Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Pericolele iernii: gripa

Anotimpul rece începe să se instaleze, crescând, astfel, riscul infecțiilor respiratorii. Unele dintre acestea sunt produse de bacterii, altele de virusuri. E posibil ca pentru oamenii obișnuiți această diferență să nu conteze prea mult, să fie numite toate "răceli". Dar pentru a lua măsurile potrivite de prevenire și tratament, această diferență este esențială. De exemplu, infecțiile virale (printre care se numără și gripa) nu se tratează cu antibiotice (care distrug bacteriile) decât în cazul în care se suprapune o infecție dată de bacterii.

Gripa este o boală respiratorie extrem de contagioasă determinată de prezența unor virusuri în organism. De-a lungul timpului gripa a produs numeroase pandemii (afectarea unor teritorii mari), iar istoria o consemnează ca fiind cea mai gravă pe cea din anul 1918, care a afectat circa o treime din populația planetei de la vremea respectivă. A fost numită gripa spaniolă de la falsa impresie că Spania a fost cea mai afectată - cazurile din alte țări au fost ținute secrete pentru a nu influența capacitatea soldaților de a lupta în Primul Război Mondial (în desfășurare la acea vreme).

Transmitere. Virusul se elimină din organismul persoanei bolnave odată cu picăturile din timpul tusei, strănutului sau vorbitului. Calea directă este atunci când aceste picături ajung fără obstacol pe mucoasa din gură sau nas - se întâmplă în special când persoanele sunt apropiate fizic (ex.: spații aglomerate). Calea indirectă (mai rară) este cea în care atingem cu mâna suprafețele pe care au aterizat picăturile și apoi ne atingem nasul sau gura cu mâna contaminată.

Acțiune. Odată ajuns pe mucoasa căilor respiratorii (nas, gât, plămâni), virusul apelează la două dintre "armele" sale: una cu care pătrunde în celule și una care îi permite să se înmulțească și în alte celule. Prezența virusului în organism declanșează o alarmă care "pune în mișcare" sistemul imun (sistem de apărare). Acesta din urmă reacționează prin producerea unor substanțe (pentru cunoscători, ex.: citokine) care se deplasează spre diverse zone ale corpului și determină apariția simptomelor. Orice persoană este expusă riscului de a se infecta, dar vârstele extreme, sarcina și prezența bolilor cronice sunt elemente care cresc acest risc.

Simptome. Apar după circa două zile de la infectare și se împart în două categorii: unele sunt generale, apar brusc și dispar primele; altele sunt locale și apar treptat, pe măsură ce infecția se răspândește spre plămâni. Astfel, inițial bolnavul prezintă frison, febră, dureri musculare, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, astenie și indispoziție. De la strănut, secreție nazală apoasă, tuse uscată cu dureri în gât se trece la tuse productivă și dureri în regiunea pieptului.

Tratament. O serie de medicamente antivirale ajută la vindecare, dar pentru a fi eficiente acestea trebuie administrate imediat ce au apărut primele simptome - situație rar întâlnită. De aceea se pune accent pe tratamentul simptomatic. Repausul și hidratarea (în special cu ceaiuri calde), medicamentele pentru febră și durere (sau diverse ceaiuri din plante medicinale îndulcite cu miere de albine) și siropul de tuse ajută la ameliorarea simptomelor. Boala se vindecă de obicei în circa 7-8 zile, dar unele simptome (tusea, astenia) pot persista până la două săptămâni.

Prevenire. Evitarea contactului cu persoanele bolnave, spălarea frecventă a mâinilor și acoperirea nasului și gurii în timpul tusei / strănutului sunt printre cele mai eficiente metode care ajută la împiedicarea răspândirii / contractării bolii. Există și un vaccin, actualizat anual, recomandat în special persoanelor cu risc crescut: personal medical, pacienți cu boli cronice, persoane care se îngrijesc de pacienții cu imunitate scăzută. În fond, prevenția este cea mai importantă pentru sănătatea personală și pentru cea colectivă!

Dr. Bianca Hanganu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat