Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Așa trebuie să fiu și eu

Părintele Alexandru Percu a primit mandatul misionar la 20 septembrie, în biserica din Răducăneni, și a pornit ca preot misionar în Coasta de Fildeș, unde activează alături de pr. Gabriel Vasile Cimpoeșu. La câteva săptămâni după sosirea sa acolo, i-am adresat câteva întrebări.

- Părinte, după ce în anul 2013 ați făcut experiența misionară ca seminarist, acum v-ați reîntors în Africa. Ce v-a determinat să faceți această alegere?

Îmi amintesc faptul că atunci când am ieșit pe poarta misiunii, am avut sentimentul că mă voi reîntoarce; o parte din inimă mi-a rămas aici. Era o chemare interioară, un dar de la Dumnezeu; iar acest dar nu poți să îl ascunzi, trebuie să-l valorifici. Domnul m-a chemat în misiune pentru a retrăi acel vis frumos și pentru ca vestea cea bună să ajungă la toți oamenii.

- De când v-ați întors ați observat schimbări majore în viața comunității?

În trei ani s-au schimbat multe lucruri: a crescut numărul credincioșilor, s-a construit o nouă bisericuță într-un sat unde am fost la sfințirea pietrei de temelie în anul 2013, activitatea pastorală s-a intensificat cu celebrări și Liturghii în sate. Au apărut vocații autohtone: a fost hirotonit preot un tânăr din parohia noastră, avem un diacon și un seminarist care își continuă studiile teologice - le mulțumim celor care i-au susținut. În biserica parohială avem o pictură nouă cu Maica Domnului și un prezbiter mai frumos; s-a format un al doilea cor al tinerilor și noi grupuri de copii; de asemenea, a început construirea unei case parohiale - ce bine ar fi să o terminăm, deoarece acum stăm într-o casă autohtonă cu chirie.

- Care sunt provocările pe care le simțiți la revenirea în Coasta de Fildeș?

Mai întâi este acomodarea cu mediul de aici: temperatura, limba, obiceiurile; apoi, credincioșii așteaptă ceva nou, activități noi, idei noi care să-i ajute să crească în credință. Oricum, orice provocare este un mod de autocunoaștere și de creștere, așa că nu mă sperii.

- Cum v-au primit cei de acolo?

Credincioșii m-au primit cu bucurie și entuziasm. Au apreciat mult faptul că, deși m-am îmbolnăvit de malarie la întoarcerea în țară, totuși am avut curajul să revin.

- Ați putea relata o întâmplare care v-a impresionat?

În fiecare zi sunt persoane și momente care te impresionează, trebuie doar să ai ochii deschiși ca să le vezi. Astăzi, de exemplu, am celebrat sfânta Liturghie într-un sat. Catehetul care ne ajuta cu traducerea în limba baoulé nu se simțea prea bine, însă când a venit momentul celebrării am văzut la el atâta determinare în a anima Liturghia încât mi-am spus: "Așa trebuie să fiu și eu, pasionat de ceea ce fac, iubind misiunea și oamenii!"

- Ce credeți că așteaptă credincioșii de la un misionar?

Să-l facă prezent pe Dumnezeu în mijlocul comunității și să-l conducă pe om la Dumnezeu, prin predicarea evangheliei, prin celebrarea sacramentelor și prin trăirea carității. Să vadă pasiunea față de Cristos.

- Cum vedeți următorii ani de experiență misionară în Coasta de Fildeș?

Ca pe un drum de formare. Sunt ca un student călăuzit cu înțelepciune de pr. paroh Gabriel Cimpoeșu. Am multe de învățat, de aceea îmi deschid ochii, urechile și inima pentru a asimila tot ceea ce se poate și pentru a vesti evanghelia cu credibilitate și pasiune.

- Ce vreți să le transmiteți credincioșilor din Dieceza de Iași?

Voim să le mulțumim pentru tot ajutorul pe care îl oferă. Avem nevoie de ei să ne susțină în continuare. Ei stau în spatele nostru, ne sprijină prin intermediul Centrului Misionar Diecezan și ne ajută să ducem mai departe vestirea evangheliei și proiectele caritabile. Îi asigurăm de rugăciunile noastre și îi rugăm să nu uite să se roage și pentru noi. Dumnezeu să ne binecuvânteze!

Pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat