Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu cu PS Petru Gherghel

Anul Milostivirii - o fericită ocazie de a ne întări în convingerea că Dumnezeu este cu noi

- Care a fost impactul Anului Milostivirii recent încheiat în Dieceza de Iași? Puteți numi câteva aspecte pozitive ale Anului Milostivirii?

Anul Jubiliar al Milostivirii, dorit de Sfântul Părinte papa Francisc, a fost pentru întreaga Biserică un dar, un timp în care toți am fost chemați să redescoperim un mare adevăr pe care, în iureșul atâtor evenimente, l-am uitat: misterul bunătății Domnului. Adevărul milostivirii lui Dumnezeu străbate întreaga Sfântă Scriptură și ecoul chemărilor profeților se poate asculta în Cartea Psalmilor, unde se concretizează în invitația: "Veniți și vedeți cât de bun și milostiv este Domnul!" (cf. Ps 34,8), pentru că "veșnică este îndurarea lui!" (Ps 136,1). Acest lucru a voit să ni-l arate păstorul Bisericii noastre în acest an. Biserica noastră locală a primit chemarea și a încercat să facă vie milostivirea Domnului nu numai rememorând-o, ci trăind-o și aplicând-o. Cred că impactul a fost mai mult decât pozitiv. Ne-a făcut să ne convingem că într-adevăr Dumnezeu a iubit și iubește lumea. Anul pe care tocmai l-am încheiat a fost nu numai o plăcută surpriză, ci și o fericită ocazie de a ne întări în convingerea că Dumnezeu, prin Cristos, este cu noi. Mesajul anului cred că ne va rămâne în minte și în viață pentru a ne învrednici de milostivire și de a deveni noi înșine milostivi.

- Cum putem înțelege milostivirea în aceste timpuri?

În urma păcatului originar, omul este greșitor, așa a fost și așa rămâne. Vedem acest lucru, mai ales, astăzi, când răul a luat proporții nebănuite. Știm însă că milostivirea lui Dumnezeu s-a arătat încă înainte de a-l crea pe om și pentru acest lucru l-a trimis pe Fiul său în lume, ca să ofere lumii milostivirea sa, care întrece orice păcat. E nevoie însă de a ne recunoaște greșelile și a cere îndurare. Milostivirea Domnului întrece orice păcat.

- Care au fost cele mai importante inițiative la nivelul Bisericii Universale?

Pentru a trăi acest an jubiliar al milostivirii, papa a scris documentul "Misericordiae vultus" - Chipul milostivirii și aici a trasat modul de a-l trăi. Biserica a găsit în acest document atâtea moduri de a aprofunda misterul milostivirii, de a-l face cunoscut prin nenumărate mijloace, dar mai ales prin practica intrării prin poarta sfântă, a pelerinajelor, a practicării sfintei Spovezi și, mai ales, prin imitarea lui Cristos care ne-a arătat atâtea faptele de milostivire, pentru a fi și noi "milostivi, ca Tatăl".

- Dar la nivelul Diecezei de Iași?

La nivel diecezan, odată cu invitația transmisă tuturor preoților și credincioșilor de a trăi din plin acest moment de har, am dispus, la recomandarea Sfântului Părinte, să deschidem poarta sfântă în catedrala din Iași, dar și în biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Bacău și în sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, invitându-i pe toți să se îndrepte spre aceste locuri pentru a beneficia de obținerea acelui dar care este indulgența jubiliară. Un adevărat izvor de haruri și binecuvântări.

- Așadar, au fost deschise porți ale milostivirii la Iași, Bacău și Cacica. De ce ați ales aceste locuri?

Le-am ales tocmai pentru a oferi credincioșilor din toate zonele posibilitatea de a ajunge măcar o dată, în grup sau în particular, să treacă prin poarta care este Cristos, adevăratul chip al milostivirii. M-am bucurat să aflu că mulți credincioși, împreună cu păstorii lor, au ajuns să trăiască un asemenea har, de a experimenta iubirea infinită a lui Dumnezeu.

- Ce au adus nou misiunile populare din acest an? Ce teme au fost tratate?

O practică foarte căutată și la îndemâna tuturor credincioșilor noștri au fost misiunile populare, când, sub îndrumarea și ajutorul părinților misionari aleși, toți au putut reauzi tainele milostivirii divine și au putut beneficia de primirea sacramentelor milostivirii: Spovada și Împărtășania. Temele au fost luate din întreaga Sfântă Scriptură, din scrierile magisteriului bisericesc, a papilor milostivirii și, mai ales, din bula de declarare a Anului Jubiliar Chipul milostivirii (13 decembrie 2015). Întotdeauna misiunile populare au fost ocazii fericite de reîmprospătare a credinței și a vieții spirituale, a misterului iubirii și milostivirii divine. Dintre toate practicile de evlavie, trecerea prin poarta sfântă, pelerinajele și misiunile populare au fost cele mai iubite și practicate. Dar ceea ce s-a impus ca o necesitate pentru a trăi în climatul credinței și al iubirii, a fost practicarea faptelor de milostenie trupească și sufletească.

- Care este textul din Scriptură care vă place cel mai mult cu privire la milostivire?

Sfânta Scriptură este toată o "scrisoare de iubire" din partea lui Dumnezeu, dar cel mai mult îmi stau la inimă cuvintele lui Isus din Evanghelia după sfântul Ioan (3,16): "Într-adevăr, atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său unul-născut, ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viața veșnică. Pentru că Dumnezeu nu l-a trimis pe Fiul său în lume ca să judece lumea (adică să o condamne), ci ca lumea să fie mântuită prin el". Acest text este cheia întregii milostiviri a Tatălui, prin Fiul său.

- Care sfânt, model de milostivire, vă place cel mai mult și de ce?

Maica Tereza de Calcutta, care a oferit totul și toate pentru cei mai săraci dintre săraci și care a călcat pe pământul nostru la Bacău, în Seminar și la catedrală. Aș putea spune că a trecut un înger pe la noi și printre noi.

- Dv. personal cum și când ați experimentat milostivirea lui Dumnezeu?

Când după Botez și Mir am înțeles că Isus m-a ales să devin ucenicul său și am primit sacramentul Preoției. De aici au început toate trăirile în spirit și în fapt milostivirea Domnului în viața mea.

- Ați spus în scrisoarea pastorală trimisă în parohii că "Anul Milostivirii se încheie, milostivirea lui Dumnezeu continuă". În ce sens continuă milostivirea lui Dumnezeu?

Este firesc să nu încetăm a ne lăsa mereu cuprinși și inspirați de iubirea și milostivirea lui Dumnezeu, care nu încetează și nici nu trebuie uitată. Dacă am descoperit adevărata milostivire trebuie să o considerăm ca pe cea mai mare și profundă lecție pentru viața noastră, care în întregime trebuie să exprime adevărul iubirii și al milostivirii. Anul jubiliar ne-a făcut să redescoperim această comoară, să ne bucurăm că suntem cuprinși în milostivirea lui Dumnezeu și, bucurându-ne de ea, să o transmitem mai departe și altora, mai ales, să știm să practicăm tot programul pe care Isus l-a împlinit și așa să-i iubim și noi pe oameni.

- Cum am putea trăi mai departe milostivirea?

Vom putea trăi milostivirea trăind în iubirea lui Isus, având încredere în el și urmându-l. Un ucenic nu trebuie să fie mai presus de maestrul său, dar nici mai prejos, ci mereu pe urmele lui și alături de el. Aceasta înseamnă că iubirea și milostivirea divină devin un adevărat program creștin care face să continue pe pământ lucrarea lui Dumnezeu cel bogat în milostivire.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat