Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Milostivire prin liturgia aproapelui: Fericitul Vladimir Ghika

Luna noiembrie umple inima noastră de dorința sfințeniei și spunem împreună cu sfinții: "Dacă atâția și atâtea au putut, eu de ce să nu pot?" Dorința sfințeniei se întrepătrunde în aceste zile cu iubirea față de frații noștri răposați. Povara slăbiciunilor în drumul spre sfințenie și dorul sfâșietor după părinți, frați, bunici, prieteni etc. nasc în noi dureri care caută răspunsuri și sprijin. Doar în iubirea lui Dumnezeu și a semenilor putem găsi forța prin care să rămânem neclintiți în speranța sfințeniei și a învierii.

Sfinții au conștientizat că ajutorul după care tânjim trebuie mai întâi oferit: trebuie să devii sprijin pentru aproapele tău ca să poți simți pe deplin prezența Domnului. Viața fericitului Vladimir Ghika a fost o celebrare continuă în sprijinul celor săraci și bolnavi prin "liturgia aproapelui": "Dublă și misterioasă liturgie: săracul îl vede pe Cristos venind la el sub chipul celui care îl ajută și binefăcătorul vede apărând în cel sărac pe Cristos suferind, asupra căruia el se apleacă. E vorba despre o unică liturgie: Cristos Mântuitorul vine spre Cristos suferindul și amândoi se integrează în Cristos înviatul, glorios și binecuvântător. În acest mod, liturgia euharistică, deja celebrată pe altar, se prelungește în vizita la săraci: nu este vorba de altceva decât de a dilata Liturghia în timpul zilei și în lumea întreagă, ca valuri concentrice care se propagă pornind de la Împărtășania euharistică de dimineață".

Aceste cuvinte reflectă viața omului - prinț, preot și martir - care a înțeles că "nimic nu-l face pe Dumnezeu așa de apropiat de el, cum îl face aproapele". Vladimir Ghika s-a născut la Crăciun în anul 1873, în familia de principi care a dat Moldovei și Valahiei zece domnitori. A studiat mai întâi literatură, drept, medicină și istorie, iar apoi, la Roma, a studiat filozofia și teologia cu frații dominicani. În anul 1902 a intrat oficial în Biserica Catolică, făcând profesiunea de credință în camera în care a locuit sfântul Dominic, la Mănăstirea "Sfânta Sabina" din Roma. În anul 1923 a fost hirotonit preot la Paris.

Omul milostiv Vladimir Ghika și-a pus bogăția în slujba sărăciei, dedicându-și viața slujirii săracilor, bolnavilor și unității Bisericii. Le-a adus la București pe surorile sfântului Vincențiu de Paul și cu ele a pus bazele primului dispensar gratuit pentru săraci. A creat un serviciu de ambulanțe pentru victimele răscoalei din anul 1907 și a îngrijit soldații bolnavi în timpul războiului din Balcani, ca și în Primul Război Mondial.

Când era chemat să îngrijească pe cineva, pornea rugându-se: "Doamne, merg să vizitez pe unul dintre aceia pe care tu i-ai numit alții tu însuți. Fă ca ofranda pe care i-o aduc și inima cu care i-o ofer să fie bine primite de fratele meu suferind... Doamne, susține-mă cu privirea săracilor tăi. Doamne, primește-mă și pe mine, într-o zi, în sfânta companie a săracilor tăi".

A continuat să celebreze "liturgia aproapelui" și în timpul regimului comunist, slujind cu aceeași pasiune bolnavii și săracii. Pentru că a susținut comuniunea Bisericii Catolice din România cu Roma, a fost arestat în anul 1952, în vârstă de aproape 80 de ani. După ce i-a mângâiat pe cei din închisoare cu gingășia și atenția unui bunic iubitor de oameni, la 16 mai 1954 a murit abandonat în infirmeria închisorii. El însuși spusese: "Moartea trebuie să fie actul suprem al vieții noastre, dar se poate întâmpla ca Dumnezeu să fie singurul care îl cunoaște".

La 27 martie 2013, martiriul său a fost recunoscut de Sfântul Părinte papa Francisc, iar la 31 august 2013 a fost beatificat (cf. www.vladimir-ghika.ro).

Pr. Laurențiu Dăncuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat