Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Ucenici misionari

În mesajul de anul acesta pentru cea de-a 90-a Zi Mondială a Misiunilor, Sfântul Părinte invită membrii Bisericii să iasă ca "ucenici misionari, fiecare punând în slujbă propriile talente, propria creativitate, propria înțelepciune și experiență în ducerea mesajului duioșiei și compasiunii lui Dumnezeu întregii familii umane".

Un exemplu în acest sens este acela al unui misionar italian, don Giuseppe Arnoldi, care, plecând în misiune, le transmite prietenilor o scrisoare în care își exprimă convingerea sa cu privire la activitatea misionară. Iată câteva rânduri: "Dragi prieteni, plec cu bucurie! Plec cu bucuria de a fi un necunoscut, având posibilitatea de a învăța mai mult de la toți și de la toate. Sunt bucuros că voi putea merge mai mult pe propriile mele picioare, lăsând deoparte orice siguranță, căutând ceea ce valorează mai mult. Plec pentru că am înțeles că nu pot aștepta să fiu răsplătit, că nu e atât de important să-i ajut pe cei care stau bine, care sunt tari în credință. Este nevoie de mine dincolo, departe, acolo unde este mai puțină . Până acolo însă trebuie să mă deplasez; merg să-i aleg pe cei din urmă, pe cei care ar putea fi uitați.

Plec pentru a-l duce pe Cristos! Am înțeles că acolo unde ajunge Cristos, ajunge ; iar el nu va permite nimănui să-și piardă speranța.

Ce merg să fac în misiune!? Merg să mă identific cu suferința, chinul, durerea oamenilor, pentru că o luptă inegală i-a îmbătrânit prematur. Merg pentru a trăi cu ei, pentru a trăi altfel creștinismul meu și speranța pe care o am în Cristos; merg pentru a fi cu cei săraci și neînsemnați; merg pentru a împărtăși cu ei riscurile și speranța acestui ceas al renașterii.

Rugați-vă pentru mine. Pe curând!"

"Este nevoie de mine dincolo, departe, acolo unde este mai puțină viață", spunea părintele Giuseppe și a ieșit pentru a fi un ucenic misionar, punând în slujba lui Dumnezeu propria ființă - talentul, creativitatea, înțelepciunea, experiența - pentru a duce mesajul compasiunii lui Dumnezeu. Aceasta este adevărata angajare misionară, o angajare care cere tot ceea ce avem și suntem.

Mesajul continuă vorbind despre milostivirea Tatălui care întâlnește fiecare creatură, care caută să adune la sânul său, asemenea "sânului matern", orice creatură oricât de mică, asuprită, sau îndepărtată ar fi. Asemenea unei mame, Dumnezeu le dă viață copiilor săi, vrea să-i crească și să-i educe. Chiar în fața "fragilității și infidelităților lor", el "se înduioșează și freamătă de compasiune..., el este milostiv față de toți". La această milostivire face referință Sfântul Părinte atunci când îi invită pe membrii Bisericii să o facă cunoscută, să o mărturisească până la marginile pământului. Acesta ar trebui să fie țelul oricărui misionar.

Milostivirea lui Dumnezeu își află "manifestarea cea mai înaltă" în Cristos, Cuvântul întrupat. Cel care îl primește pe Isus prin evanghelie și-l urmează prin sacramente, cu ajutorul Duhului Sfânt, poate deveni milostiv precum Tatăl; iar Biserica trebuie să fie în mijlocul omenirii "comunitatea care trăiește din milostivirea lui Cristos": se simte privită și aleasă de el cu iubire. Din această imagine frumoasă a iubirii lui Dumnezeu, ucenicul misionar își "scoate stilul mandatului său, trăiește din ea și o face cunoscută". În acest sens, papa Francisc amintește și de prezența feminină în lumea misionară, prin implicarea lor în vestirea directă și slujirea caritativă.

Un alt amănunt important în mesaj este acela al evanghelizării care "pornește de la activitatea educativă". E nevoie de timp și angajare, asemenea viticultorului (cf. Lc 13,7-9), pentru a aștepta roade. Biserica are nevoie de ani de formare, pentru a vedea roadele evanghelizării.

Asemenea pr. Giuseppe, preoți și surori din dieceza noastră au pornit pentru a duce mesajul de pace, milostivire și viață. Dar ei vor avea mereu nevoie de ucenici misionari rămași acasă, care să-i susțină prin rugăciuni și gesturi concrete.

Dumnezeu să ne ajute, să fim toți ucenici misionari ai păcii, milostivirii și vieții!

Pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat