Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri interne

Studierea Bibliei
Biserica Romano-Catolică, reprezentată de pr. Eduard Pătrașcu, din partea Departamentului de Cercetare Biblică al Diecezei de Iași, a participat pentru prima oară cu statut de invitat la adunarea generală a Societății Biblice Interconfesionale din România (SBIR). Înființată în anul 1992, SBIR reunește confesiunile creștine din România pentru a crea un dialog care pleacă exclusiv de la Biblie. Biserica Catolică nu este încă membră, însă relația cu SBIR este deja înaintată datorită proiectului de publicare a Bibliei mici, precum și a altor proiecte.

Conducerea AC
La Adunarea generală a Acțiunii Catolice, desfășurată sâmbătă, 22 octombrie, la Roman, cu reprezentanți din 35 de parohii, a fost ales noul Comitet Director: Cristina Mare - președinte diecezan, Liliana Pușcașu - vicepreședinte pentru copii, Adriana Ianuș - vicepreședinte pentru tineri, Maria Andrici - vicepreședinte pentru adulți și Andreea Gheț - administrator. Au fost aleși coordonatorii zonali și responsabilii zonali de sectoare.

Octogenar
Pr. Ubaldo Oliviero, rectorul sanctuarului din Onești și primul custode al Custodiei "Fericitul Ieremia" a împlinit 80 de ani la 25 octombrie. În cei 60 de ani de profesiune călugărească, 53 de ani i-a trăit ca preot, iar 40 de ani ca misionar: 16 în Brazilia și 24 în România, unde a contribuit la finalizarea sanctuarului de la Onești, a conventului din Onești (sediu al unor realități complexe: Curia Custodială, Conventul, Liceul Catolic); a conventelor din Nehoiu, Borzești și Roman, dar mai ales obținerea și aducerea acasă a moaștelor fericitului Ieremia.

Slujire de 25 de ani
Surorile Misionare "Slujitoarele Duhului Sfânt" au marcat jubileul de 25 de ani de prezență în România, prin Liturghia prezidată de PS Aurel Percă, la 5 noiembrie, în biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman. O sărbătoare similară a fost și la 23 octombrie, când Surorile Minime ale Carității Mariei Îndurerate - Institutul Campostrini au marcat 25 de ani de prezență la Tămășeni, prin Liturghia prezidată de pr. Iosif Enășoae în biserica din localitate.

Cauză de canonizare
Prima etapă a cauzei de beatificare (investigația informativă diecezană cu privire la viața, virtuțile și faima de sfințenie) a slujitorului lui Dumnezeu Anton Demeter, preot franciscan conventual (17 septembrie 1925 - 20 decembrie 2006), a fost deschisă prin Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel în capela Institutului Teologic Franciscan din Roman, la 29 noiembrie. Vicepostulator al cauzei este pr. Damian Gheorghe Pătrașcu, iar comisia de experți în istorie, compusă din pr. dr. Fabian Doboș și pr. Alois Moraru, va analiza scrierile părintelui, documentele, mărturiile și alte probe. Investigația informativă va fi coordonată de pr. dr. Mihai Pătrașcu, promotor de justiție pr. Iosif Iacob, iar notar fiind pr. dr. Romeo Neculai.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna noiembrie, se numără: Zilele familiei și ale milostivirii la Galbeni (4-6 noiembrie) și la Podu Iloaiei (17-20 noiembrie); Participarea la congresul "Vă veți ocupa de pastorația familială", Assisi (11-13 noiembrie); întâlnire cu părinții copiilor de la grădinița "Roza Venerini" din Pildești (21 noiembrie); conferința "Iubesc, deci exist!" pentru tinerii de la catedrala din Iași (22 noiembrie); zi de reculegere cu tinerii din Parohia Pildești (30 noiembrie).

Spațiu renovat
După operațiunile de lărgire și reamenajare, a fost inaugurat joi, 10 noiembrie, spațiul în care se desfășoară activitatea de prelucrare și tipărire a cărților și a celorlalte imprimate la Editura "Serafica" din Roman. La ceremonie a participat și pr. Mihai Afrențoae, director al editurii. Înainte de sfințirea locului reamenajat al tipografiei, a vorbit pr. Daniel Cătălin Romila, responsabil de coordonarea activității editoriale și cel care a implementat acest proiect. Ritualul de binecuvântare a fost celebrat de părintele vicar provincial, pr. Sorin Adrian Giurgi.

Diaconi
- În solemnitatea Tuturor Sfinților (1 noiembrie), în biserica "Sfântul Leonard Murialdo" din Viterbo, tânărul Marius Minuț din Traian (NT) a fost sfințit diacon prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a PS Lino Fumagalli, episcop de Viterbo. În sâmbăta precedentă, 29 octombrie, fratele Marius a depus voturile pe viață în Congregația "Iosefinii lui Murialdo".
- Florentin Hălănduț, călugăr asumpționist, originar din Iugani, a fost sfințit diacon, duminică, 13 noiembrie, în biserica "Saint Sulpice" din Paris, prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a Excelenței Sale Mons. Jérôme Beau, episcop auxiliar de Paris. Noul diacon își continuă studiile de master în Sfânta Scriptură în cadrul Facultății Teologice din Paris, iar slujirea diaconală o va desfășura în Parohia "Saint Sulpice" din Paris.
- În catedrala din Iași, la 8 decembrie, va avea loc hirotonirea întru diaconat a studenților anului VI de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif".

Concerte de colinde
Corul "Juvenes Ecclesiae" va susține al 20-lea concert de colinde, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", duminică, 11 decembrie. După o săptămână, sâmbătă, 17 decembrie, corul Institutului Teologic din Iași va susține un concert în capela seminarului, pe care îl va relua, duminică, 18 decembrie, în catedrală.

Pe scurt
- 10-20 noiembrie: Pelerinaj în Argentina și Brazilia, cu 37 de pelerini însoțiți de pr. Ionel Roșu
- 13 noiembrie: Acțiunea "Un milion de stele", organizată de Caritas în opt localități din dieceză
- 13 noiembrie: Adeziunea a 40 de tineri în cadrul Asociației Studenților Catolici din Iași, la Liturghia prezidată celebrată de pr. Fabian Doboș, capelan universitar, în catedrala din Iași
- 13 noiembrie: Vizita cercetașilor din Pildești la Centrul Școlar pentru Educație Inclusivă din Roman
- 20 noiembrie: Sfințirea icoanei în mozaic reprezentând încoronarea preasfintei Fecioare Maria ca regină în biserica din Tămășeni, la Liturghia celebrată de PS Aurel Percă
- 20-26 noiembrie: Vizita PS Aurel Percă la preoții din Moldova care slujesc în Grecia
- 3 decembrie: Întâlnirea națională a responsabilelor comunităților de terezine, la Săbăoani, în Parohia "Sfântul Arhanghel Mihail", cu tema "Mereu îndemnate prin chemare"
- 4 decembrie: Depuneri de adeziuni în Acțiunea Catolică în Dieceza de Iași
- 17 decembrie: Ceremonia distribuirii "Lumina păcii de la Betleem" în catedrala din Iași.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat