Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa în Suedia

Papa Francisc a făcut o vizită apostolică în Suedia în perioada 31 octombrie - 1 noiembrie, fiind pentru a doua oară când un suveran pontif vizitează această țară după Ioan Paul al II-lea în anul 1989.

Având motoul "De la conflict la comuniune: împreună în speranță", vizita papei în Suedia s-a desfășurat cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la Reforma protestantă. Obiectivul vizitei a fost acela de a exprima "darurile Reformei" și de a cere iertare pentru dezbinarea perpetuată a creștinilor celor două tradiții, catolică și protestantă. În același timp, a fost evidențiat drumul parcurs în ultimii 50 de ani de dialog ecumenic între catolici și luterani și rezultatele la care s-a ajuns.

Programul celor două zile a cuprins rugăciunea ecumenică în catedrala luterană din Lund, întâlnirea ecumenică de la Malmö Arena, unde au participat aproximativ 30 de delegații luterane din diferite țări, și sfânta Liturghie la Malmö alături de comunitatea catolică suedeză.

În cadrul vizitei, papa Francisc și președintele Federației Luterane Mondiale au semnat o Declarație comună cu privire la dialogul ecumenic și la angajarea celor două tradiții creștine în slujirea omului și a omenirii.

Aceasta a fost cea de-a XVII-a vizită apostolică a Sfântului Părinte papa Francisc în afara Italiei, urmând ca în anul 2017 papa să viziteze țări precum: Portugalia (Fatima), India și Bangladeș.

"Facem apel la toate parohiile și comunitățile luterane și catolice, să fie curajoase și creative, bucuroase și pline de speranță în angajarea lor de a continua marea aventură care ne așteaptă. (...) Adunându-ne în credință în jurul lui Cristos, ne rugăm împreună, ascultându-ne reciproc, trăind iubirea lui Cristos în relațiile noastre, noi, catolici și luterani, ne deschidem la puterea lui Dumnezeu unul și întreit. Înrădăcinați în Cristos și dând lui mărturie, reînnoim determinarea noastră de a fi mesageri fideli ai iubirii infinite a lui Dumnezeu față de toată omenirea" (Declarația comună cu ocazia comemorării comune catolico-luterane a Reformei).

* * *

Regatul Suediei

Suprafața: 449.964 km2

Populația: 9.851.000 de locuitori

Capitala: Stockholm

Religii: Procent: 67,2% creștini (113.000 catolici); 27% atei; 4,6% musulmani; 1,2 % alte religii

Catolicii: o circumscripție ecleziastică; 2 episcopi; 45 de parohii; 141 de preoți; 340 de călugări și călugărițe; 32 de diaconi permanenți; 15 seminariști; 419 cateheți

Ziua națională: 6 iunie (întronarea regelui Gustav Vasa în anul 1523)

Pr. Claudiu Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat