Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Cât și cum te joci?

Lucian Blaga spunea în poezia sa "Trei fețe": Copilul râde: Înțelepciunea și iubirea mea e jocul. Tânărul cântă: Jocul și înțelepciunea mea e iubirea. Bătrânul tace: Iubirea și jocul meu e înțelepciunea.

Înțelepciunea, iubirea și jocul sunt trei dimensiuni care nu ar trebui să lipsească din viața omului. Ele vorbesc despre modul nostru de a trăi și de a interacționa cu cei din jur. Însă dacă înțelepciunea și iubirea continuă și astăzi să fie bazate pe relațiile interumane, pe întâlnirea cu celălalt, jocul pare că și-a pierdut această dimensiune. Jocurile cu care mulți dintre noi am crescut erau pline de "socializare": aveam mereu nevoie de celălalt pentru a ne juca. Era o sete în sufletul nostru de a ne aduna pentru joc, era ca și cum cineva ne-ar fi șoptit: cu cât te joci mai mult, cu atât crești mai repede, cu atât înveți mai bine "meseria de a trăi". Câtă imaginație și energie se dezlănțuiau când ne jucam "de-a (v-ați) ascunselea", prinsa, șotron, nouă pietre, cărți etc. și ce triști eram când nu aveam cu cine să ne jucăm.

Aceasta până când au apărut jocurile video... și dependența de ele. Ceea ce la un moment dat părea o soluție împotriva singurătății, acum a devenit o problemă. Prea mulți oameni trăiesc într-o lume virtuală, ratând dimensiunea socială a vieții și blocând izvoarele înțelepciunii și ale iubirii. Trecerea de la jocurile în care aveai nevoie de celălalt, de înțelepciunea și imaginația lui, ba chiar de iubirea sau prietenia lui, la jocurile în care copiii/tinerii/adulții "se distrează" singuri în fața unui ecran învățând să distrugă și să ucidă, nu poate fi calea cea mai bună spre un viitor plin de înțelepciune și iubire. Nu putem generaliza și să spunem că toate jocurile video sunt rele sau că toate sunt pline de violență. Nu ar fi adevărat! Însă ceea ce contează și ne interesează este să conștientizăm că nimeni nu poate - și nici nu trebuie! - să anihileze această dimensiune ludică a vieții. Să ne analizăm și să verificăm cât și cum ne jucăm în (și cu!) viața noastră. Tu când te joci socializezi, simți cum crești în înțelepciune, statură și har înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor? (cf. Lc 2,52).

Pr. Laurențiu Dăncuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat