Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- Vasile Birtolom (Vulcan). "Vă rog să publicați în revista că noi, creștinii din Parohia Vulcan, jud. Hunedoara, căutăm spre angajare un dascăl; îi oferim cazare și salariu. V-am rugat acest lucru pentru că revista ajunge în toate localitățile catolice din Moldova și poate se găsește cineva care să ne ajute, mai ales că aici sunt foarte mulți credincioși din Moldova. Dacă este cineva interesat poate suna la numărul de tel. 0769/525456".

Am redat scrisoarea dv. după cum ați dorit. Vă felicităm pentru interesul nobil de a avea un cântăreț bisericesc. Vă însoțim și noi cu rugăciunea pentru ca dorința dv. să se realizeze cât mai curând și pentru a putea aduce slavă și mulțumire lui Dumnezeu prin cântul înălțat la sfânta Liturghie. Vă sugerăm să luați legătura și cu pr. Eugen Budău, responsabil cu Școala de Cântăreți Bisericești (Str. Ștefan cel Mare, 228, jud. Neamț, 611040-Roman, tel. 0233/741194, 0733/623330, prgenu@yahoo.com).

- I.B. (Miercurea Ciuc). "Vă rog să mă lămuriți în neclaritatea pe care o am: Sunt dintr-un sat din jud. Bacău și am domiciliul în jud. Harghita unde mă achit de toate îndatoririle creștinești. Vă rog să-mi spuneți unde am obligația legală pentru aceste îndatoriri? Dacă eu mă achit de toate obligațiile creștinești (sfințirea casei, simbria, Spovadă etc.) aici la Miercurea Ciuc, iar atunci când va decide Domnul o să am dreptul legal de a fi înmormântat în cimitirul din satul natal unde sunt înmormântați și părinții mei? Am ridicat această problemă pentru că în satul natal se aud unele zvonuri de acest gen".

Cel mai bine este să nu vă călăuziți după zvonuri. Luați legătura direct cu părintele paroh din satul natal. Cu siguranță, problema dv. va fi rezolvată.

- Angela Mihăeș (Focșani). "Doresc să afirm cu toată convingerea că Dumnezeu este cu adevărat milostiv și am simțit lucrul acesta des în decursul vieții mele și al vieții mele de familie. Sunt momente în viață când simți că nu mai poți, că nu poți găsi rezolvare la câte o problemă, atunci stai, te gândești profund și începi să te rogi, rugându-l pe Dumnezeu să-ți arate o cale, o rezolvare. Să poți ieși din impasul în care te afli, și vă spun sincer, rezolvarea vine mai devreme sau mai târziu, căci Dumnezeu nu-și întoarce fața de la nimeni, important e să crezi cu toată convingerea că rezolvarea e la Domnul... Poate mă abat de la subiect puțin, dar nu pot să nu spun că întotdeauna am văzut în Maica Tereza de Calcutta (de curând canonizată) o femeie sfântă, un exemplu de milostivire de necontestat, un om care a dăruit atâta iubire și a făcut atâtea fapte de milostivire... A fi milostiv, înseamnă să fii fericit, așadar, haideți să fim fericiți cu toții!"

Rămânem din ce în ce mai impresionați de mărturiile pe care le-am primit și continuăm să le primim în acest An al Milostivirii. Important este să fim și să rămânem sensibili și milostivi și pe viitor ca Domnul să-și arate milostivirea și mai mult, așa cum a făcut prin sfânta Tereza de Calcutta. Redăm câteva rânduri din cartea "Tereza de Calcutta. Creionul lui Dumnezeu", de Franca Zambonini, tipărită la Ed. "Pauline": "Săracii au nevoie de milostivirea noastră. Săracii au nevoie de ajutorul nostru și de asistența noastră. Ceea ce ei ne dau e mai mult decât ceea ce noi le dăm lor. Cristos a spus: . Îi era foame nu doar de pâine, ci și de o iubire care să-l facă să înțeleagă că este iubit, că este cunoscut, că înseamnă ceva pentru cineva. Era gol nu doar de haine, dar și de demnitate umană, din cauza nedreptății care se face săracilor, disprețuiți pentru că sunt săraci. Cristos a cunoscut părăsirea celor închiși, a celor excluși, a celor nedoriți, a celor care merg prin lume lipsiți de orice asistență... Surorile noastre pentru a putea face ceea ce fac, pentru a trăi așa cum trăiesc, se dăruiesc iubirii lui Cristos cu inima ocrotită de castitate, cu libertatea sărăciei, cu toată inima în ascultare, în slujirea totală a celor mai săraci dintre săraci și a lui Cristos sub chipul suferind al săracilor. Pentru a fi în stare să trăiască această viață a noastră trebuie să iubească mult euharistia. Cu Isus ne începem drumul în fiecare zi, iar seara avem o oră de adorație în fața lui expus în euharistie. Cele douăsprezece ore ale noastre de slujire zilnică a celor săraci nu suferă astfel vreo întrerupere. Ora de adorație este darul cel mai mare".

- Un grup de credincioși (Iugani). "Suntem foarte supărați pe cei care cântă la cor pentru că într-una dintre sâmbetele din luna august ne-au deranjat foarte tare în timp ce noi recitam sfântul Rozariu. Au spus că ei trebuie să repete cântecele pentru că urma o cununie. Mai mult au vorbit și au râs decât au repetat și noi nu am mai putut termina rugăciunea începută. Este posibil așa ceva?"

Din păcate, de data aceasta a fost posibil. Dar nu credem că acest lucru se întâmplă în fiecare zi. Dacă veți citi mai sus cererea care a fost făcută de comunitatea din Vulcan și câtă dorință au ei pentru a avea un dascăl, ca să fie animați la Liturghie prin cântare, sigur veți fi mai îngăduitori. Aceasta o spunem nu pentru că am fi de acord cu ceea ce s-a întâmplat, dar ne gândim că în acea zi de sâmbătă rugăciunea putea să o termine fiecare particular și de ce nu și pentru dascăl și pentru cei care cântă în corul parohiei. În cele din urmă ne place să credem că citind gândurile dv. și cei de la cor vor trata repetițiile cu mai multă seriozitate.

- La întrebarea Descrieți o faptă de milostenie trupească sau sufletească în care ați fost implicat sau la care ați asistat, adresată cititorilor în revista din luna septembrie, pagina 25, am mai primit câteva gânduri. În numerele viitoare ale revistei vom publica cele care nu au intrat în acest număr și cele care vor mai sosi.

- A. (e-mail). "Într-una din zile mergeam îngândurat spre serviciu și cum eram în întârziere am căutat oarecum o străduță ocolitoare. La colțul străzii m-a întâmpinat un domn (nu-mi place să-i spun cerșetor) și cu o voce aproape stinsă mi-a spus să-i dau ceva de mâncare. M-am uitat tot la fel de grăbit și am făcut câțiva pași parcă mai mari decât de obicei. Dar cineva parcă nu-mi dădea voie să-mi continui drumul. M-am întors în fugă și am scos din geantă pachețelul care-l pregătisem pentru mine la serviciu. A doua zi m-am întâlnit cu acel domn pe care eu, bineînțeles, nu-l mai cunoșteam și mi-a spus: . După ce m-am despărțit de acel domn mi-am spus că s-a întâmplat tocmai invers. El mi-a salvat viața și încă pe cea veșnică. Ce ușor trecem pe lângă cei în nevoi și avem ispita să-i judecăm, așa cum am fost și eu tentat să o fac. Îi mulțumesc lui Isus că mi-a dat ocazia să salvez o viață și că el a salvat-o pe a mea atunci când a murit pe cruce pentru mine.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat