Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

* I. Romila (Iași). "După decesul tatălui meu am moștenit o suprafață de teren împreună cu frații mei. Am mers la notariat pentru a partaja suprafața de teren, dar mi s-a comunicat că nu se poate pe această cale dacă nu sunt toți prezenți. Menționez că un frate este decedat, iar nepoții mei sunt plecați în străinătate și nu se pot prezenta. Există o altă cale legală de a împărți terenul?"

Potrivit art. 1144 Cod civil, "dacă toți moștenitorii sunt prezenți și au capacitate de exercițiu deplină, partajul se poate realiza prin bună învoială, în forma și prin actul pe care părțile le convin. Dacă printre bunurile succesorale se află imobile, convenția de partaj trebuie încheiată în formă autentică, sub sancțiunea nulității absolute". În cazul în care nu se pot prezenta toți moștenitorii la notariat, partajarea bunurilor rămase de pe urma tatălui dv. se poate face prin instanța de judecată, deoarece conform art. 1143 Cod civil "nimeni nu poate fi obligat a rămâne în indiviziune. Moștenitorul poate cere oricând ieșirea din indiviziune, chiar și când există convenții sau clauze testamentare care prevăd altfel". În această procedură, moștenitorii sunt citați la ultimul domiciliu cunoscut și nu este obligatorie prezența acestora, instanța de judecată urmând să decidă în funcție de dispozițiile legale în materie succesorală și în funcție de probele administrate în cauză. La cererea de chemare în judecată se anexează acte de stare civilă (certificat de deces, certificate de naștere, anexa 24 eliberată de serviciul de stare civilă), acte de proprietate pentru bunurile ce urmează a fi partajate, încheierea eliberată de notariat din care să rezulte că nu s-a dezbătut succesiunea, certificat de sarcini eliberat de OCPI Iași sau extras de carte funciară pentru bunurile imobile, dovada unei taxe de timbru în cuantum de 3% pentru bunurile ce urmează a fi partajate.

* E. Pop (Roman). "În anul 2015 am făcut un testament prin notariat în favoarea unei nepoate prin care îi rămâneau toate bunurile la moartea mea, cu condiția să se îngrijească de starea mea de sănătate. În anul 2016, aceasta s-a căsătorit și a plecat în Italia și nu mai poate să se ocupe de mine. Pot anula testamentul?"

Conform art. 1051 din Codul civil, "un testament autentic nu poate fi revocat expres, în tot sau în parte, decât printr-un act autentic notarial sau printr-un testament ulterior". Prin notariat, puteți întocmi un alt testament în favoarea unei alte persoane, iar acest ultim testament îl anulează pe primul sau, în cazul în care nu v-ați hotărât cu privire la persoana în favoarea căreia să testați, puteți face doar revocarea testamentului încheiat și ulterior să întocmiți un alt testament.

* E. Ionescu (Huși) "Care este cuantumul legal al pensiei de întreținere pentru un copil minor?"

Întreținerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere și cu mijloacele celui care urmează a o plăti. Când întreținerea este datorată de părinte, ea se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii și o jumătate pentru trei sau mai mulți copii. Cuantumul întreținerii datorate copiilor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăși jumătate din venitul net lunar al celui obligat. Pensia de întreținere se achită până când minorul devine major, dar părinții sunt obligați să îl întrețină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani".

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat