Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Budslau

Biserica Romano-Catolică din Bielorusia numără circa 1.400.000 de credincioși, având un total de 619 parohii în patru dieceze. În istoria catolicilor din această țară, un rol important l-a avut, desigur, sanctuarul național de la Budslau și icoana miraculoasă a Maicii Domnului de aici. Budslau este o localitate cu 2.000 de locuitori, situată la doar 150 de kilometri nord de capitala Minsk.

În jurul anului 1530, patru călugări bernardini de la mănăstirea Vilna au mers în zona numită Buda (sau Butslau) și au construit o biserică din lemn, care a fost consacrată în anul 1591, primul hram fiind Vizita Fecioarei Maria.

Istoria consemnează că în anul 1588, deasupra locuinței călugărilor ar fi apărut un semn fără precedent: pe un nor strălucitor a apărut Fecioara Maria cu pruncul în brațe și a spus: "Începând de astăzi, slava lui Dumnezeu și ocrotirea mea și a Fiului meu vă vor fi oferite pentru totdeauna".

În anul 1598 un nobil bogat al locului, Jan Pats, a făcut un pelerinaj la Roma, iar papa Clement al VIII-lea i-a oferit în dar o icoană, pe care, în anul 1613, acesta a oferit-o bisericii din Budslau. Prima minune a fost consemnată în anul 1617 când un copil de cinci ani, Yazafat Tyshkevich, orb fiind, și-a căpătat vederea, iar apoi a devenit călugăr carmelit.

Deoarece în fața acestei icoane se întâmplau miracole, la 28 august 1633 s-a pus piatra fundamentală a unui nou sanctuar. Zece ani mai târziu, la 9 iulie 1643, a avut loc consacrarea acestuia. Datorită afluxului mare de pelerini, s-a luat decizia construirii unui sanctuar mai mare, lucrările începând în anul 1767 și finalizându-se în anul 1783. Noul hram a fost Adormirea Maicii Domnului. Anul 1863 a fost unul nefast pentru sanctuar, deoarece trupele țarului l-au distrus în mare parte. Între cele două războaie mondiale, sanctuarul a fost total renovat, însă pelerinajele s-au reluat abia în anul 1992. În 1996 au revenit la Budslau călugării bernardini.

Sfântul papă Ioan Paul al II-lea, în anul 1994, a ridicat sanctuarul la rang de basilica minor, iar în anul 1996 a declarat icoana de la Budslau ca patroană a Bielorusiei.

La 2 iulie 1998, cardinalul Kazimierz Swiatek a încoronat în mod solemn icoana Maicii Domnului.

Sanctuarul este într-adevăr impozant, cu două turnuri în stil eclectic. Dimensiunile sunt, de asemenea, impresionante: 50 m lățime și 62 m lungime.

Icoana Maicii Domnului este așezată deasupra altarului sub un baldachin susținut de patru coloane. Are dimensiunile de 72 x 65 cm și este pictată în ulei pe lemn. Maria, ca și pruncul, este îmbrăcată într-o haină argintie, cu ornamente aurite. Pruncul are mâinile îndreptate spre Maria, însă cu una binecuvântează, iar în cealaltă ține o rodie, simbolul vieții veșnice. Pe părțile laterale ale ramei sunt doi sfinți: Cazimir și Hedviga.

Merită atenție o capelă laterală a bisericii, foarte veche, ornată cu multe picturi și 20 de statui.

Ziua de pelerinaj oficial este primul sfârșit de săptămână din iulie în fiecare an, numărul pelerinilor fiind de peste 40.000 (dintre care mai mult de 5.000 de persoane merg pe jos).

În anul 2013, între 3 și 8 iulie, s-au celebrat, cu mare solemnitate, 400 de ani de existență a sanctuarului. Trimis special al papei a fost cardinalul Jean-Louis Tauran care a prezidat celebrările jubiliare, el însuși fiind impresionat de mulțimea participanților. Cu această ocazie, cardinalul s-a întâlnit cu președintele Alekxandr Lukașenko, care a promis să ofere Bisericii Catolice un teren pentru construirea primului seminar de rit latin din Bielorusia. Icoana din Budslau este considerată patroana tuturor locuitorilor din Bielorusia, indiferent de religie sau statut social.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat