Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Craciun 2016 -

Măreția simplității

Împăratul Cezar August dorește să-și arate puterea prin convocarea unui recensământ. E important, e autoritar, e de neînfruntat. Poate să decidă soarta atâtor oameni pe care îi are la dispoziția sa. De fapt, recensământul avea menirea de a înregistra toate persoanele pentru ca acestea să plătească taxele și să efectueze diferite servicii. Este semnul unei puteri care se exaltă și se extinde, care domină și pune stăpânire, dar care sufocă și oprimă.

La Crăciun și Dumnezeu dorește să arate puterea sa. E mic, înfășat și tremură într-o iesle. Se lasă în mâinile tuturor, nu își manifestă puterea, nu domină și nu sufocă. Nașterea Mântuitorului este centrul istoriei, pe care o împarte înainte și după Cristos, chiar dacă niciun document al vremii nu a marcat acest eveniment. Acesta este modul prin care Cristos, făcându-se copil, a devenit regele acestei lumi. S-a făcut astfel pentru a-l salva pe om, s-a făcut mic pentru ca omul să redescopere măreția sa. Aceasta este o dovadă extraordinară a milostivirii sale.

În evenimentele întunecate strălucește lumina prezenței lui Dumnezeu. În timp ce cu surle și trâmbițe se desfășoară recensământul, un plan care manifestă puterea umană, are loc în tăcere începutul mântuirii prin nașterea lui Isus la Betleem. Într-un eveniment al celor "mari", care are părțile sale întunecate, se manifestă "o lumină mare" care îi învăluie pe cei mai simpli. În momentele grele obișnuim să spunem: "Va fi mai bine!" De fapt, în timp ce trăim timpuri întunecate lumina se arată, este pregătită să se înalțe, ca răsăritul care învinge negura nopții. Dumnezeu nu ne părăsește nici măcar atunci când privirea noastră caută o altă salvare și când pașii noștri rătăcesc pe drumuri amăgitoare. Dumnezeu nu dorește răul, însă știe cel mai bine să îl învingă, să îi "dea peste nas", folosindu-se de el și făcând să triumfe binele. Aceasta este o dovadă extraordinară a milostivirii sale.

Simplitatea care devine măreție. Întreaga organizare impunătoare a recensământului "permite" să aibă loc un lucru care pare banal, dar care va revoluționa lumea: Maria și Iosif merg la Betleem (deoarece Iosif acolo s-a născut și acolo trebuia să se înscrie) și astfel se împlinește profeția despre nașterea Mântuitorului. Dumnezeu se servește de un plan al orgoliului uman pentru a realiza planul său de mântuire a omului. Totul se întâmplă în tăcere și simplitate. O familie simplă devine familia lui Isus, o grotă se transformă în prima casă a lui Isus, un grup de păstori sunt primii oaspeți ai lui Isus... Toate acestea sunt evenimente simple, dar cu o semnificație enormă pentru că sunt manifestarea lui Dumnezeu! Astfel, viața fiecăruia dintre noi, pe cât de simplă și neînsemnată pare, este dorită de Dumnezeu, fiecare gest al nostru poate avea o valență eternă, fiecare trăire a noastră are nevoie să fie eliberată de zorzoanele aparențelor sau de ciucurii etalărilor sterile. Orice bine făcut are o valoare enormă pentru că Dumnezeu știe să îi confere rodnicie! Aceasta este o dovadă extraordinară a milostivirii sale.

Destinatarii primesc misiunea de vestitori. Nașterea Mântuitorului nu este anunțată în palatul lui Irod, nu este transmisă ca știre de ultimă oră, nu este publicată nicăieri. Cei cărora li se vestește mai întâi sunt păstorii, categorie de mică importanță. Dumnezeu se arată celor mici, celor simpli, nu celor care știu multe și doresc să aibă putere sau își folosesc știința spre propriul interes. Astfel, păstorii devin primii vestitori ai acestui măreț fapt. O astfel de misiune ne este încredințată fiecăruia dintre noi: Crăciunul înseamnă a-l vesti pe Cristos, singurul Mântuitor al lumii, a-l pune în centrul vieții noastre și a-l purta în viața celorlalți! Acest dar este o dovadă extraordinară a milostivirii sale.

Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului să ne ajute să devenim vestitori entuziaști ai pruncului venit în lume pentru a purta adevărata pace!

Crăciun fericit! La mulți ani 2017!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat