Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Aventura milostivirii

Tinerețea adevărată este un timp de căutare, de descoperire, de dorințe, de angajamente și de pași spre țeluri înalte. Din acest anotimp al vieții nu poate să lipsească spiritul de aventură înțeles nu ca "foame de adrenalină", ci ca un curaj de a răspunde la glasul interior ce îndeamnă spre orizonturi noi care dau un sens profund propriei vieți. Astfel, însăși prietenia cu Cristos este o adevărată aventură, deoarece mobilizează într-un mod exigent resursele interioare pentru drumul ce trebuie străbătut spre orizontul fericirii. "Isus Cristos este cel care știe să dea adevărată pasiune vieții, este cel care ne face să nu ne mulțumim cu puțin și ne face să dăm ceea ce este mai bun din noi înșine; Isus Cristos este cel care ne interpelează, ne invită și ne ajută să ne ridicăm ori de câte ori ne considerăm învinși. Isus Cristos este cel care ne determină să ne ridicăm privirea și să visăm lucruri înalte", le spunea papa Francisc tinerilor prezenți la Ziua Mondială a Tineretului de la Cracovia. Cristos nu amăgește cu lucruri banale, nu "sucește mințile" și nu "îmbată" inimile, ci indică o cale pentru a ajunge la propria împlinire. Calea aceasta este plină de exigențe și de urcușuri tocmai pentru că Isus Cristos nu este un "vânzător de fum", nu creează iluzii, ci face apel la potențialul enorm pe care l-am primit. A porni pe această cale este o adevărată aventură!

Din această aventură nu poate să lipsească răspunsul la chemarea de a deveni protagoniștii unei lumi noi. Atunci când tinerii nu vor mai dori să schimbe lumea va fi o adevărată tragedie! Ca să nu trăim această tragedie e nevoie ca tinerii să se lase pătrunși de bunătate, să trăiască toate momentele vieții lor cu o inimă milostivă. "Pentru că o inimă milostivă - spune papa Francisc - are curajul de a lăsa comoditățile; o inimă milostivă știe să meargă în întâmpinarea altora, reușește să-i îmbrățișeze pe toți... A spune milostivire împreună cu voi înseamnă a spune oportunitate, înseamnă a spune mâine, înseamnă a spune angajare, înseamnă a spune încredere, înseamnă a spune deschidere, ospitalitate, compasiune, înseamnă a spune vise". Acestea sunt atitudini grandioase care au în sine forța de a schimba lumea, începând de la propria inimă. Sunt lansări în această aventură a căutării și a realizării binelui. Există foarte multă bunătate în ceilalți, ce așteaptă să fie descoperită și există foarte multă bunătate în noi, ce așteaptă să fie oferită.

Un tânăr care este convins că fericirea izvorăște din milostivire are mult curaj! Este mai ușor să străbați "căile bătătorite" ale indiferenței și ale egoismului, decât să îți "riști" viața pe culmile dăruirii și ale bunătății. Dar aceasta înseamnă a renunța înainte de a porni la drum, a capitula înainte să înceapă lupta, a tremura înainte ca aventura să înceapă. Tocmai de aceea e nevoie ca acest curaj al aventurii sănătoase și sfinte să fie invocat: "Doamne, lansează-ne în aventura milostivirii! Lansează-ne în aventura de a construi punți și de a dărâma ziduri (fie ele țarcuri sau garduri); lansează-ne în aventura de a-l ajuta pe cel sărac, pe cel care se simte singur și abandonat, pe cel care nu mai găsește un sens pentru viața sa. Lansează-ne să-i însoțim pe cei care nu te cunosc și să le spunem lent și cu mult respect numele tău, motivul credinței mele".

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat