Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru copii -

Micul emigrant

Istorioară morală de Christophor v. Schmid

Traducere de Bronislav Falewski

(continuare din numărul trecut)

Ca să-i răsplătească pe Laurențiu și Ioana pentru binele făcut, contesa a propus să vândă unul dintre diamante în schimbul moșioarei pe care Laurențiu o avea în arendă. Această propunere i-a plăcut foarte mult contelui.

- Da, a spus el, diamantul să fie vândut spre folosul acestor oameni binefăcători! Căci ei ne-au salvat o comoară mult mai prețioasă - față de care toate aceste pietre sunt un nimic - l-au salvat pe bunul nostru Ludovic.

Contele și contesa au ajuns la o înțelegere cu doamna și domnul de Waldenberg. Doamna de Waldenberg a rămas încântată de diamant, care era prins într-un inel, și pe care dorea foarte mult să-l aibă. Valoarea nestemată era doar cam la jumătate din ceea ce valora moșioara. Contesa mai voia să adauge câteva diamante care străluceau în niște cercei de aur, dar domnul de Waldenberg a spus: - Nu este nevoie, ar fi prea mult. Vom încerca să facem astfel: dv. o să-i dăruiți soției mele inelul cu diamant, care îi place atât de mult și care va avea o valoare neprețuită pentru că îi va aminti de o prietenă atât de nobilă. În schimb, îi vom da lui Laurențiu moșia, pe care o arendase numai nouă ani, în arendă pentru totdeauna și pe viitor să plătească numai jumătate din arenda pe care o avea de plătit anual. În felul acesta poate considera moșia ca proprietate a sa cu obligația de a plăti o mică dare anuală. Și așa el va putea să-și asigure un trai liniștit și să pună ceva deoparte și pentru copiii săi!

Contele și contesa au fost de acord cu această propunere înțeleaptă și administratorul a scos imediat actul de donație.

Domnul de Waldenberg voia să-l cheme pe Laurențiu, dar contesa a spus:

- Nu! Voi merge eu la Elersee împreună cu soțul meu și Ludovic ca să înmâneze chiar el actul de donație scumpilor săi părinți adoptivi.

Domnul de Waldenberg a spus:

- Ei bine, așa este mai potrivit. Dumneavoastră veți ști să faceți darul într-un mod mai frumos și nobil. Voi merge și eu acolo împreună cu soția mea.

Imediat s-au înhămat caii la trăsură și s-au îndreptat într-acolo. Trăsura s-a oprit în fața ușii bunilor oameni. Ludovic a fost primul care a sărit din trăsură și i-a înmânat lui Laurențiu actul. Laurențiu l-a citit, a rămas foarte mirat și apoi a privit mișcat spre cer; Ioana tremura de bucurie și striga cu ochii plini de lacrimi și cu mâinile îndreptate spre cer:

- O Dumnezeul meu, care va să zică de acum înainte putem considera drept proprietatea noastră această casă, în care am trăit până acum în calitate de chiriași, și tot așa câmpiile și luncile ne vor aparține?

- Chiar așa este, a spus domnul de Waldenberg. Amabilitatea voastră față de un copil străin care rătăcea fără adăpost v-a procurat vouă și copiilor voștri un cămin propriu.

Doamna de Waldenberg a adăugat:

- Așa este răsplătită orice faptă nobilă; și oricât de bine ar fi răsplătită în lumea aceasta, în lumea cealaltă o așteaptă o răsplată mult mai frumoasă!

Locuitorii din întregul sat Elersee nu se puteau minuna îndeajuns de vizita cea înaltă la sărmanul Laurențiu și de darul cel mare; iar soția bogătașului Kirchenbauer i-a spus soțului ei:

- Dacă am fi știut una ca aceasta, l-am fi luat noi pe micul francez în casa noastră și l-am fi crescut.

Kirchenbauer trebuia să recunoască acum că bănuiala, cum că Laurențiu i-ar fi furat galbenii, s-a dovedit că nu este adevărată. El a mers la Laurențiu și i-a mărturisit marea nedreptate pe care a făcut-o, spunând peste tot că este un hoț și i-a cerut iertare. Acum își îndrepta bănuiala spre un altul, pe care îl considerase până acum cel mai bun prieten, spre vecinul său Ghiară. S-a îndreptat imediat spre Waldenberg, s-a înfățișat la judecătorie și a spus că are de făcut o nouă acuză în privința galbenilor furați.

- Această acuză, cu siguranță, o să fie tot atât de nelalocul ei ca și cea împotriva lui Laurențiu, a spus judecătorul. Dar să auzim!

Țăranul a istorisit, în felul său, pe larg:

- Când a venit așa pe neașteptate războiul francez nu mai știam unde îmi stă capul. Acțiunile și economiile mele de 20 de ani, și anume cei 50 de galbeni, mă îngrijorau foarte mult. Aș fi voit să le ascund undeva foarte bine, și nu prea știam unde. Atunci l-am întrebat pe vecinul meu Ghiară și i-am cerut sfatul. El este un bărbat înțelept și a știut întotdeauna să mă sfătuiască bine. Domnul Ghiară mi-a spus: "Ascunde banii tăi în timpul nopții sub o cărămidă de la zidul grădinii, acolo nu o să-i caute nimeni. Hârtiile lasă-le unde sunt; de ele nu se va atinge nimeni". Acest sfat mi-a plăcut foarte mult; m-am ținut, așadar, de el. Noaptea, la ora 12.00, când dormeau cu toții, m-am furișat în grădină. Pentru că era foarte întuneric i-am spus soției să vină cu o lanternă; căci pentru a ascunde bine banii trebuia să văd bine. Dar banii mă îngrijorau zi și noapte. Îndată ce s-au retras francezii, voiam să iau galbenii ascunși în zid. Dar când am ajuns acolo era cât pe ce să mor de spaimă; căci din cei 50 de galbeni nu am mai găsit niciunul. Nu am putut să închid ochii toată noaptea; înainte de a se face bine ziuă am alergat la vecinul meu Ghiară, am bătut la ușă și am făcut gălăgie până s-a trezit și le-am spus marea mea nenorocire.

(va urma)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat