Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Guadalupe

Al doilea loc creștin vizitat, după Vatican, este sanctuarul mexican Guadalupe, situat în nordul orașului Ciudad de Mexico, capitala Mexicului. În acest loc sosesc anual peste 20 de milioane pelerini. În timpul călătoriei sale în Mexic, în luna martie a anului 2012, papa Benedict al XVI-lea a menționat de mai multe ori că Fecioara de la Guadalupe este "un element fondator și unificator al identității mexicane și sud-americane".

Istoria acestui sanctuar începe la 8 decembrie 1531, când unui țăran băștinaș aztec, Juan Diego Cuauhtlatoatzin (57 de ani), pe colina Tepeyac, i-a apărut "o femeie înveșmântată în lumină". Aceasta i-a spus să construiască o biserică pe locul unde se aflau picioarele sale. Juan Diego, care devenise creștin cu șase ani mai înainte, i-a adus la cunoștință această viziune episcopului locului, Juan de Zumárraga, primul episcop al Mexicului, dar acesta nu s-a arătat prea binevoitor cu vizionarul, spunând că un sărman aztec nu poate avea o asemenea viziune. Episcopul i-a cerut o dovadă concretă a viziunii. Juan Diego s-a întors la locul arătării și a văzut o mulțime de flori cum nu mai văzuse vreodată, deși era iarnă, iar zona era deluroasă și uscată. Fecioara Maria i-a umplut cu multe flori mantia cu care venise. Când s-a prezentat în fața episcopului cu mantia, acesta a recunoscut că astfel de flori nu se găsesc în Mexic, iar pe mantie era imprimată imaginea Fecioarei cu mâinile împreunate în rugăciune. Au fost, în total, cinci apariții: prima la 8 decembrie, iar ultima la 12 decembrie 1531.

Imaginea miraculoasă de pe mantia lui Juan Diego, care astăzi se poate vedea în marea bazilică, într-o ramă de aur, are dimensiunile de 1,43 m x 55 cm. Maria are un chip nobil, de culoare măslinie, cu mâinile împreunate. Douăsprezece raze îi încadrează capul, formând o coroană. Chipul acesta desenat pe pânza rudimentară a unei mantii sărăcăcioase, exprimă, după atâtea secole, în culori vii, trăsăturile dulci, de o infinită duioșie, ale sfintei Fecioare.

Toate analizele făcute până azi arată că e o pictură unică, plină de mistere și, din punct de vedere uman, inexplicabilă.

Specialiștii susțin că nu e făcută de mână omenească. În anul 1951, un fotograf a descoperit un lucru prezent uneori în fotografie sau în film, dar niciodată în pictură, și anume: pe pupila unuia dintre ochii Mariei - celălalt fiind aproape închis - se reflectă un chip uman, cu barbă, în profil, ca într-o fotografie. E chipul vizionarului imprimat în ochii sfintei Fecioare în momentul în care a lăsat să cadă trandafirii în fața episcopului. În anul 1791 o persoană care curăța rama icoanei cu acid, a vărsat câteva picături pe icoană, dar aceasta nu s-a deteriorat, cum ar fi fost normal.

În anul 1936, chimistul Richard Kuhn a studiat câteva fibre din mantie și a concluzionat: culorile utilizate nu sunt nici de origine minerală, nici animală și vegetală. Temperatura fibrei de agavă (plantă ornamentală), din care este făcută mantia, menține o temperatură constantă de 36,6 grade, exact aceea a unui om viu.

Construirea primei biserici de la Guadalupe a început în anul 1531, dar a fost terminată abia în anul 1749, iar sfântul papă Pius al X-lea a ridicat-o la rangul de bazilică în anul 1904. În anul 1921 a căzut o bombă asupra bisericii, care a distrus-o, dar icoana a rămas intactă. La 12 decembrie 1976 a fost inaugurată noua bazilică, modernă, având formă circulară, cu un diametru de 100 m, putând adăposti 10.000 de persoane, iar alături poate fi văzută bazilica veche.

Papa Pius al XII-lea a declarat icoana de la Guadalupe "Regina Mexicului și împărăteasa Americii".

La 31 iulie 2002, sfântul Ioan Paul al II-lea l-a canonizat pe Juan Diego, în fața unei mulțimi de 12 milioane de persoane.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat