Sfinția sa ținea sfântul ciboriu pe care nu l-a lăsat, dar a fost zguduit într-o asemenea măsură, încât un mare număr de sfinte ostii au căzut pe altar și pe trepte. De vreo șase ori, Sfinția sa s-a întors să ridice bucățile sfintelor ostii care rămăseseră acolo. Sfinția sa era acoperit de ipsos și fum de sulf, dar n-a fost rănit (...) Sfinția sa, părintele Anton, a fost un înger de devotament. În mijlocul suflului bombelor din jurul nostru (în pivniță, în fața sfântului sacrament), ne-a cerut să facem act de penitență și ne-a dat iertarea generală. Ne-am rugat cu ardoare".

Patru ani mai târziu, fericitul Anton Durcovici publica în revista arhidiecezană "Jugendfreund" (nr. 4/1921) articolul intitulat "În umbra aripilor tale", în cuprinsul căruia prezenta varianta completă a întâmplărilor dramatice de la Galați din 11 octombrie 1917. "Cu toții însă - scria Anton Durcovici - eram convinși că am scăpat din atâta primejdie numai prin vădita protecție a Celui Atotputernic, către care ne-am rugat cu încredere în fiecare seară: "Păzește-ne, Doamne, ca pupila ochilor - În umbra aripilor tale, ocrotește-ne"".

Întors la București, fericitul Anton Durcovici și-a reluat atribuțiile oficiale, pastorale, inclusiv pe cea de rector al capelei surorilor "Notre Dame de Sion" de pe bulevardul Pache Protopopescu, funcție pe care a deținut-o în perioada august 1911 - august 1920.

Va purta tot restul vieții sale o profundă recunoștință surorilor sioniste de la Galați, care au fost martorele unei minuni în viața fericitului Anton Durcovici.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat