Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fericita Laura Vicuna. Jertfă pentru părinți!

Nașterea Domnului este și o sărbătoare a familiei, o zi în care nepoții, copiii, părinții și bunicii stau împreună. Este "noaptea de vis" în care părinții își privesc cu admirație copiii, gata oricând să-și jertfească viața pentru ei, conștienți că familia are în structura sa și această caracteristică: sacrificiul. Însă sacrificiul nu este doar al celor mari pentru cei mici. Există și copii care s-au jertfit pentru părinții lor. Un astfel de copil a fost fericita Laura Vicuna, "mica floare euharistică", fetița care și-a oferit viața pentru a salva sufletul mamei sale.

Laura s-a născut la Santiago de Chile, în anul 1891, într-o familie persecutată politic. Moartea tatălui a forțat-o pe mama Laurei să ceară ajutorul unui om bogat, Manuel Mora, un om lipsit de credință. Părea singura cale pentru salvarea și educarea copiilor, însă a fost un compromis distrugător pentru sufletul mamei, fiind tratată ca o amantă și o slugă.

Sub protecția și îndrumarea Fiicelor Mariei, Ajutătoarea Creștinilor, Laura creștea în colegiul salezienilor, având o inimă bună, "un caracter puternic și dulce". Spiritualitatea saleziană a aprins inima ei de dorul sfințeniei. Pe când avea doar zece ani, după exemplul sfântului Dominic Savio, a făcut următoarele promisiuni: "Dumnezeul meu, vreau să te iubesc și să te slujesc toată viața; îți dăruiesc sufletul, inima și toată ființa mea. Vreau mai degrabă să mor decât să te supăr cu vreun păcat. Îmi propun să fac tot ce știu și pot ca să fii cunoscut și iubit, și să repar jignirile pe care le primești zilnic din partea oamenilor, în special din partea persoanelor din familia mea".

Când a înțeles valoarea sfintei Euharistii, a fost sfâșiată de durere, dându-și seama că mama ei, trăind în păcat, nu se putea împărtăși. Apropiindu-se de sfânta Împărtășanie, plângea și spunea: "Mă gândesc la mama. Sărmana mama"! Apoi, ascultând cuvântul Domnului: "Păstorul cel bun își dă viața pentru oile sale", a decis să-și dea viața pentru mama sa. I-a cerut duhovnicului permisiunea să-și ofere viața preasfintei inimi a lui Isus pentru salvarea mamei sale, ofertă pe care a făcut-o la picioarele tabernacolului.

Într-una dintre vacanțe a fost forțată să privească umilirile la care a fost supusă mama sa, biciuită sub privirile ei. Pentru că ea însăși a refuzat să-și păteze nevinovăția, "binefăcătorul" cu inima pervertită le-a alungat, lăsându-le în stradă.

Săracă și bolnavă, dar înflăcărată de iubire, a decis să lupte și mai mult pentru convertirea mamei sale. În timp ce suferea îngrozitor, cuprinsă de febră, ea spunea tuturor: "Mă simt un pic mai bine, mulțumesc". Apoi se ruga: "Fecioară a Carmelului, du-mă în cer"!

Pe patul de moarte i-a dezvăluit mamei secretul său dureros: "Mamă, eu mor. I-am cerut asta eu însămi lui Isus... I-am oferit viața mea pentru tine, pentru convertirea ta, pentru ca tu să te întorci la el. Nu-mi vei da bucuria să te văd căită, înainte de a muri?"... Iar mama, îngenuncheată lângă patul ei, a reușit să-i spună plângând: "Îți jur că voi face ceea ce îmi ceri... Sunt căită și Dumnezeu este martor al promisiunii mele". Și-a ținut promisiunea: și-a refăcut viața, s-a spovedit și s-a împărtășit.

La 22 ianuarie 1904, Laura, sărutând crucifixul, murea spunând: "Mulțumesc, Isuse, mulțumesc, Marie. Acum mor mulțumită". Și în timp ce toți spuneau: "A murit sfânta mică... fecioară și martiră", mama ei spunea printre lacrimi: "Da, fecioară. Și martiră pentru mine".

Sfântul Ioan Paul al II-lea a declarat-o fericită la 3 septembrie 1988, când celebra centenarul morții sfântului Ioan Bosco.

Pr. Laurențiu Dăncuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat