Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Gietrzwald

În partea de nord-est a Poloniei, în voievodatul Warmia-Mazuria, la doar 20 de km de orașul Olsztyn, printre lacuri și păduri întinse, se află localitatea Gietrzwald (din limba germană Dietrichswalde - pădurile lui Dietrich).

Satul a fost fondat în 1352 de capitulul catedralei din Warmia, iar fondatorul se numea Dietrich. În secolul al XV-lea, în timpul războiului dintre Polonia și Ordinul Teutonilor, condus de Goerg von Schlieben, localitatea a fost devastată. În anul 1783, satul număra cam 57 de gospodării.

Cel mai important eveniment din istoria localității s-a petrecut în anul 1877, când au avut loc mai multe apariții ale Maicii Domnului, între 27 iunie și 16 septembrie (în timp ce Polonia era divizată, fiind sub dominația Prusiei, Rusiei și Austriei).

Două fetițe, ce proveneau din familii sărace, Justyna Szafrynsk (13 ani) și Barbara Samulowska (12 ani), au declarat cu multă convingere că le-a apărut sfânta Fecioară Maria.

La 27 iunie, Justyna și mama sa tocmai plecau de la parohie când, deodată, fetița a văzut o lumină strălucitoare într-un arțar, iar mai apoi o femeie frumoasă, așezată pe un tron, și înconjurată de o mulțime de îngeri. A doua zi a revenit împreună cu prietena sa, Barbara. S-au rugat Rozariul, iar Doamna frumoasă le-a apărut amândurora. Aparițiile au continuat mai multe zile. La 30 iunie 1877, sfânta Maria le-a spus în limba polonă: "Doresc ca voi să vă rugați zilnic Rozariul". Iar la 30 iulie le-a destăinuit numele: "Eu sunt Neprihănita Fecioară Maria". În decursul lunilor următoare, multă lume le însoțea pe cele două fetițe. Lumea cerea fetițelor să o întrebe pe Maria despre preoții arestați, despre oamenii dispăruți, despre libertatea și independența Poloniei. Maria dădea mereu același răspuns: "Rugați-vă mereu Rozariul și preoții vor fi eliberați, iar Polonia, datorită rugăciunilor voastre, își va recăpăta independența".

Sfânta Fecioară a cerut să se construiască, la locul aparițiilor, o capelă în care să se așeze statuia Neprihănitei Zămisliri și a promis să binecuvânteze un izvor de la marginea pădurii ca toți să poată bea din apa miraculoasă.

La Gietrzwald polonezii și-au recăpătat încrederea că vor fi din nou o națiune unică. Un timp vizionarele au fost persecutate de autorități, dar în urma controlului făcut de o comisie teologică și medicală s-a constatat că fetițele sunt absolut normale.

Sanctuarul din Gietrzwald a fost construit între anii 1878 și 1884 de către arhitectul catedralei și al Diecezei de Paderborn, Arnold Güldenpfennig. Atât în exterior cât și în interior păstrează culoarea roșie a cărămizii aparente, dându-i solemnitate și măreție, iar turnul gotic domină peste întreaga localitate. Clădirea păstrează și o patină a istoriei, culoarea roșie îmbinându-se perfect cu cromatica tablourilor. Merită atenție aici capela aparițiilor, Calea crucii (pe drumul spre pădure) și Calea Rozariului (pe drumul ce duce spre izvorul binecuvântat). În bazilica în care vin anual sute de mii de pelerini se recită zilnic de trei ori sfântul Rozariu: la 6.30, 13.30 și 17.30.

La 10 septembrie 1967, în numele papei Paul al VI-lea, cardinalii Stefan Wyszynski și Karol Wojtyla (viitorul papă Ioan Paul al II-lea) au încoronat solemn imaginea din altar a Mariei (care datează din secolul al XVI-lea), iar în anul 1970, i s-a conferit de către același papă titlul de basilica minor.

Aparițiile de la Gietrzwald au fost recunoscute oficial de episcopul locului și de Roma în anul 1977.

Barbara Samulowska a devenit călugăriță și a murit în anul 1950 în Guatemala, iar în anul 2005, arhiepiscopul Edmund Michal Piszcz a introdus cauza de beatificare.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat