Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Milostivirea are o față tânără

Unul dintre evenimentele majore ale Jubileului Extraordinar al Milostivirii a fost Ziua Mondială a Tineretului, un jubileu al tinerilor celebrat la Cracovia în luna iulie. Bineînțeles, tema Zilei Mondiale a Tineretului a fost: "Fericiți cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire" (Mt 5,7). Aceste cuvinte au călăuzit toate evenimentele întâlnirii mondiale a tinerilor. Celebrările, catehezele, spectacolele și toate momentele culturale au avut menirea de a-i ajuta pe tineri să contemple milostivirea lui Dumnezeu și să devină instrumente ale milostivirii sale în lumea de azi.

Vorbindu-le tinerilor prezenți, papa Francisc a dovedit, încă o dată, că este atent la viața lor și la lucrarea minunată a lui Cristos în ei: "În anii mei trăiți ca episcop am învățat un lucru - am învățat multe, dar unul vreau să-l spun acum: nu există nimic mai frumos decât a contempla dorințele, angajarea, pasiunea și energia cu care atâția tineri trăiesc viața. Acest lucru este frumos! Și de unde vine această frumusețe? Când Isus atinge inima unui tânăr, a unei tinere, aceștia sunt capabili de acțiuni într-adevăr grandioase". Sfântul Părinte a cerut tinerilor să fie artizanii acestor acțiuni grandioase trăind milostivirea în mod concret, în propriul ambient și într-un mod constant: "Cunoscând pasiunea pe care voi o puneți în misiune, îndrăznesc să repet: Milostivirea are mereu fața tânără". Nu sunt cuvinte gratuite, care să îi aduleze pe tineri, ci sunt spuse cu multă convingere și devin încredințarea unei nobile și urgente misiuni: "... O inimă milostivă are curajul de a lăsa comoditățile; o inimă milostivă știe să meargă în întâmpinarea altora, reușește să-i îmbrățișeze pe toți. O inimă milostivă știe să fie un refugiu pentru cel care nu a avut niciodată o casă sau a pierdut-o, știe să creeze un mediu de casă și de familie pentru cel care a trebuit să emigreze, este capabilă de duioșie și de compasiune. O inimă milostivă știe să împartă pâinea cu cel căruia îi este foame, o inimă milostivă se deschide pentru a-l primi pe refugiat și pe migrant". Într-un mod și mai concret papa Francisc a explicat tinerilor ce este milostivirea: "A spune milostivire împreună cu voi înseamnă a spune oportunitate, înseamnă a spune mâine, înseamnă a spune angajare, înseamnă a spune încredere, înseamnă a spune deschidere, ospitalitate, compasiune, înseamnă a spune vise".

Încă o dată papa Francisc le-a cerut tinerilor să viseze! Să spere că lumea în care trăiesc poate și trebuie să se schimbe în mai bine. Astfel, trăirea milostivirii nu este făcută doar din suma unor acțiuni, ci devine o misiune urgentă și constantă pe care tinerii care își trăiesc credința sunt invitați să și-o asume într-un mod, am putea spune, radical. "Este stimulant - spunea papa Francisc - să-i auzi împărtășindu-și visele, întrebările și dorința lor de a se opune tuturor celor care spun că lucrurile nu se pot schimba. Cei pe care eu îi numesc : . Nu, tinerii au forța de a se opune acestora!" Forța este dată tocmai de această față tânără a milostivirii care îi determină pe tineri să construiască viața lor pe criterii diferite de cele ale mentalității comune care duce spre individualism, egoism, tensiune, interes... spre dezumanizare. În schimb, Cristos le cere tinerilor lucruri mărețe, care dau sens vieții lor: "Isus Cristos este cel care știe să dea adevărată pasiune vieții, Isus Cristos este cel care ne face să nu ne mulțumim cu puțin și ne face să dăm ceea ce este mai bun din noi înșine; Isus Cristos e cel care ne interpelează, ne invită și ne ajută să ne ridicăm ori de câte ori ne considerăm învinși. Isus Cristos e cel care ne determină să ne ridicăm privirea și să visăm lucruri înalte".

A trăi tinerețea cu milostivire este cu adevărat un lucru înalt, la care este chemat orice prieten al lui Isus Cristos!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat