Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri interne

Din istoria catolicilor
- Cartea "Istoria satului și a catolicilor din Oțeleni", publicată la Editura "Sapientia" din Iași, a fost lansată la Oțeleni, duminică, 28 august, în cadrul manifestării culturale dedicate lui Blaj Ursache (1929-2012), un locuitor preocupat de istoria satului. Moderator a fost pr. dr. Ștefan Lupu, directorul respectivei edituri.
- La Răchiteni, la 4 septembrie, și la Cacica, la 8 septembrie, a fost evocată personalitatea preotului Ion Parțac, considerat erou al credinței în perioada comunistă, mărturisitor al preoției și apostol înflăcărat al Maicii Domnului. Sfinției Sale i-a fost dedicată cartea "Am suferit pentru Biserica lui Cristos. Viața părintelui Ion Parțac (1927-1996)", scrisă de pr. dr. Fabian Doboș și dr. Dănuț Doboș și apărută la Ed. "Sapientia". La evenimente au intervenit pr. Alois Moraru, pr. Iosif Răchiteanu, pr. Iosif Enășoae, pr. Marian Fechetă, dr. Dănuț Doboș și sr. Lucia Vârgă.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna septembrie se numără: Zilele familiei și ale milostivirii la Câmpulung Muscel (2-4 septembrie) și la Focuri (29 septembrie - 1 octombrie); Săptămâna familiei și a milostivirii la Câmpina (19-25 septembrie); lansarea cărții "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc" la Rotunda (18 septembrie).

Animare misionară
Pentru a revigora spiritul misionar în rândul copiilor, Centrul Misionar Diecezan Iași a organizat întâlnirea de animare misionară cu tema "Misionari ai păcii în simplitatea inimii", între 2 și 4 septembrie, la Traian, la care au participat mai multe persoane consacrate și tineri. PS Aurel Percă a fost prezent la unele momente ale întâlnirii. Despre provocările și oportunitățile în activitățile pentru copiii le-a vorbit participanților prof. Alois Gherguț, de la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași. S-a făcut și o prezentare a Copilăriei Misionare.

Formare și exerciții spirituale
Un curs de formare și exerciții spirituale pentru 17 surori din Institutul "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" s-a desfășurat la Grădinița "Sfânta Familie" din Gherăești, în perioada 28 august - 4 septembrie, tema fiind "Persoana consacrată în Anul Milostivirii". Formarea a fost ținută de pr. Fernando Manni, FMI, iar exercițiile spirituale au fost ținute de pr. Iosif Tiba.

Deschideri
Celebrări de deschidere a anului școlar 2016-2017 au fost la Colegiul Național Catolic din Bacău, cu Liturghia prezidată de PS Aurel Percă; la Liceul Teologic "Sfântul Francisc din Assisi" din Roman, cu Liturghia prezidată de pr. Teofil Petrișor, ministru provincial al Fraților Minori Conventuali; la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești, cu Liturghia prezidată de pr. Lucian Iosif Dumea, custode provincial al capucinilor. În aceste instituții de învățământ studiază aproximativ 900 de elevi.

Formare
Cea de-a XXVII-a adunare generală a Conferinței Române a Superioarelor Majore (CRSM) s-a desfășurat la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, între 20 și 24 septembrie, cu tema "<Învățătorule, ce trebuie să facem? Veniți voi singuri într-un loc retras, și odihniți-vă puțin> (Mc 6,31). Acțiune și colaborare în viața consacrată din România". A fost totodată cea de-a IV-a întâlnire comună CRSM-CSMR (Conferința Română a Superioarelor Majore și Conferința Superiorilor Majori din România). Liturghia de deschidere a fost prezidată de ES Miguel Buendia, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova. La deschidere a participat și PS Petru Gherghel, iar în ziua următoare a fost prezent și PS Aurel Percă.

Predarea religiei
La Iași consfătuirea județeană anuală a profesorilor de religie s-a desfășurat la Centrul de Conferințe "Providența", la 16 septembrie. Printre invitații de onoare a fost ÎPS Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei. La 17 septembrie, la Colegiul Tehnic "Anghel Saligny" din Bacău a avut loc consfătuirea profesorilor de religie din județul Bacău. La ambele consfătuiri Biserica Romano-Catolică a fost reprezentată de prof. pr. Petru Sebastian Tamaș, inspector școlar pentru religie în Dieceza de Iași, și de profesorii de religie din aceste zone.

Profesiuni
- Sr. Bernadeta Secaci a făcut profesiunea perpetuă în cadrul Liturghiei prezidate de pr. Teofil Petrișor, ministru provincial al OFMConv., în biserica din Valea Mare (BC), duminică, 28 august.
- Cinci frați novici au intrat în Ordinul Fraților Minori Conventuali, prin ritualul profesării voturilor, sâmbătă, 3 septembrie, în cadrul Liturghiei prezidate de pr. Teofil Petrișor, OFMConv., în biserica din Prăjești.
- Fr. Cristinel Gal, OFMConv., a făcut profesiunea pe viață, în cadrul Liturghiei prezidate de pr. Teofil Petrișor OFMConv., la 4 septembrie, în biserica din Luizi-Călugăra.
- În biserica "Sfânta Tereza" din Piatra Neamț, sora Iuliana Bîrnat, din Congregația "Slujitoarele Săracilor", a făcut profesiunea perpetuă, în ziua de 8 septembrie, la Liturghia prezidată de PS Aurel Percă.
- Frații capucini Alois Bulai, Alexandru Gabriel Călărașu și Iosif Valentin David au făcut profesiunea simplă la Morano Calabro (Italia), la 17 septembrie.
- La Luizi-Călugăra, tânărul Celestin Mate a făcut profesiunea solemnă, la Liturghia prezidată de Petru Gherghel, duminică, 18 septembrie, fiind prezent și pr. Aurelio Perez, superior general al congregației "Fiii Iubirii Milostive".

Mandat catehetic
La Traian, în biroul Oficiului pentru Cateheză, în prezența invitaților și ai membrilor oficiului, la 21 septembrie, după o prezentare a inițiativelor oficiului pentru anul pastoral 2015-2016, pr. Mihai Roca, responsabil al oficiului, a expus proiectul "Tendințe actuale în cateheză", desfășurat la nivel diecezan. Sr. Agneza Ilinca și prof. Maria Andrici au vorbit despre inițiativele pentru anul pastoral 2016-2017. În aceeași zi, în sanctuarul "Regina Sfântului Rozariu" din Săbăoani, 12 membri sau colaboratori ai oficiului au primit mandatul catehetic din partea PS Aurel Percă, care le-a transmis salutările din partea episcopului Petru Gherghel și din partea Mons. Miquel Maury Buendía, nunțiul apostolic în România, care a vizitat biserica din Săbăoani în cursul dimineții.

Pe scurt
- 14-20 august: Conferința "Românii romano-catolici din Moldova - încercări de denaturare a unei identități", în cadrul celei de-a XIV-a ediții a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, cu intervenții ale prof. dr. Anton Coșa, ing. Gheorghe Bejan și pr. Ștefan Lupu
- 29-31 august: Cea de-a VIII-a Întâlnire a familiei franciscane din România, la sanctuarul "Fericitul Ieremia Valahul" din Onești, cu tema "Lăudați-l pe Domnul pentru că este bun, pentru că veșnică este îndurarea lui" (Ps 118,1)
- 9 septembrie: A șaptea ediție a concertului coral-instrumental MUSIC CAMP, susținut în catedrala din Iași, de aproximativ 200 de elevi ieșeni, acompaniați de orchestra de cameră a Filarmonicii "Moldova"
- 26-28 septembrie: Sesiune obișnuită a Conferinței Episcopilor Catolici din România la sediul Episcopiei Romano-Catolice de Oradea
- 9 octombrie: Pelerinajul diecezan al persoanelor consacrate la Cacica.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat