Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Resfințirea bisericii din Solca

PS Aurel Percă a resfințit biserica din Solca, filială a Parohiei Solonețu Nou, duminică, 25 septembrie, în sărbătoarea hramului acestei comunități, Sfântul Arhanghel Mihail. Celebrarea a început cu prezentarea datelor istorice despre biserică, după care a urmat resfințirea bisericii și celebrarea sfintei Liturghii.

Prima atestare documentară a satului Solca este în anul 1418, în timpul domniei lui Alexandru cel Bun. În anul 1775 au sosit pe aceste meleaguri primii credincioși romano-catolici de naționalitate germană și polonă. În anul 1856 este zidită o capelă, fiind înființată și o capelanie. În anul 1875, Solca este ridicată la rangul de parohie, actuala biserică, sfințită în 1887, fiind construită de pr. Eduard Niestenberger, primul paroh. După anul 1940, parohiile din Bucovina fiind reorganizate, Solca devine filială.

În cadrul omiliei, PS Aurel Percă a spus că atunci când o biserică este reînnoită, se obișnuiește o binecuvântare prin care aceasta se oferă din nou lui Dumnezeu. I-a îndemnat pe cei prezenți să se roage sfântului arhanghel Mihail să continue să lupte pentru a ne apăra și să se încredințeze ocrotirii sfinților îngeri, convinși fiind că nu sunt singuri.

La final, părintele Stanislav Cucharec, paroh al comunității din Solonețu Nou, a mulțumit lui Dumnezeu pentru minunea înfăptuită pentru comunitatea din Solca, episcopilor pentru călăuzirea în realizarea acestei dorințe și tuturor preoților pentru participarea la sărbătoare. Mulțumiri deosebite a transmis principalului binefăcător, Ionel Zaremba, care cu neprețuita consiliere artistică și teologică a pr. dr. Eduard Ferenț, a realizat încă o minune arhitectonică bisericească, tipic bucovineană. A mulțumit, de asemenea, deputatului Ghervazen Longher, autorităților locale, binefăcătorilor din Polonia, Germania, Italia, America, dar mai ales comunităților din Solca, Poieni Solca, Runcu, Rahova, Solonețu Nou. A mulțumit specialiștilor, celor care au făcut acoperișul, tencuielile exterioare și interioare, instalațiile electrice, consolidarea tavanului și restaurarea băncilor, frescele pictate, mozaicul exterior și tuturor celor care s-au implicat în pregătirea sărbătorii.

Ca o recunoaștere a eforturilor de renovare a bisericii, la finalul celebrării, PS Aurel Percă a înmânat lui Ionel Zaremba crucea comemorativă a episcopului Anton Durcovici.

Lucia Maria Șmid



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat