Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- G.D. (e-mail). "Aș dori să știu dacă există în limba română vreo carte cu viața sfântului Francisc Xaveriu? Îmi puteți recomanda titlul și de unde să o cumpăr? Vă mulțumesc frumos!"

Francisc Xaveriu (1506-1552) este sărbătorit în Biserica Catolică la 3 decembrie. S-a născut în Spania, la Navarra; în timp ce studia literele la Paris, i s-a alăturat sfântului Ignațiu. În anul 1534 Ignațiu, Francisc și alți câțiva pronunță voturile într-o capelă din Montmartre. A fost sfințit preot la Roma, în anul 1537 și s-a ocupat de opere de caritate. E primul misionar iezuit care pleacă la Goa în anul 1539. În 12 ani parcurge aproximativ 100.000 km pentru a evangheliza India, Ceylonul, insulele Moluce și Japonia, aducându-i pe mulți la credință. El este patronul misiunilor. O carte numai cu viața lui nu există încă în limba română. Viața îi este descrisă mai pe larg într-o carte cu vieți de sfinți apărută la Ed. "Sapientia" în anul 2007: Pepe Enrico, Martiri și sfinți din calendarul roman (www.ercis.ro/libraria/item.asp?id=2541).

* Ana Maria Bulai (e-mail) "Juan Manuel Cotelo, cunoscut prin filmele "La ultima cima" (Ultima culme) și "Mary"s Land" (Ținutul Mariei), a realizat acum filmul "Footprints" (Urmele pașilor) care va fi difuzat în cinematografele din Spania începând cu 23 septembrie. Este un film genial despre "Drumul lui Iacob" (Camino de Santiago) realizat de 11 tineri care pornesc din deșertul Arizona (SUA) și călătoresc până în Spania ca să realizeze acest itinerar. Timp de 40 de zile și 1.000 km, îi însoțim în cea mai mare aventură din viețile lor: o călătorie fizică și spirituală în stare să schimbe viețile lor pentru totdeauna. Regizorul vrea să ducă acest film în cât mai multe țări, pentru a face cunoscută iubirea lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi. Pentru a cere filmul și la noi în țară trebuie intrat pe www.footprintslapelicula.com, accesează secțiunea Quieres verla?, iar apoi Pidela! și completează formularul".

Să sperăm că această cerere o vor face cât mai mulți și apoi se va găsi cineva să traducă filmul.

- V.A. (Roman). Cu privire la întrebarea pe care ați pus-o legată de parohii de Fărcășeni, după cum i-am scris și părintelui de la Fărcășeni, din documente am găsit următoarele: parohi au fost: pr. Ioan Tușeanu (1948-1949), pr. Alexandru Gaewski (12 februarie 1949 sau 20 noiembrie 1949 - 1 februarie 1953), pr. Francisc Cojocea (15 noiembrie 1953 - 1 octombrie 1957), pr. Iosif Gabor (1 octombrie 1957, a fost paroh nouă luni), pr. Mihai Unguru (1 ianuarie 1958 - 1 noiembrie 1960), pr. Alois Donea (1 ianuarie 1961 - 1 mai 1975), pr. Leonard Donea (1 mai 1975 - 1 iunie 1988), pr. Valeriu Ciorbă (1 iunie 1988 - 31 august 2006), pr. Iosif Gherghel (1 septembrie 2006 -). Despre primul paroh știm că la 20 aprilie 1949 când a completat fișa cu datele personale era paroh la Fărcășeni (AERC Iași, dosar 1/1948, f. 292). S-a născut la 25 decembrie 1907 la Râmnicu de Jos - Tulcea, a fost hirotonit la 24 iunie 1934 la București; studii liceale, 8 clase la Iași și București (1923-1930); studii teologice la București (1930-1934); catehet la București (1934-1936), vicar la Craiova (1937-1938), paroh la Râmnicu Vâlcea (1939-1941), paroh la Caramurat, Constanța (1942-1943), paroh la Cotnari și Fărcășeni (1944-1948). După cum se observă unele date se suprapun. Ele pot fi rezolvate doar consultând registrele de Botezuri, Morți și Căsătorii. De ex., pr. Ionuț Pal a căutat în arhive prima referință la pr. Ioan Tușeanu ca paroh. El este notat în registrul Căsătoriților ca încheind o căsătorie la 28 iunie 1948. Mai sus în luna mai încheia o căsătorie pr. Gheorghe Peț (fiind paroh de Butea unde Fărcășeni era filiala). Cea mai veche condică este aceasta a Căsătoriților din 1948 și a Botezaților din 1958.

- Iosif Roca (Galați). "L-am găsit, ca de fiecare dată, rugându-se. Aceeași față și privire senine, plin de bunăvoință, atent și răbdător. De această dată părintele mi-a "vorbit" despre puterea unor martiri ai neamului nostru de a ierta din toată ființa lor în ultimele clipe ale vieții, despre rugăciunea către Tatăl, despre "sfințească-se numele Tău..." și multe alte lucruri despre rugăciuni, lumea în care trăim și milostivire. Dacă mă refer doar la parohia noastră trebuie să spun că admir tăria, viața și tot ce fac preoții franciscani pe care i-am cunoscut și de multe ori atitudinea lor nu am priceput-o. Noul paroh, în prima predică a spus, cu simplitate și căldură, că de mic copil a dorit să devină preot franciscan. Căldura și naturalețea mesajelor transmise au "îndulcit și încântat" inima și, fără să vreau, ea, inima, m-a purtat în leagănul copilăriei Faraoani, la un alt preot cu mesaje asemănătoare, repere pentru copilăria mea. Pentru mine este uimitor. Voi continua să-l vizitez pe părintele Eugen și poate voi reuși să înțeleg mai multe lucruri. Forfota de la biserică, fața senină și căldura cuvintelor parohului, amabilitatea și bunătatea tuturor sunt garanția că ziua următoare, duminica, Liturghia va fi o sărbătoare. Pace și bine tuturor".

Vă mulțumim pentru cele împărtășite.

- Gheorghe Lisca (e-mail). "Lăudat să fie Isus și Maria! Aș dori să fac o mică donație ca semn de recunoștință umil pentru că beneficiez de serviciile video prin care sunt transmise diferite Liturghii din diferite biserici. Așadar, vă rog trimiteți-mi un cont bancar în care să transfer mica mea donație. Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze intențiile, gândurile, trăirile și faptele!"

Vă mulțumim foarte mult pentru intenția și gândul dv. Sunteți printre puținii care își exprimă în scris aprecierea pentru munca celor care fac posibilă transmiterea Liturghiilor. Mesajul dv. le va da curaj. Dumnezeu să vă binecuvânteze! Informațiile solicitate sunt la fel ca la abonamente și le găsiți la adresa: http://www.ercis.ro/biblioteca/publicatii.asp?abonamente.

- Maria Morogan (e-mail). "La sfârșitul lunii august s-a distribuit la fiecare poartă a sătenilor din satul Bogdănești, com. Traian, jud. Bacău o revistă cu 20 de pagini tipărită în localitatea Dej, jud. Cluj și cred că aparține protestanților (ziua a șaptea). Din curiozitate am citit acel material care de fapt era contra creștinilor romano-catolici, numai împotriva papalității și a Bisericii noastre creștine. De asemenea, făceau referire la puterea Romei cu multă ură și cu acuzații grave, dar cu anumite justificări, din păcate erau doar discriminări. În calitate de creștin nu le-am înțeles scopul, făcând mult abuz în credința noastră, distorsionând realitatea. Aceste oi pierdute ar trebui trase la răspundere, în special liderul acestei secte, care se consideră creștini adevărați și profanează valorile noastre creștine".

Nu știm ce am mai putea comenta la cele spuse de dv. În mai multe sate se petrec aceste lucruri. Indivizi care împrăștie materiale de propagandă împotriva catolicilor. Cum să-i tratăm? Cu iubire. Trebuie să le spunem frumos să-și vadă de drumul și de rătăcirea lor, iar materialele lor denigratoare să le folosim pentru a aprinde focul. Pentru ei trebuie să ne rugăm ca Dumnezeu să aibă milă de ei și să-i lumineze. La răspundere n-are cine să-i tragă. Legile sunt permisive în această privință, iar ei se folosesc de dreptul de a-și face cunoscută credința lor eronată.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat