Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri interne

Profesiuni
- La Onești, trei frați capucini au făcut profesiunea solemnă la 1 octombrie: Daniel Tală (Pietricica), Octavian Vacaru (Galbeni) și Adrian Cojoc (Berzunți), în fața pr. Iosif Lucian Dumea, custodele fraților capucini din România.

- Sr. Maria Luminița Antonică a făcut profesiunea solemnă în Congregația "Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului", la Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel, sâmbătă, 8 octombrie, în biserica din Suceava, fiind prima din congregație care depune voturile perpetue în România.

Episcopi în vizită
PS Wilhelm Krautwaschl, episcop de Graz (Austria), și PS Marco Brunetti, episcop de Alba (Italia), au vizitat Dieceza de Iași. Luni, 10 octombrie, după vizita la palatul episcopal, au fost oaspeții Institutului Teologic din Iași. Marți, 11 octombrie, au celebrat Liturghia în capela seminarului, cu profesorii și studenții, apoi au vizitat mănăstiri din Bucovina, sanctuarul de la Cacica, centrul medical de la Barticești, iar episcopul Krautwaschl, însoțit de PS Petru Gherghel, a vizitat Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian, unde se desfășura cea de-a doua serie de exerciții spirituale pentru preoții din dieceză. Au vizitat apoi parohiile Gherăești, Săbăoani și Adjudeni. În ultima zi, 12 octombrie, au vizitat Centrul de Spiritualitate de la Bârnova și au mai avut o întâlnire cu păstorii diecezei la sediul Episcopiei.

Casă de discernământ
Pentru a asigura pregătirea celor cinci tineri care doresc să pășească pe urmele sfântului Alois Guanella, la Iași, într-o aripă a Casei Providenței a Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe", a fost inaugurată Casa de Discernământ "Sfântul Alois Guanella". Celebrarea, desfășurată la 21 septembrie, a fost prezidată de PS Petru Gherghel, fiind însoțit printre alții de pr. Bakthis Walagan Alphonse și pr. Ciro Atanasio, consilier general în Congregația "Slujitorii Carității". Inaugurarea a fost precedată de o Liturghie în capela Căminului de Bătrâni "Sfântul Iosif".

Misionari și martiri
Pr. Jaroslaw Wysoczanski, OFMConv., secretar general pentru animarea misionară din cadrul Ordinului Fraților Minori Conventuali, însoțit de pr. Marius Petru Bîlha, președinte al Comisiei provinciale pentru formarea inițială, și de pr. Ioan Lupu, președinte al Comisiei provinciale pentru animarea misionară, a vizitat, în perioada 8-13 octombrie, comunitățile formative ale provinciei franciscane: liceul franciscan și postnoviciatul din Roman, postulandatul de la Pârâul Rece și noviciatul din Prăjești. A vorbit despre martiriul fraților cu care a trăit în comunitate la Pariacoto (Peru), Miguel Tomaszek și Zbigniew Strzalkowski, martiri ai credinței și ai carității, beatificați la Chimbote la 5 decembrie 2015.

Alături de cadrele medicale
În sărbătoarea Sfântului Luca, în catedrala din Iași a fost celebrată, la 18 octombrie, o Liturghie pentru medici, asistenți și infirmieri din Iași și împrejurimi, fiind prezidată de PS Petru Gherghel, avându-l alături pe pr. Eugen Robu, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Sanitară. Au concelebrat pr. Benone Lucaci, paroh și decan de Iași, pr. Egidiu Condac, director general al Centrului Diecezan Caritas Iași, și pr. Alois Fechet, responsabil al Oficiului pentru Ecumenism. Există intenția reorganizării Asociației Medicilor Catolici și reluarea întâlnirilor periodice între cadrele medicale, studenții mediciniști și cei implicați în pastorația sanitară.

Deschideri de școli
PS Petru Gherghel a prezidat, la 1 octombrie, Liturghia de deschidere a noului an universitar 2016-2017 în capela Seminarului din Iași, avându-l alături pe PS Aurel Percă. Seminarul mare din Iași a împlinit joi, 29 septembrie, 130 de ani de la deschidere. În această instituție studiază 89 de seminariști. Luni, 3 octombrie, episcopul auxiliar Aurel Percă a celebrat sfânta Liturghie de deschidere a noului an școlar pentru Liceul Catolic "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" la Căminul "Xaverianum" din Copou. În liceele catolice din Dieceza de Iași învață aproximativ 900 de liceeni. Liturghia de deschidere a anului universitar 2016-2017 pentru toți studenții a fost prezidată de PS Aurel Percă în catedrala din Iași, la 16 octombrie.

Biblia "mică"
Departamentul de Cercetare Biblică din cadrul Episcopiei de Iași pregătește o ediție revizuită a textului Bibliei publicate în anul 2013, ediție într-un format mic și mai ușor de purtat. Comenzile se pot face la Departamentul de Cercetare Biblică (e-mail: biblia_catolica@yahoo.ro; tel. 0768/767447) sau la Editura "Sapientia" (e-mail: sapientia@itrc.ro; tel. 0232276132). Precomenzile beneficiază de o reducere de 20%. În iunie 2013, s-a reușit publicarea primei traduceri integrale a Bibliei făcute în Biserica Romano-Catolică din România, o ediție completă, științifică, având multe note (18.428), cu multe materiale auxiliare, 3.120 de pagini, cântărind 3,2 kg, cu un tiraj de 5.000 de exemplare.

Simpozion despre educație
"Tradiții educativ-formative în Episcopia Romano-Catolică de Iași" a fost titlul simpozionului național organizat de Facultatea de Teologie la 29 octombrie, la Institutul Teologic din Iași. S-a făcut o analiză a inițiativelor educativ-formative care s-au desfășurat de-a lungul veacurilor pe teritoriul Episcopiei de Iași. Principalele aspecte cercetate au fost școlile și institutele de educație a tinerilor, activitatea pastorală, catehetică și omiletică; inițiativele caritativ-sociale.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna octombrie, se numără: Săptămâna familiei și a milostivirii la Paris (Franța) (3-9 octombrie) și lansarea cărții "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc" la Horlești (23 octombrie).

Numiri
Prin decrete episcopale, PS Petru Gherghel a procedat la următoarele numiri în Dieceza de Iași: începând cu 17 octombrie, pr. Romeo Neculai - judecător în cadrul Tribunalului Bisericesc al Diecezei de Iași; începând cu 1 noiembrie, pr. Ciprian Antălucă - maestru de cor și dirijor al corului catedralei din Iași și vicar parohial la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, iar pr. Cezar Nanea - vicar parohial la Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci" din Luizi-Călugăra.

Pe scurt
- 3-5 octombrie: Sesiunea de toamnă a Comisiei pentru Pastorația Tineretului, din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România, la Lugoj, încheiată cu un pelerinaj la sanctuarul "Maica Domnului, Apărătoarea noastră" de la Scăiuș
- 4 octombrie: Deschiderea anului cercetășesc 2016-2017 la Pildești
- 6-7 octombrie: Simpozionul național "Vasile Pârvan", la Bacău, cu prezentarea mai multor lucrări științifice dedicate istoriei catolicilor din Moldova
- 7-9 octombrie: Curs de formare pentru președinții parohiali din Acțiunea Catolică, la Traian
- 8 octombrie: Întâlnirea diecezană de toamnă a președinților conferințelor din Uniunea Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul", la Roman
- 22 octombrie: Pelerinajul credincioșilor din Decanatul de Iași la poarta sfântă din catedrala din Iași
- 22 octombrie: Adunarea generală a Acțiunii Catolice, în Parohia "Sfânta Tereza" din Roman, cu alegeri pentru mandatul 2016-2019
- 22 octombrie: Pelerinajul anual al absolvenților de liceu la sanctuarul marian de la Cacica, cu tema: "Cu Maica Milostivirii la începutul maturității noastre", organizat de Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat